Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ обіцяє дати пацієнтам більше ліків


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство переглядає підхід до закупівель і планує відштовхуватися від потреб

Відштовхуватися від реальної потреби, а не від наявних коштів при закупівлі ліків обіцяють у Міністерстві охорони здоровʼя. У відомстві хочуть приділяти більше уваги підготовчому етапу й очікують, що новий підхід дозволить забезпечити ліками більшу кількість пацієнтів. За даними міністерства, станом на зараз держава забезпечує лише половину від потреби.

Для ефективного проведення держзакупівель ліків Міністерство охорони здоров’я України створює експертну технічну раду, яка переглядатиме і затверджуватиме перелік для закупівель, формуватиме технічні параметри, щоб на закупівлі міністерство вийшло вже зі списком, погодженим із експертами, пацієнтами, технічними міжнародними фахівцями.

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Ця група формуватиметься на базі МОЗ і складатиметься з українських та міжнародних експертів. Це вже давно потрібно було зробити, вважає міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, адже стара практика була неефективною.

«Ми вирішили змінювати стару практику МОЗ: робити закупки, виходячи з кількості грошей. Ми хочемо спочатку виявити кількість людей, які потребують цих закупок, а потім вже формувати весь ланцюг держпрограм адекватно, щоб ви вже знали з початку року, які у нас можуть бути недоліки, куди треба звертатися і т. д.», – зазначив Квіташвілі.

Фінансування сфери охорони здоров’я зростає – Терещенко

На сьогодні в Україні 1,8 мільйона пацієнтів потребують охоплення державними програмами, розповідає заступник міністра охорони здоров’я Альона Терещенко. Повна потреба у фінансуванні – 8,5 мільярдів гривень. На сьогодні з держбюджету Україна отримала понад 4 мільярди гривень, тобто близько половини від потреби. Минулого року держава профінансувала програми на 29 відсотків.

За словами Терещенко, фінансування потреб населення у лікуванні здійснюється з чотирьох джерел.

«Це – державний бюджет (і частка державного бюджету найбільша), місцеві бюджети, міжнародна технічна допомога і гуманітарна допомога через неурядові організації. Тож для того, щоб покрити дефіцит коштів, ми будемо звертатися до неурядових та міжнародних організацій», – пояснює Терещенко.

Україна не забезпечує потребу в ліках у повному обсязі

Україна ніколи повністю не забезпечувала лікування своїх громадян, говорить виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. За її даними, лише близько 20 відсотків людей зараз отримують лікування за державні кошти. Наприклад, хворі на гепатит С забезпечені на 13 відсотків, сегмент дорослої онкології – лише 9 відсотків.

Окрім того, недостатня увага приділяється хворим із ВІЛ/СНІД, вважає Стефанишина.

«Незважаючи на те, що державний бюджет трохи збільшився, наприклад, на СНІД МОЗ не збільшило фінансування ні на одну гривню. Це означає, що 60 тисяч людей, що залежать від життєво важливого лікування, не зможуть отримувати в цьому році це лікування. Цим людям залишається тільки помирати або ж продавати своє житло, мігрувати. Ми сподіваємося на те, що міжнародні організації в цьому році допоможуть Україні закупити якомога більше препаратів. Це означає, що препарати можна буде закупити за нижчими цінами, ніж їх закуповувала корупційна влада», – сподівається Стефанишина.

У МОЗ запевняють, що інформуватимуть громадськість про кожен етап проведення держзакупівель лікарських засобів один раз на два тижні.

19 березня Верховна Рада ухвалила закон, яким частину державних закупівель лікарських засобів передали від Міністерства охорони здоров’я до міжнародних організацій. Зокрема, закупівлі ліків тепер будуть контролювати Всесвітня організація охорони здоров’я, Дитячий фонд ООН. Водночас закупівлі деяких ліків залишаться в межах компетенції Міністерства охорони здоровʼя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG