Доступність посилання

ТОП новини

Кримського активіста затримали для допиту, обіцяють не арештовувати – Смедляєв


Асан Чарухов
Асан Чарухов

Кримські правоохоронці повідомили главі ЦВК Курултаю кримських татар Заїру Смедляєву, що наразі не мають підстав для арешту або тривалого затримання кримськотатарського активіста Асана Чарухова, якого вранці 6 березня відвезли з Керчі на допит до Сімферополя. Про це Смедляєв сказав у коментарі проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

За його словами, правоохоронці підтвердили, що допит ведеться по «справі 26 лютого».

«Я розмовляв із представниками силовиків, вони сказали, що ведуться слідчі заходи, його мають допитати щодо подій 26 лютого 2014 року і ніби намірів на затримання немає», – сказав Смедляєв. Однак він зазначив, що не довіряє словам силовиків.

«Я не знаю, чим там все закінчиться, але немає насправді підстав для його затримання, тому що він нікого не бив, він не є організатором даного мітингу», – сказав Смедляєв.

За його словами, Асан Чарухов не виходив на зв’язок, тому є припущення, що він досі перебуває в «Слідчому комітеті» Криму, куди його доставили. За інформацією Смедляєва, під будівлею «комітету» перебувають батьки активіста.

Про затримання Асана Чарухова стало відомо вранці 6 березня. Як повідомив заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял, попередньо відомо, що його відвезли на допит по «справі 26 лютого». Його забрали з роботи в керченській лікарні.

Раніше Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею «організація масових заворушень» стосовно заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якого в Криму затримали 29 січня. Його підозрюють в організації й участі в масових заворушеннях під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014року

26 лютого 2014 року під кримським парламентом відбувся масштабний мітинг противників і прихильників відділення Криму від Росії. Серед перших були кримські татари, представники Меджлісу і проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські активісти, яких організували лідери «Русского единства» на чолі з Сергієм Аксьоновим, що зараз очолює кримський «уряд».

XS
SM
MD
LG