Доступність посилання

ТОП новини

Іран заявляє про розбіжності зі світом у ядерних переговорах


Джон Керрі (л) і Могаммад Джавад Заріф (п) перед початком переговорів у Лозанні, 16 березня 2015 року
Джон Керрі (л) і Могаммад Джавад Заріф (п) перед початком переговорів у Лозанні, 16 березня 2015 року

Рішення щодо ядерної програму Ірану вже досяжне, але в деяких галузях в Ірану залишаються розбіжності зі США й іншими провідними членами світової спільноти, заявляє міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф.

Він зустрічався з державним секретарем США Джоном Керрі у швейцарській Лозанні, після чого іранська делегація вирушила до Брюсселя для переговорів із європейськими посадовцями.

Неназваний чільний представник США, зі свого боку, заявив, що Іран має піти на дуже непрості, але необхідні кроки, щоб дати відповіді на занепокоєння, які далі має світ із приводу ядерної програми Тегерана.

За словами цього представника, наразі не ясно, чи вдасться досягти загальної політичної домовленості щодо обмеження цієї програми в термін до кінця цього місяця, який встановили учасники переговорів.

Міжнародна спільнота й Іран вирішили минулого року, що до 31 березня мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мають укласти до 30 червня.

У світі підозрюють, що Іран намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG