Доступність посилання

ТОП новини

«Боїнг» збив російський «Бук», імовірно, з російським екіпажем» – нідерландський журналіст


Обкладинка журналу «Тайм» після катастрофи «Боїнга», 4 серпня 2014 року
Обкладинка журналу «Тайм» після катастрофи «Боїнга», 4 серпня 2014 року

У Нідерландах опубліковані нові дані про розслідування аварії «Боїнга» над Донецьком

Усі сліди в кримінальному розслідуванні аварії «Боїнга» під Донецьком ведуть в одному напрямку. Понад мільйон вивчених документів, фото- та відеоматеріалів підтверджують версію, що пасажирський літак був збитий з російського зенітно-ракетного комплексу «Бук», найімовірніше, з російським же екіпажем, повідомила у вівторок в редакційній статті одна з найбільших в Нідерландах телекомпаній NOS з посиланням на джерела в прокуратурі і правоохоронних органах держави. У матеріалі йдеться про те, що розслідування гальмують спецслужби, як нідерландські, так і російські. Останні, за словами джерел, досі продовжують спроби зламу комп'ютерних систем нідерландських поліції та прокуратури.

Минулого вівторка в пресі з'явилися повідомлення про те, що співпраця між прокуратурою та службою держбезпеки Нідерландів AIVD в рамках розслідування обставин катастрофи малайзійського рейсу MH17 проходить вельми непросто. Телекомпанії вдалося поговорити з кількома неназваними джерелами в прокуратурі і правоохоронних органах Нідерландів, які поскаржилися на те, що служби безпеки приховують від прокуратури важливу для розслідування інформацію. На думку джерел, протидія нідерландських спецслужб розслідуванню може бути пов'язана з небажанням політичного істеблішменту країни довести розслідування до кінця – тобто не допустити кримінального переслідування причетних до злочину осіб. Без активної співпраці спецслужб нідерландської поліції та прокуратури складно вийти на слід.

Раніше в офіційній спільній заяві прокуратури, поліції і спецслужб Нідерландів всі три структури заявили, що працюють злагоджено і скарг одна на одну не мають.

Радіо Свобода звернулося до автора статті, редактора телекомпанії NOS Роберта Баса із запитанням, чому цитованих ним сенсаційних заяв немає в інших нідерландських ЗМІ.

«Іншим ЗМІ невідомі наші джерела. А імена анонімних джерел ми завжди зберігаємо в суворому секреті. Наші джерела беруть участь у розслідуванні, але робити офіційні заяви щодо його висновків вони поки не мають права. Такі розслідування проводяться в закритому режимі, але до них залучені багато людей, і якщо поговорити з кількома з них, незалежно одне від одного, то можна намацати загальну нитку, яка веде до розгадки. Я можу сказати, що я і ще один мій колега поговорили з цілою низкою фахівців, які беруть участь у кримінальному розслідуванні. Нас насамперед цікавило, наскільки просунулося розслідування і на що вказують вивчені документи.

Вивчена маса відео, фото та інших матеріалів, і всі, з ким ми говорили, стверджують, що остаточні висновки розслідування, найімовірніше, будуть такі: «Боїнг» збив російський «Бук», привезений на українську територію, ймовірно, з російським екіпажем

Йдеться про дві частини розслідування. По-перше, воно повинно встановити істину, що ж все-таки відбулося того дня. По-друге – це безпосередньо кримінальне розслідування, тобто встановлення підозрюваних. Щодо першої частини – відновлення справжніх подій – виконана величезна робота, вивчена маса відео, фото та інших матеріалів, і всі, з ким ми говорили, стверджують, що ці матеріали підтверджують одну й ту ж гіпотезу, і що остаточні висновки розслідування, найімовірніше, будуть такі: «Боїнг» збив російський «Бук», привезений на українську територію, ймовірно, з російським екіпажем. Щодо останнього пункту – російського екіпажу – повної впевненості поки немає. Повторюся, розслідування триває. І офіційних висновків поки зроблено і опубліковано не було. Але проаналізований матеріал, за словами відразу декількох джерел з команди слідчих, саме такий, як описано в нашій статті», – говорить Бас.

До такого висновку учасники кримінального розслідування прийшли, вивчивши понад мільйон фото та відеоматеріалів, документів і поговоривши зі свідками на місцевості. Про те, що в розпорядженні повстанців з'явився зенітний ракетний комплекс «Бук», незадовго до катастрофи повідомляло російське телебачення, а також політичний діяч Сергій Кургінян. Відеоматеріал з цими заявами минулого року опублікував Борис Нємцов.

Голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра, який керує міжнародним розслідуванням технічних причин катастрофи (не слід плутати це розслідування з кримінальним, яке веде прокуратура Нідерландів), очікує, що підсумковий звіт Ради буде готовий у жовтні цього року. За даними Яустри, на місці катастрофи лайнера в Донецькій області виявили носову частину літака, він сподівається, що уламки, які залишилися, теж можна буде забрати.

Розглядаються й інші версії авіакатастрофи. Версія про російський «Бук» – лише одна з них

Роберт Бас вважає, що вже цього року опубліковану телекомпанією NOS інформацію оприлюднить прокуратура Нідерландів: «Рада розслідувань у справах безпеки представляє свій звіт восени, я думаю, що результати розслідування будуть готові не раніше цього часу. Зараз триває обробка матеріалів, розглядаються й інші версії авіакатастрофи. Версія про російський «Бук» – лише одна з них. Вивчаються різні сценарії, але, коли я запитав своїх співрозмовників, який сценарій їм бачиться як найбільш імовірний, вони вказали на той, що я описав у статті».

Джерела телекомпанії NOS з песимізмом дивляться на шанси знайти безпосередніх виконавців злочину. Імовірно, ці люди вже змінили імена, а можливо, і зовсім були ліквідовані російськими спецслужбами, щоб замести всі сліди, мовиться в статті. Роберт Бас пише, що є дуже серйозні підстави вважати, що російські спецслужби регулярно роблять спроби зламу комп'ютерних систем нідерландських поліції та прокуратури. Усі нідерландські смартфони і лептопи, які побували в Україні і були підключені до місцевих мереж зв'язку, довелося знищити через загрозу наявності на них шпигунського програмного забезпечення. У деяких випадках для підстрахування довелося навіть заново встановлювати домашні комп’ютерні мережі співробітників поліції, заявили джерела.

Уламки літака перед відправкою до Нідерландів, 24 листопада 2014 року
Уламки літака перед відправкою до Нідерландів, 24 листопада 2014 року

3 березня громадськість вперше змогла побачити уламки «Боїнга», які з грудня зберігаються в ангарі на військовій базі Хілзе-Реєн в провінції Північний Брабант на півдні Нідерландів. Першими сюди приїхали 570 родичів загиблих. Пізніше в ангар також пропустили кілька десятків журналістів з різних країн. На підлозі приміщення в трьох залах чорним кольором окреслені контури літака, по всій площі всередині цього малюнка розкладені уламки, як шматки величезного зловісного пазла, деякі частини якого відсутні. Хвостова частина і крило виставлені за захисну стрічку: до них дозволяють доторкнутися. «Наші родичі полетіли. Потім вони повернулися шматками. Тепер ось і літак повернувся шматками», – сказав один з родичів в інтерв'ю нідерландській газеті «Трау». Він втратив в катастрофі обох дітей – сина 18 років і дочку 19.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG