Доступність посилання

ТОП новини

Російські солдати, які «брали» Крим, розповідають подробиці (світова преса)


Російські солдати патрулюють військову частину в Перевальному. Крим, 14 березня 2014 року
Російські солдати патрулюють військову частину в Перевальному. Крим, 14 березня 2014 року

«Тільки-но ми потрапили на берег, нам наказали зняти будь-які символи та знаки з форми, щоб наша присутність на півострові не була такою очевидною, щоб уникнути паніки»

Російські солдати, які служили в Криму під час анексії, а також ті, які доправляли зброю на російсько-український кордон, розповіли про це інтернет-газеті Meduza. Про те, що означає заява Путіна стосовно використання ядерної зброї пише видання Moscow Times. Чергова група українців чеського походження отримала дозвіл на проживання в Чехії, пише місцева газета Lidové Noviny.

Про службу в Криму під час анексії півострова солдати російської армії розповіли російськомовній латвійській інтернет-газеті Meduza. Олег Тєрюшин, 23-річний сержант, розповів, що був одним із перших, хто потрапив у Крим ще 24 лютого минулого року. З Новоросійська він із іншими військовими дістався на півострів кораблем.

«Як тільки ми потрапили на берег, нам наказали зняти будь-які символи та знаки з форми, щоб наша присутність на півострові не була такою очевидною, щоб уникнути паніки», – розповів Тєрюшин.

За словами сержанта, у день референдуму російських військових провокували українські та іноземні журналісти, які знімали сюжети на їхньому фоні та говорили, що російські війська окупували Крим. «Але ми не вважали, що окупували півострів. Ми просто виконували накази, щоб гарантувати безпеку кримчан, які ухвалили рішення стати частиною Росії. Жовч іноземних журналістів була через їхні ревнощі до торжества реальної демократії в Криму», – сказав Тєрюшин.

Журналіст Джулія Іоффе: «Нам наказали зняти будь-які символи та знаки з форми». Солдати, які взяли Крим минулого року, розповідають»


Інший солдат, який назвав лише своє ім’я – Аркадій – розповів, що його завданням було спочатку доставляти гуманітарну допомогу в Крим, а потім – зброю на україно-російський кордон, де російська армія у той час начебто «проводила навчання».

«Ми робили поїздки на кордон до кінця листопада (2014 року), перевозячи ракети «Град» та інші. Я нарахував 15-20 одиниць важкої техніки біля кожного села. Вони розташовані приблизно в 5-6 кілометрах від українського кордону. Декілька разів я бачив обмін артилерійським вогнем. Я досі пам’ятаю, як однієї ночі я під’їхав до частини, дислокованої у Куйбишевому. Команда розвантажила боєприпаси, а артилеристи відразу ж зарядили їх і вистрілили», – розповів Аркадій.

За його словами, біля кордону були розташовані не лише артилеристи, але й десантники, танкісти та розвідники ГРУ. Ніхто з них не мав на собі жодних нашивок.

Експерти розповіли російській англомовній газеті Moscow Times про те, чому президент Росії Володимир Путін заявив, що був готовий привести в бойову готовність ядерні сили Росії через Крим.

На думку директора російського Центру соціальних і політичних досліджень Володимира Євсєєва, цим рухом Путін дав зрозуміти, що в питанні Криму Росія готова використати ядерну зброю. «Питання про суверенітет півострова є закритим. Воно не підлягає обговоренню», – сказав експерт.

Однак російський медіа аналітик Василь Гатов має іншу думку. «Путін, по суті, каже, що він боїться та відчуває себе невпевнено», – сказав він. Гатов порівнює поведінку російського президента сьогодні з тим, як себе поводили радянські лідери в 1970-х роках – перебільшує зовнішню загрозу, щоб похвалитися власними оборонними можливостями.

Ще 35 українців чеського походження через страх перед конфліктом на Донбасі прилетіли до Чехії, де місцева влада надала їм дозвіл на місце проживання, повідомляє чеська газета Lidové Noviny. Деякі предки цих родин переїхали в Україну з Чехії ще в 1869 році.

Чеська влада поселила ці родини в готелі Міністерства внутрішніх справ у селі Червене. Там вони можуть залишитися впродовж шести місяців. Окрім місця проживання українські родини можуть отримати від місцевої влади фінансову допомогу в розмірі близько 2000 доларів. Їм також допоможуть із вивченням чеської мови та пошуком роботи.

Чеський президент Мілош Земан заявив, що до Чехії можуть переїхати до 500 українців чеського походження. Чеський уряд виділив на ці родини близько 2,5 мільйонів доларів із бюджету країни.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG