Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії «не помічають» порушень прав людини у Криму


©Shutterstock
©Shutterstock

А самопроголошений керівник окупованого Криму називає це «чужими фантазіями»

Самопроголошений керівник окупованого Криму Сергій Аксьонов не вважає, що на півострові існують масові порушення прав людини. Таку інформацію він називає «чужими фантазіями». А телеканал LifeNews процитував у четвер слова колишнього прем’єр міністра Японії, буцімто так званий «референдум» у Криму проходив відповідно до Конституції України.

Цими днями російські медіа цитують реакцію Сергія Аксьонова на заяву помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд.

На сайті російського телеканалу «НТВ» у середу пишуть: «Глава Криму Сергій Аксьонов назвав фантазіями голослівну заяву помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд про масові порушення прав людини в Криму. Аксьонов заявив, що думка Нуланд про ситуацію на півострові є помилковою. На його думку, вона була б іншою, якби чиновниця особисто поспілкувалася з кримчанами».

«Вийшла б у Сімферополі на вулицю, прогулялася б центром міста, пиріжків у неї ніхто б не взяв. Але хоч подивилася б, як люди живуть», – цитують Аксьонова російські ЗМІ.

На противагу заявам Аксьонова, у звітах спеціальної моніторингової місії ОБСЄ ще з початку березня 2014 року повідомляли про порушення прав людини на півострові.

«Було виявлено, що основною групою, яка зазнавала порушення прав людини, були патріотично налаштовані активісти та журналісти, яких переслідували озброєні угруповання. Все це переважно відбувалося в Криму та на Сході України. Їх переслідували, залякували, вчиняли насильницькі дії у вигляді фізичної розправи, викрадення і навіть вбивства. У Криму також було вчинено порушення прав людини до українських військовослужбовців, їхніх родин та членів кримськотатарської громади».

Майже рік по тому, 6 березня 2015 року у звітах ОБСЄ з’явилася інформація про те, що ситуація зі свободою слова у Криму – найгірша за увесь час спостережень.

ОБСЄ звертає увагу світу на той факт, що всі українські телеканали окупаційна влада вимкнула та замінила російськими. Незалежних журналістів та активістів, що лишилися у Криму, за даними організації, їх залякують та викрадають, обладнання конфіскують. Також їм ускладнюють в’їзд на півострів. ОБСЄ наголошує: щонайменше 6 редакцій постраждали від рейдерів. Потерпає від цензури кримськотатарське телерадіомовлення.

Повертаючись до теми окупації Криму, російські ЗМІ сьогодні масово цитують колишнього прем’єр міністра Японії, який, за словами російських журналістів, відвідавши півострів, впевнився «у законності приєднання півострова до Російської Федерації».

«Пройшов рік із моменту, як Крим приєднався до Росії. Країни Заходу не прийняли цього і ввели санкції щодо Росії. Я хочу донести до широких верств японської громадськості правду про мирне проведення «референдуму». Я дізнався, що «референдум» проходив відповідно до Конституції України. Він проходив мирно і виявився волевиявленням кримчан. Але події, що мали місце в Криму, не передаються в японських ЗМІ достовірно», – розповідає канал LifeNews.

Згідно з українським законодавством, «референдум» може бути лише всеукраїнським.

11.03.2015
Брехня ЗМІ Росії про ставлення мешканців Слов’янська до Путіна і Порошенка

Російські ЗМІ спотворили результати відеоопитування, використавши лише окремі фрагменти далі
10.03.2015
З’явився новий цинічний «фотофейк» проти українців

Прощання із загиблим бійцем видають за ритуальне вітання перед «Правим сектором» і «поліцаями Автомайдану» на колінах далі
09.03.2015
Канал «Россия-24» поширив дезінформацію про мітинг у Празі

А в інтернеті набув популярності ролик, в якому спотворили відповідь Арсенія Яценюка на питання про «курс доллара» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG