Доступність посилання

ТОП новини

Близько 44 суддів відмовилися проходити люстраційну перевірку – Петренко


Павло Петренко
Павло Петренко

Станом на сьогодні близько 44 суддів відмовилися проходити люстраційну перевірку, заявляє міністр юстиції Павло Петренко.

У зв’язку з цим Петренко звернувся до Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії суддів із поданням про звільнення цих суддів.

За даними міністерства юстиції, в органах прокуратури склалася інша практика.

«Прокурори, які були люстровані, спочатку масово пішли у суди і намагалися зупиняти рішення про звільнення через судову систему», – зазначив Петренко.

Міністр заявив, що наразі таких судових рішень, які б поновлювали якихось чиновників, немає.

Закон про люстрацію, ухвалений парламентом у вересні минулого року, набув чинності 16 жовтня 2014 року. Цей закон передбачає люстраційну перевірку, зокрема і суддів.

Закон передбачає, що організація проведення перевірки суддів покладається на голову суду, в якому працює суддя.

Верховна Рада України 8 квітня ухвалила закон «Про відновлення довіри до судової системи України». Зокрема він закріплює норму звільнення з посад осіб, які виносили рішення, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян, у тому числі на участь у мирних зібраннях або у зв'язку з участю у мирних зібраннях, зниження рівня корупції в системі судів загальної юрисдикції.

Закон визначає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Повноваження з проведення перевірки суддів надано Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка складається із 15 членів.

XS
SM
MD
LG