Доступність посилання

ТОП новини

«В’язням прострілювали ноги, щоб воювали за ДНР» – правозахисниця


Окупація за ґратами

Ольга Мальчевська, Катерина Кочкіна

Ув’язнені не хочуть тікати на волю із залишеної колонії на Луганщині, вони тепер підгодовують місцеве населення. Водночас, на Донеччині озброєні угруповання «ДНР» та «ЛНР» погрожують засудженим розстрілами, якщо ті відмовляться воювати на боці проросійських сепаратистів чи спробують евакуюватися.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Колишні снайпери та воїни-афганці, засуджені до виправних робіт у 52-й колонії на Донеччині, тепер відбувають подвійне покарання. Коли Єнакієве окупувало озброєне угруповання «ДНР», в’язні з військовими навичками перетворилися ще й на заручників, яких примушують до нових злочинів, каже правозахисниця Олена Повидайчик.

Багатьох, яких я знаю, під дулом забрали служити «ДНР»
Олена Повидайчик

«Мені звідти дзвонять, кажуть, що їм зараз хочуть замінити статті з українських, які у них були, на ті, які зараз там, у них», – розповідає Радіо Свобода правозахисниця. – «Далі їх б’ють, пишуть хлопці, весь час тривають знущання, знущання. Багатьох, яких я знаю, під дулом забрали служити «ДНР». Я знаю, що були деякі, яким прострілювали навіть ноги, якщо відмовлялися. Таке попередження було».

За словами Повидайчик, евакуювати ув’язнених немає можливості, оскільки проросійські сепаратисти погрожують розстріляти кожного, кого спробують вивезти. Найбільш жорстоко, каже, поводяться бойовики так званої «ДНР», визнаної в Україні терористичною організацією. Однак, просять допомоги в Олени Повидайчик і з Луганщини, і з Криму.

«Хлопчина в Криму, який хотів повернутися, написав заяву, щоб повернутися в Україну, що він українець, то йому той росіянин, який там служить, відкусив півноса. Зараз затишшя, телефон зник, зв’язок і все. Зараз там же ж інші номери», – розповідає правозахисниця.

Водночас, деякі колонії після окупації просто залишили. Там зруйновані стіни, вибиті вікна, знеструмлений колючий дріт, розкриті ворота. Так виглядає зараз Чорнухінська виправна колонія номер 23 на Донеччині.

В’язні згадують: "Охорона розбіглася, начальство розбіглося. Кинули все, навіть ворота. Тут не було нікого, напевно, кілька тижнів».

Колонію зруйнували під час боїв за Дебальцеве в лютому. На початку бойових дій там відбували покарання близько 1500 засуджених. Понад дві третини з них евакуювали перед початком боїв. Іще частина – втекла під час обстрілів. Як і адміністрація в’язниці. Однак частина в’язнів повернулася назад, за ґрати. Бо там, кажуть, безпечніше. Є і бомбосховище, і запаси харчів. А надто, у багатьох добігають кінця терміни ув'язнення, розповідає один із ув’язнених.

«Я тут прописаний, я повинен тут бути. Я сиджу тут, поки мій строк не закінчиться», – запевняє один із засуджених.

Тепер в’язні Чорнухінської колонії сподіваються на амністію і підгодовують місцеве населення. Коли у селищі припинили працювати крамниці, ув’язнені кажуть, що почали ділитися харчами з місцевими пенсіонерами. Із бороша пекли хліб і роздавали безкоштовно. За останніми даними, загалом у зоні збройного конфлікту на Донеччині та Луганщині опинилося близько 20 тисяч в’язнів. Із них 15 тисяч – на тимчасово окупованих територіях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG