Доступність посилання

ТОП новини

Українські фільми на фестивалі One World: Майдан і нова Україна


«Часом драма гола і розгортається прямо перед очима. В інші моменти її можна осмислити лише на відстані»

У Празі триває міжнародний фестиваль фільмів на правозахисну тематику – «Єдиний Світ», який проводиться в чеській столиці з 2 до 11 березня. В програмі фестивалю – два українські фільми і один чеський фільм на українську тематику. Фестиваль є одним з найбільших і найпрестижніших у світі з тих, що мають правозахисну тематику.

Фільм «Голоси України» є одним з двох, знятими українськими документалістами, який представлений в програмі фестивалю. Це набір різних історій про незвичних людей, їхні незвичні вчинки і – певною мірою – незвичну країну, Україну, яка постає з фільму. Адже події відбуваються в часи протестів на Євромайдані.

Серед героїв восьми мікрофільмів, які разом становлять «Голоси України» і журналіст, який почав акцію протесту через Фейсбук, яка вилилась в потужний Майдан. Тут і мікрофільм про дівчину, яка протестує проти дій міліції голими руками, і в яку зрештою закохується один із міліціонерів. Про священника, який захищає права статевих меншин. Про каліку, якого побили міліціонери ні за що і після чого він не може домогтися ні правди, ні справедливості.

«Збірка восьми фільмів молодих українських режисерів фіксує один важкий рік в Україні. Часом драма гола і розгортається прямо перед очима. В інші моменти її можна осмислити лише на відстані», – пише офіційна анотація українського фільму в програмі фестивалю.

В журі фестивалю – український режисер Лора Артюгіна, яка брала участь в проекті «Вавилон-13», який і фіксував Україну в рік Майдану. Серед почесних гостей фестивалю – український режисер Катерина Горностай, одна з режисерів фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж», який також представлений на фестивалі.

Фестиваль «Єдиний світ» задуманий і проводиться під патронатом благодійної організації People in Need («Людина у скруті»). З часу заснування в 1999 році фестиваль став одним із найвпливовіших у світі серед фільмів на правозахисну та благодійну тематику і навіть отримав нагороду ЮНЕСКО в 2007 році.

«Людина у скруті» є однією з найбільших благодійних організацій в Центральній Європі. Постала вона в 1992 році як ініціатива журналістів, які не лише були в зонах конфліктів, але й відчували потребу потім якось допомогти стражденним.

Українська тематика представлена у ще одному фільмі, але чеського режисера Їржі Стейскала – «Яма. Мій дім».

Героїня має старий приватний будинок в новому спальному районі Києва, який оточений висотками і не хоче здаватися і з’їжджати з оселі, тримаючи домашніх тварин, город і велику родину, а також часом дивних друзів.

«З веселою відстороненістю, документальний фільм розповідає про історію незвичної сім’ї, для якої цінності на зразок щастя, кохання та допомоги ближньому є важливішими, аніж особиста вигода», – говориться в фестивальній анотації фільму.

Приблизним відповідником «Єдиного світу» в Україні є фестиваль документального кіно Docudays.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG