Доступність посилання

ТОП новини

США починають повітряні удари по позиціях «Ісламської держави» в Іраку біля Тікріта


Сунітські й шиїтські ополченці в Іраку зі здертим прапором «Ісламської держави» у визволеному від цього угруповання містечку Аль-Алам під Тікрітом, фото 17 березня 2015 року
Сунітські й шиїтські ополченці в Іраку зі здертим прапором «Ісламської держави» у визволеному від цього угруповання містечку Аль-Алам під Тікрітом, фото 17 березня 2015 року

Військово-повітряні сили США почали завдавати повітряні удари по позиціях ісламістського угруповання «Ісламська держава» в місті Тікріті в Іраку, щоб допомогти наступові іракських сил на це місто з метою визволити його.

Як повідомив Агентству «Франс-прес» неназваний посадовець Міністерства оборони США, «операції тривають, бомби падають».

За словами цього посадовця, про такі удари попросила влада Іраку, і США схвалили їх стосовно Тікріта й околиць.

Раніше в середу, 25 березня, президент Іраку Фуад Массум заявляв, що очікує від коаліції під проводом США ударів проти «Ісламської держави» в Тікріті вже найближчим часом.

Ця коаліція раніше надавала іракським силам під Тікрітом тилову і консультаційну, але не бойову підтримку.

Урядові війська Іраку за підтримки місцевих ополчень, і шиїтських, частину яких підготував і озброїв шиїтський Іран, і сунітських, останніми тижнями здійснювали наступ на позиції екстремістського сунітського угруповання «Ісламська держава» під Тікрітом із метою визолити це місто, але кілька днів тому, коли вони вже оточили місто, їхній наступ зупинився.

Ісламісти захопили Тікріт, що за 130 кілометрів на північ від столиці Багдада, і значну частину довколишньої провінції Салахуддін, переважно сунітської за населенням, іще влітку минулого, 2014 року.

Коаліція під проводом США проти «Ісламської держави», що складається в першу чергу з арабських держав, завдає повітряних ударів по позиціях цього екстремістського угруповання в Іраку й Сирії від осені минулого, 2014 року. Саме в цих двох країнах захопило значні території це угруповання, від якого через його надмірну жорстокість відмежовуються навіть інші радикальні ісламісти, такі, як мережа «Аль-Каїда», з лав якої воно свого часу вийшло.

XS
SM
MD
LG