Доступність посилання

ТОП новини

Після публічності конфлікту відсутність рішення Порошенка про відставку Коломойського не зрозуміли б на Заході – експерт


Порошенко підписує заяву про відставку Коломойського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Новим головою Дніпропетровщини може стати Валентин Резніченко

Київ – Президент Петро Порошенко задовільнив прохання Ігоря Коломойського про відставку з посади голови Дніпропетровської ОДА. Відповідний указ глава держави підписав під час зустрічі з ним. За словами президента, виконувачем обов'язки голови Дніпропетровської обладміністрації призначено Валентина Резніченка. Рішення про відставку Коломойського політичний експерт Олеся Яхно вважає закономірним через публічність конфлікту довкола захисту бізнес-інтересів, тоді як претензій до його роботи на посаді голови Дніпропетровщини не було. Експерт в ефірі Радіо Свобода заявила, що такого прецеденту взагалі б могло і не бути, якби влада і бізнес грали за цивілізованими правилами.

– Пані Олесю, у Facebook Ви після інформації про цю відставку написали, що «Порошенко і Коломойський самовизначились». У чому визначився президент, прийнявши відставку Коломойського, і як гадаєте, чим він керувався, висловлюючись за таке рішення?

– По-перше, я вважаю цю відставку закономірною, в тому сенсі, що тут ми мали довгостроковий процес по самовизначенню між владою та бізнесом, з визначення хто і де перебуває. А друге – саме в стилістичній формі відбувся конфлікт публічний і відкритий. І мені здається, що рішення було ухвалене або мало бути ухвалене десь на 90 відсотків.

Після цієї публічної складової конфлікту цілком закономірно виглядає те, що президент, навіть якщо він не хотів цього чи мав сумніви щодо доцільності цього кроку, він його не міг не зробити

Тому що одна річ – мати якісь непогоджені конфлікти і інтереси та погоджувати їх публічним чином, а інша річ – сказати чи проявити незгоду з тим чи іншим рішенням. Після цієї публічної складової конфлікту цілком закономірно виглядає те, що президент, навіть якщо він не хотів цього чи мав сумніви щодо доцільності цього кроку, він його не міг не зробити, тому що це було б незрозуміло перш за все на Заході. І це б виглядало дуже незрозуміло, як мені здається.

– До подій на Сході всі говорили, що Рінат Ахметов контролює Донбас, під час подій на Сході – Коломойський контролює Дніпропетровщину. Чи є загроза, що після звільнення останнього в цій області може поширитись сепаратизм і так звані «народні республіки»?

Олеся Яхно
Олеся Яхно

– Тут не варто перебільшувати. Була позиція певних людей, в тому числі народних депутатів, наближених до Ігоря Коломойського, що заплановане на суботу віче не носить характер сепаратистський, а, скоріше, характер демонстрації підтримки Ігоря Коломойського в регіоні. Тому я не думаю, що він буде вдаватись або якимось чином буде не реагувати на ту чи іншу можливість сепаратизму, бо в нього самого не дуже великий вибір – у нього немає перспективи або можливості, скажімо, поїхати в Росію і т.д.

Можуть після цієї відставки на фоні війни поглиблюватись політичні протиріччя не саме між Коломойським і президентом, а між іншими суб’єктами великого бізнесу

Тому це передусім для нього самого не вигідно, але можуть після цієї відставки на фоні війни поглиблюватись політичні протиріччя не саме між Коломойським і президентом, а між іншими суб’єктами великого бізнесу на якомусь політичному рівні. І те, що ці конфлікти можуть поглибитись і врешті-решт призвести до можливого підґрунтя для сепаратистських рухів, такий ризик є і це треба визнавати.

– А якщо розглянути конфлікт інтересів на рівні впливу олігархів на економіку держави? Не секрет, що Коломойський є власником найбільшого за активами «Приватбанку». Дехто з експертів каже, що якщо він вирішить «прикрити» установу, то це стане серйозною загрозою для гривні. Як гадаєте?

– Я не думаю, що суб’єкти великого бізнесу чи то Коломойський, чи будь-хто інший, хто потрапить у подібну ситуацію з бізнес-інтересами, буде діяти таким чином. Тому що, я думаю, олігархи прекрасно розуміють, що таких умов, які були раніше – так званого «пакту» між владою і бізнесом, коли не враховуються інтереси суспільства, такого вже не може бути в принципі.

Думаю, для олігархів це деструктивний шлях – вдаватися до якихось дій і вчинків, які будуть обвалювати ситуацію всередині країни. Інша річ, що є загроза війни «всіх проти всіх»

І всі розуміють, що країна зараз у такому стані, і громадяни так чи інакше вимагатимуть процесу певного переформатування цих відносин між владою, бізнесом і громадянами, і олігархи повинні стати в першу чергу просто представниками крупного бізнесу. Тому це повинні бути певні цивілізовані правила гри, які визнаються у світі, де держава не використовується в односторонньому порядку, а де є взаємовигідність. Думаю, для олігархів це деструктивний шлях – вдаватися до якихось дій і вчинків, які будуть обвалювати ситуацію всередині країни. Інша річ, що є загроза війни «всіх проти всіх». Якби політики на випередження пропонували якийсь формат оцього бачення відносин влади і бізнесу, можливо, такого б конфлікту не було.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG