Доступність посилання

ТОП новини

Іран заявляє про оптимізм щодо ядерних переговорів: «90 відсотків узгоджено»


Джон Керрі (л) і Могаммад Джавад Заріф (п) на переговорах у Лозанні, 17 березня 2015 року
Джон Керрі (л) і Могаммад Джавад Заріф (п) на переговорах у Лозанні, 17 березня 2015 року

Голова Організації атомної енергії Ірану Алі Акбар Салегі заявляє, що головні розбіжності його уряду і провідних держав світу щодо ядерної програми Тегерана подолані.

Виступаючи на державному телебаченні, він також висловив сподівання, що терміну досягнення політичної домовленості, призначеного на кінець цього місяця, вдасться дотриматися.

За його словами, 90 відсотків технічних питань на переговорах уже узгоджені, розбіжності лишаються лише з одного значного питання – якого саме, Салегі не уточнив.

За його словами, Іран буде намагатися вирішити це питання сьогодні, 17 березня, на переговорах, які продовжують у швейцарській Лозанні державний секретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф.

Вони вже зустрічалися там у понеділок, 16 березня, після чого іранська делегація ввечері відвідала Брюссель для переговорів із європейськими представниками.

Після тієї зустрічі голів дипломатії США й Ірану неназваний чільний представник США заявляв, що Іран має піти на дуже непрості, але необхідні кроки, щоб дати відповіді на занепокоєння, які далі має світ із приводу ядерної програми Тегерана. Як сказав цей представник у понеділок, наразі не ясно, чи вдасться досягти загальної політичної домовленості щодо обмеження цієї програми в термін до кінця цього місяця, який встановили учасники переговорів.

Заріф, зі свого боку, заявляв, що рішення щодо ядерної програму Ірану вже досяжне, але в деяких галузях залишаються розбіжності зі США й іншими провідними членами світової спільноти.

Міжнародна спільнота й Іран вирішили минулого року, що до 31 березня мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мають укласти до 30 червня.

У світі підозрюють, що Іран намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

XS
SM
MD
LG