Доступність посилання

ТОП новини

Чи обіцяв Обама Меркель не постачати зброю Україні?


Президент США Барак Обама та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Білий дім, лютий 2015 року
Президент США Барак Обама та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Білий дім, лютий 2015 року

Надаючи Україні засоби, якими вона завдасть більших втрат російській армії, США сприятимуть вирішенню конфлікту – Коркер

В американському Сенаті відбулись слухання про політику США щодо України, під час яких провідні сенатори закликали офіційний Вашингтон – зокрема Білий Дім – надати зброю оборонного характеру Києву. Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що в останні кілька днів нова партія російських танків, БТРів та ракетного озброєння перетнула кордон із Україною і потрапила на терени, підконтрольні сепаратистам на українському сході.

Слухання в Сенаті зосередились на багатьох аспектах політики США щодо України – економічній допомозі, важкій ситуації з гривнею, потребою викорінення корупції тощо. Але все ж найбільш резонансні заяви робились на тему конфлікту на Донбасі та темі можливих поставок американської зброї Києву.

Голова комітету у закордонних справах сенатор-республіканець Боб Коркер звинуватив сепаратистів у тому, що вони час після Мінська-2 використали для здобуття контролю над Дебальцевим, хоча й визнав що рівень напруги і бойових дій дещо вщух.

Коркер закликав надати зброю українцям – але не для війни, а щоб дати шанс миру.

На мій погляд будь-яка стратегія не буде успішною допоки США не дадуть Україні можливості завдавати серйозних втрат, використовуючи оборонну зброю проти тисяч російських вояків
Боб Коркер

«На мій погляд будь-яка стратегія не буде успішною допоки США не дадуть Україні можливості завдавати серйозних втрат, використовуючи оборонну зброю проти тисяч російських вояків. Але наша мета не надати стільки зброї, щоб українці могли перемогти російську армію в прямому військовому протистоянні. Надання допомоги має на меті радше посилити здатність України захищатися і щоб на місцях були створені такі умови, які призведуть до справжнього мирного процесу», – сказав Боб Коркер.

Він додав з посиланням на посла Німеччини у Вашингтоні, що президент Барак Обама приватно пообіцяв канцлеру Анґелі Меркель минулого місяця, що не буде постачати зброю Україні, незважаючи на те, що «Обама та представники його адміністрації запевняють американську громадськість, що серйозно розглядають можливість таких поставок».

«Надаючи Україні засоби, якими вона зможе завдати більших втрат російській армії, США сприятимуть швидшому, справедливішому та більш стабільному вирішенню конфлікту», – переконаний сенатор Коркер.

Лише приборами нічного бачення війну не виграти

Коркера підтримав сенатор-демократ Боб Менендез, який також закликав надати зброю Україні.

Надання українцям протитанкової та бронебійної зброї було б набагато кращим
Боб Менендез

«Надання нелетальної зброї – як-то приборів нічного бачення – це все чудово. Але коли українці зможуть бачити вночі що росіяни наступають, але не матимуть зброї аби їх зупинити – це не вихід із ситуації. Прибори нічного бачення – це одна справа, але надання українцям протитанкової та бронебійної зброї, безпілотників для збору тактичної інформації, засобів захищеного зв’язку було б набагато кращим», – зазначив Менендез.

Вікторія Нуланд
Вікторія Нуланд

Помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд сказала, що в останні дні нова партія російських танків, БТРів, важкої артилерії та ракетних установок зайшла в Україну на терени, контрольовані сепаратистами.

У березні відбувається розведення важких озброєнь на відстань від 25 до 70 кілометрів з обох боків і наразі невідомо, куди саме були введені нові російські озброєння.

«Двозначний» Мінськ

Коркер та Нуланд говорили і про певні аспекти Мінська-2, які не є однозначними. Так сенатор Коркер сказав, що для поновлення контролю з боку Києва над кордоном – а це має статися до кінця 2015 року – Україна взяла на себе складні і «двозначні», за його висловом, зобов’язання щодо конституційної реформи і проведення місцевих виборів на Донбасі.

А Нуланд звернула увагу, що згідно мінських домовленостей Дебальцеве не повинно перебувати під контролем сепаратистів – то чому ж вони тоді так боролись за нього?

«Коли говорити про політичну фазу Мінська, політична юрисдикція зони зі спеціальним статусом не включає місто Дебальцеве. Якщо сепаратисти виконуватимуть домовленості, то вони не повинні наполягати на політичному контролі над цією місцевістю весною», – заявила Нуланд.

Одна, за її словами, успіх України рівною мірою залежить не лише від ситуації на фронті.

Найкращою протидією російській агресії та негативному впливу на Україну буде її успіх як демократичної і вільноринкової держави
Вікторія Нуланд

«Найкращою протидією російській агресії та негативному впливу на Україну буде її успіх як демократичної і вільноринкової держави. Щоб це сталося, ми маємо впевнитись, що український уряд виконує свої обіцянки перед власним народом і має довіру міжнародної фінансової спільноти», – сказала Нуланд, додавши що Захід має зробити все, щоби російська агресія та втручання Москви у внутрішні справи не довели до падіння духу України і щоб її економіка не впала повністю перед тим, як запрацюють реформи.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG