Доступність посилання

ТОП новини

Суд провалив спробу повісити на Савченко ще одне обвинувачення


Суд провалив спробу повісити на Савченко ще одне обвинувачення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Суд провалив спробу повісити на Савченко ще одне обвинувачення (відео)

Підозрюваних у вбивстві Нємцова охороняли втричі менше людей – адвокат

Київ – «Технічною помилкою» назвав Басманний суд Москви спробу записати до справи української льотчиці Надії Савченко ще одну статтю – про жорстоке поводження з полоненими. Звинувачення мало базуватись на свідченнях луганського сепаратиста, якого Савченко буцімто катувала. Адвокати підготували неспростовні докази та оскаржили це. Водночас, переконані: таким чином російський суд намагався створити новий сценарій звинувачень проти Савченко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Приписування льотчиці Надії Савченко жорсткого поводження з полоненими – це «технічна помилка, яка не впливає на хід слідства». Саме так суддя Артур Карпов прокоментував спробу слідства висунути проти Надії Савченко додаткове обвинувачення за 356-ою статтею Кримінального Кодексу Російської Федерації. За Кримінальним Кодексом Російської Федерації цей злочин передбачає позбавлення волі до 20 років.

Один із адвокатів льотчиці Микола Полозов, спілкуючись із Радіо Свобода, розповів, що Надія Савченко сильно схудла та зараз важить 53 кілограми. Утім, пересувалась сама без сторонньої підтримки, хоч і виснажена голодуванням, яке після перерви триває вже другий тиждень. За словами Полозова, цього разу в залі чергував лікар, а зазвичай слідство приводило конвойного пса.

Мабуть, для російської влади Надія Савченко значно більш небезпечна людина, ніж ці підозрювані у вбивстві Нємцова
Микола Полозов

Під час засідання, каже адвокат, «клітку», до якої помістили Надію, стіною охороняли 12 поліцейських. У цьому ж залі нещодавно розглядали і запобіжний захід щодо обвинувачених у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова, додав Полозов.

«Так ось, цих чеченців охороняли значно менше людей, там було три конвоїра. Тому, мабуть, для російської влади Надія Савченко значно більш небезпечна людина, ніж ці підозрювані по вбивству Нємцова», – додає адвокат.

Савченко попросила суддю спиратися на закон, а не політичні уподобання

Після слухання справи Надії Савченко дали слово. Полозов каже, вона повторила свою тезу, що не причетна до загибелі російських журналістів та не здійснювала ніяких злочинів. Також додала, що російське слідство та російський суд ведуться з обвинувальним ухилом. І ще раз попросила суддю спиратися на закон, а не якісь політичні уподобання.


Полозов наголошує: захист буде і далі боротись за Савченко. Попереду, каже, ще багато процесуальної роботи, нові суди щодо статусу Надії як делегата ПАРЄ. Також буде низка судів процесуального значення щодо залучення доказів у випадку, якщо слідство відмовиться їх долучати.

«Ми подали слідству нову порцію доказів, у тому числі відеозапис полону Савченко. Тому попереду ще багато роботи, але тут єдиний обмежуючий фактор – це стан здоров'я самої Надії, оскільки голодування триває, вона не збирається його припиняти, принаймні, до зміни запобіжного заходу. І треба розуміти, що можливості її організму не безмежні», – наголосив Полозов.

Савченко приписували катування полоненого, з яким повна навіть не знайома

Стаття 356, яку спробували інкримінувати Савченко, з’явилась у її справі лише в лютому. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбук один із її адвокатів Ілля Новіков. Спершу Савченко проходила за статтею 105 про вбивство та статтею 322 про незаконний перетин кордону. Новіков до судового засідання висловлював припущення, що статтю додали, адже розуміють: «звинувачення у вбивстві журналістів «не клеїться».

Слідство базувало звинувачення на свідченнях командира луганських сепаратистів – священика Української православної церкви Московського патріархату протоієрея Володимира Марецького.

Українські правоохоронці затримали його разом зі ще 12-ма бойовиками у день президентських виборів, 25 травня 2014 року, в Новоайдарському районі на Луганщині. Як зізнається сам чоловік на відео, він намагався зірвати вибори та зі зброєю вривався на виборчі дільниці, аби винести бюлетені. До дня затримання, за подальшими свідченнями самого Марецького, він перебував у розташуванні батальйону «Айдар». Там, заявляв ватажок луганських бойовиків, його катувала, серед інших, Надія Савченко.

В розтиражованих російськими медіа інтерв’ю Марецький каже, що, перебуваючи в полоні «Айдару», його «розстрілювали, ламали кості, били руками і ногами». Він також твердить, що саме Савченко була особливо жорстокою та навіть пропонувала продати групу полонених, де був і він, на органи. Сепаратист додає: «Савченко не хотіла витрачатись на їхнє перевезення до СБУ».

«Особисто вона всіляко намагалась нас знищити. І особисто брала участь у садистських витівках і била нас», – говорить в інтерв’ю російським журналістам Марецький.

Захист підтвердив невинуватість Савченко звітом від мобільного оператора

Як пише на своїй сторінці адвокат Новіков, захист Савченко отримав деталізований звіт від мобільного оператора Надії, де чітко прослідковується, що її фізично не було у тому місті, де утримували луганського бойовика.


«З 21 до 30 травня вона безвиїзно перебувала у своєму вертольотному полку в Бродах. 1 червня поїхала до Києва і лише 3 червня приїхала до Старобільська, де стояв «Айдар». З Марецьким вона ніколи в житті не зустрічалась. Він збрехав», – написав Новіков.

За день до слухання, 25 березня, Надія Савченко написала звернення до своїх адвокатів: закликала, якщо її не привезуть до Басманного суду Москви, взагалі не брати участі в процесі. До цього вона повідомляла, що російські медики не хотіли пускати її на засідання Басманного суду у зв’язку з її станом здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG