Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк доручив ГПУ звернутися до суду в Гаазі через агресію Росії


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що висновки Київського інституту судових експертиз свідчать про те, що висловлювання президента Росії Володимира Путіна і міністра оборони Росії Сергія Шойгу з Криму містять ознаки порушень міжнародного права.

«Згідно з висновками інституту, такі висловлювання чітко містять ознаки порушень міжнародного права – з надання прямих вказівок щодо анексії Криму і вчинення військової інтервенції проти України», – сказав він на засіданні Кабміну.

У зв’язку з цим прем’єр дав відповідні доручення Міністерству закордонних справ України та Генеральній прокуратурі.

«Ми підготували відповідний проект заяви відповідно до статті 11 Римського статуту, і таку заяву має бути надіслано до «Гаазького трибуналу» й органів прокуратури, а саме Генеральна прокуратура України має невідкладно розпочати процес у «Гаазькому трибуналі» щодо притягнення Російської Федерації до відповідальності за агресію проти України», – зазначив Яценюк, імовірно, маючи на увазі під «Гаазьким трибуналом» Міжнародний кримінальний суд, що теж працює в Гаазі.

Раніше Арсеній Яценюк доручив Міністерству юстиції передати до Міжнародного кримінального суду інтерв’ю Путіна із трейлера до цього фільму.

Напередодні річниці проведення так званого «референдуму» про статус Криму, 15 березня, телеканал «Росія 1» продемонстрував фільм «Крим. Шлях на батьківщину». Це двогодинне документальне кіно, в якому президент Росії Володимир Путін й інші фігуранти подій, що відбулися на півострові рік тому, розкривають свою версію того, як Крим переходив під контроль Москви.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

На цю ж тему:

10.03.2015
Путін новими зізнаннями підтвердив «брехливий підхід» до Криму

Так коментують на Заході нові заяви російського керівника, що саме він наказав захопити частину України далі
10.03.2015
США звинувачують Росію у брехні про Крим

Документальний фільм є свідченням «брехливого підходу» Москви до подій у Криму та на сході України – Псакі далі
XS
SM
MD
LG