Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО: перемир’я на Донбасі крихке, Росія все ще присутня на сході України


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вважає перемир’я на сході України крихким, але таким, яке потрібно зберегти. Про це він заявив в інтерв’ю іспанському виданню «EL PAIS».

«Перемир’я – крихке. Я можу підтвердити, що Росія все ще знаходиться в Східній Україні. Кордони відкриті, і це дозволяє легко пересуватися туди-сюди. Росія має там свої сили, устаткування і навчає сепаратистів. Необхідно ж дотримуватися режиму припинення вогню, вивести важкі озброєння і забезпечити роботу ОБСЄ», – заявив Столтенберґ.

За словами генсекретаря НАТО, нині важливо зосередити увагу на абсолютній реалізації мінських домовленостей.

Що стосується глобальної безпеки, то на думку Єнса Столтенберґа, вперше з часів Холодної війни постало питання про колективну оборону через події на Близькому Сході, напруженість в Африці, а також через «жорстку позицію Росію, яка порушує міжнародне право, змінюючи кордони з використанням сили вперше з часів Другої світової війни».

На запитання про шанси надання Україні зброї, Столтенберґ відповів, що це залежить від кожного союзника, «але Україна має право себе захищати».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у четвер в Мадриді заявив, що дотримання перемир’я залишається критично важливим, бо є основою будь-якого мирного вирішення конфлікту на Донбасі. За його словами, шукаючи шляхи до мирного вирішення конфлікту на сході України, НАТО наполягає на тому, що не прагне конфронтації з Росією, а лише вимагає дотримання базових міжнародних принципів.

XS
SM
MD
LG