Доступність посилання

ТОП новини

Путін готовий був привести ядерні сили в бойову готовність через Крим


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Путін уявляє, які наслідки матиме ядерна катастрофа. Значить, ця людина – небезпечна з усіх боків – Кравчук

В документальному фільмі «Крим: шлях на Батьківщину» до річниці анексії Криму, показаному російським телебаченням 15 березня, президент Росії Володимир Путін заявив, що був готовий привести в бойову готовність ядерні сили Росії через Крим. Перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю Радіо Свобода через цю заяву назвав російського лідера «небезпечним з усіх боків», але сказав, що Україна не мала іншого виходу, крім як позбутися ядерної зброї на своїй території у 1990-х роках. Кравчук, однак, дорікнув західним гарантам за Будапештським меморандумом, що ті могли б бути активнішими в підтримці України – зокрема, наданням оборонної зброї для відбиття нинішньої агресії з боку Росії.

Під час тригодинного фільму «Крим: шлях на Батьківщину» журналіст запитав російського президента Володимира Путіна, чи готовий він був привести в бойову готовність ядерні сили Росії під час кримської кризи рік тому, коли «зелені чоловічки» спочатку окупували Крим, а потім, коли Росія здійснювала процес анексії.

«Ми готові були це зробити. Я ж говорив відкрито це іншим лідерам, що то – наша історична територія і населена російськими людьми, які там живуть. Вони зараз в небезпеці, і ми не можемо їх покинути», – відповів президент Путін.

Саме ядерний момент з фільму, а також відкрите визнання російським лідером, що анексія Криму була добре спланованою операцією, викликала значний резонанс у світових ЗМІ.

Ядерний фактор використовується не вперше

Звернення російського керівництва до потуги ядерного арсеналу Росії під час кризових моментів сталося не вперше.

«Маю надію, що всі розуміють що краще не зв’язуватись з Росією. Маю нагадати, що Росія є ядерною наддержавою», – сказав Путін в серпні минулого року, виступаючи перед молоддю.

Тоді вже Крим був забраний, а на Донбасі повним ходом йшли бойові дії. Нагадування про ядерний арсенал змусило тоді, влітку, телеканал CNN так прокоментувати слова Путіна: «Це дуже сильне попередження з боку російського президента щодо будь-яких військових дій Заходу на підтримку України».

Ще раніше, на початку травня минулого року, коли Схід України тільки починав палати, Путін, оголошуючи про широкомасштабні навчання, знову згадав про російські ядерні сили.

Минулого року в телепрограмі російського держканалу журналіст Дмитро Кисельов заявив, що ядерна зброя Росії може «перетворити США на радіоактивний попіл».

«Я вважаю таку людину божевільною»

Перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що обурений заявою російського президента про готовність привести в бойову готовність ядерний арсенал через Крим.

«Перша думка, яка виникає, коли людина каже, що вона готова привести в бойову готовність ядерні сили – я вважаю цю людину божевільною. Це перш за все. Це – президент, це рівень президента, і навіть не можна уявити, що він не уявляє собі, які наслідки може мати ядерна катастрофа. Важко уявити, що президент цього не знає», – сказав Кравчук.

А раз він апріорі, чи теоретично, чи навіть прогнозно може дозволити собі таке говорити – значить, це людина небезпечна. З усіх боків!
Леонід Кравчук

«А раз він апріорі, чи теоретично, чи навіть прогнозно може дозволити собі таке говорити – значить, це людина небезпечна. З усіх боків! Від такої людини можна чекати чого завгодно», – додав Кравчук.

Нині часом лунають докори самому Кравчукові, що він сприяв ядерному роззброєнню України, а нині без’ядерна Україна стала об’єктом агресії з боку ядерної Росії, яка, до того ж, є гарантом української безпеки і своїми діями останнього року порушила свої ж зобов’язання, дані в Будапештському меморандумі 1994 року.

Леонід Кравчук
Леонід Кравчук

Україна тоді не здатна була впоратись з тою ядерною потугою, яка була на її території
Леонід Кравчук

​«Коли ми в України вирішували питання про вивезення ядерної зброї, ми уявляли, яка це небезпека. І Україна тоді не здатна була впоратись з тою ядерною потугою, яка була на її території. Це була чужа ядерна зброя, яка була виготовлена в Росії і, як і все у світі, ядерна зброя теж старіє і її треба модернізувати, замінювати тощо», – пояснює Леонід Кравчук.

Коли хтось каже, що можна було залишити ядерну зброю, той не знає суті проблеми
Леонід Кравчук

«І, щоб не стати заручником боєголовок, ми прийняли тоді рішення про роззброєння, і воно було єдино можливим. І коли хтось каже, що можна було залишити ядерну зброю, той не знає суті проблеми», – додає він.

«Пістолет з водою» замість оборонної зброї

За словами Кравчука, останній рік засвідчив, що Росія не виконує міжнародних договорів: «Ну, така у них філософія, але чому інші країни поводять себе так і торгуються сьогодні: чи давати Україні оборонну зброю? Адже Україна сьогодні стримує агресію Росії і захищає не лише себе, але й Європу і, можливо, стоїть навіть на передових рубежах захисту світового спокою. Тоді що, віддати Україну, щоб її проковтнула Росія? Але ж Росія на цьому не зупиниться – вона піде далі».

Ми всі разом – і Європа, і світ – маємо стати на дорозі Росії
Леонід Кравчук

«І ми всі разом – і Європа, і світ – маємо стати на дорозі Росії. І Україна готова стати і каже, що будемо захищати себе і не лише себе», – додає екс-лідер.

Кравчук сказав, що нині люди постійно дорікають йому, навіщо Україна здала ядерну зброю?

Ми просимо пістолет, а наші західні партнери думають: а може, дати дитячий пістолет, який стріляє водою?
Леонід Кравчук

«Якби, мовляв, у нас була ядерна зброя, то до нас би ставились по-іншому. Але ми тоді так не думали – ми думали про світову безпеку. А зараз починають торгуватися з нами, – каже Кравчук. – І ми просимо пістолет, а наші західні партнери думають: а може, дати дитячий пістолет, який стріляє водою? Ну це ж несерйозно!»

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG