Доступність посилання

ТОП новини

Уряд бореться з корупцією вимушено – експерти


Кампанія проти корупції може бути свідченням суперництва між президентом та прем’єром, але це суперництво є корисним

Київ – Боротьба з корупцією, яку показово розпочали президент, уряд і силовики, є вимушеним кроком, до якого владу підштовхують тиск Заходу, економічна криза та настрої суспільства, пояснюють економісти й політологи. Водночас гучні арешти керівників ДСНС, які відбулися 25 березня на засіданні уряду, можуть бути продовженням політики президента на відокремлення влади і бізнесу, яке продемонструвало звільнення Ігоря Коломойського з посади керівника Дніпропетровської області. Або ж, вважає частина депутатів більшості, такі дії є спробою Кабміну виправдатися після звинувачень у розкраданні коштів, які днями висунув уряду колишній керівник Держфінінспекції Микола Гордієнко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українська влада вимагає посилити відповідальність за корупційні дії. Так прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 27 березня піж час розширеної колегії МВС розкритикував кримінально-процесуальне законодавство і пообіцяв ініціювати зміни до нього.

«Уряд вносить до парламенту зміни до кримінально-процесуального законодавства і до кримінального закону з метою суттєвого посилення та підвищення відповідальності корупціонерів. У тому числі – щоб їх не випускали під заставу, а потім по всьому світі не шукали», – зазначив прем’єр.


Його підтримав секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов. «Не збільшення застав, а повне скасування будь-яких застав для злочинців, які затримані за корупційні злочини», – наголосив він.

Аваков хоче платити «антикорупційним» слідчим по 30 тисяч

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Зараз зарплата слідчих МВС з особливо важливих справ становить близько трьох тисяч гривень. Яценюк обіцяє підвищити її в рази. «Уряд знайде на це гроші. Постанову готовий прийняти на наступному засіданні», – зазначив прем’єр-міністр. У відповідь голова МВС Арсен Аваков запропонував платити слідчим по 30 тисяч гривень, щоб їх не тягло на хабарі.

Втім, деякі експерти вважають, що тільки підвищення відповідальності та «каральні» заходи подолати корупцію не допоможуть. Таку думку керівництву МВС висловив правозахисник Євген Захаров.

Євген Захаров
Євген Захаров

«Поки не будуть розділені влада та бізнес, боротьба із корупцією великою мірою буде приречена, а посилення кримінальної відповідальності може призвести до вибіркового кримінального переслідування і нічого доброго в тому не буде», – наголосив Захаров.

На його думку, можливість скасувати заставу призведе до багатьох позовів у Страсбурзький суд, бо ця норма порушуватиме Європейську конвенцію з прав людини.

«Всі міжнародні експерти кажуть, що те, що ми ввели заставу в наш Кримінальний кодекс, це позитив. А тут лунає, що це негатив і що цього треба позбутися», – наголосив правозахисник.

Корупцію подолає податкова реформа, а не силові заходи

Економіст Володимир Дубровський вважає, що треба розрізняти боротьбу з корупцією та боротьбу із корупціонерами.

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

«Коли мова йде про розкрадання державного бюджету, то тут усе зводиться до того, щоб бюджет був прозорий, а за розкрадання карали. Коли мова йде про корупцію, від якої страждає бізнес, коли вимагають хабарі за дозволи, цю корупцію треба переборювати зміною законів, які сьогодні забезпечують корупціонерам можливість отримувати корупційні прибутки», – наголосив Дубровський.

На його думку, важливим кроком у боротьбі з корупцією могла б бути реформа податкової системи, а не силові заходи. Економіст припускає, що кампанія проти корупції може бути свідченням суперництва між президентом та прем’єром, але це суперництво є корисним.

Прокручувати корупційні схеми стає дедалі важче – конкуренти виводять один одного на чисту воду, підсумовує Дубровський.

Чи не єдиним «не репресивним» методом боротьби із корупцією, який оголосив Яценюк на колегії МВС, було обмеження функцій Державної служби з надзвичайних ситуацій, очільників якої днями заарештували на засіданні уряду за підозрою в корупційних схемах. Саме таке завдання отримав тимчасовий виконувач обов’язків голови ДСНС Зорян Шкіряк.

Посадовців ДСНС затримали під час прямого ефіру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00


Новий очільник ДСНС уже звітує що звільнив 300 працівників.

27 березня в медіа з’явилася інформація, що вже наступного дня, в суботу посадовців ДСНС суд відпустить, нібито через те, що їм не обрали запобіжного заходу. Цю інформацію спростував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Затримані чиновники, підозрювані в корупції, залишаються під вартою в рамках попередньої санкції слідчого, за статтею 208 КПК. Злодій буде сидіти у в'язниці! А Ви що подумали?» – написав міністр у Facebook.


Депутат від «Народного фронту» та радник Авакова Антон Геращенко виклав схему, за якою отримували гроші з постачальників керівники «надзвичайного» відомства.


Раніше Арсенія Яценюка та його підлеглих у Кабміні звинуватив звільнений ним з посади колишній керівник Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко. В ефірі каналу «112» він озвучив окремі схеми, за якими, за його словами, розкрадалися кошти.


«Ящірка» корупції просто скинула хвіст – Каплін

Сергій Каплін
Сергій Каплін

Показові арешти, допити посадовців і анонсування тотальної перевірки уряду на предмет корупції є піаром прем’єра Арсенія Яценюка після того, як Гордієнко звинуватив уряд у розкраданні 7,6 мільярда гривень упродовж року. Таку думку висловив Радіо Свобода народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін.

«Порівняйте: Гордієнко говорить про розкрадання 7,6 мільярда. Це 4 роки харчування дітей та студентів у системі освіти. Це половина річного дефіциту пенсійного фонду. Яценюк хоче зіграти на випередження. Кинувши за грати свого однопартійця. Як ящірка, що скидає хвіст під час небезпеки», – каже парламентар.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

Допит Яценюка у справі корупції в уряді анонсував і генпрокурор Віктор Шокін. За його словами, прем’єр готовий до співпраці. Сам Яценюк, відповідаючи на звинувачення, заявив, що виступає за створення парламентської слідчої комісії щодо цих звинувачень і що готовий залучити іноземних слідчих до розслідування і корупційних зловживань в Україні. Спочатку в тих межах, які прописані у чинному законодавстві, а невдовзі – з ширшими повноваженнями.

Сергій Каплін схвально оцінює участь іноземних фахівців у розслідуванні корупції української влади, але припускає, що тимчасова слідча комісія парламенту буде швидшою, більш неупередженою та ефективною.

Після Коломойського Порошенко змушений і далі усувати від влади олігархів – Березовець

Публічне покарання корупціонерів спричинили кілька чинників, пояснив Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

«Після звільнення Ігоря Коломойського Петро Порошенко не залишив собі вибору: він змушений відсторонювати від влади всіх олігархів та корупціонерів, щоб численні прихильники Коломойського не звинувачували його в упередженості. Другий чинник: Захід, зокрема США, не приховують, що вимагають в української влади приборкати корупцію. Так, посол США Джеффрі Паєтт після зустрічі з Коломойським заявив: доба закону джунглів, який панував в українському бізнесі у 1990-х, минула», – наголосив Тарас Березовець.

Він додає, що діяльність заарештованих керівників ДСНС та схеми привласнення коштів, які їм інкримінують, не пов’язані з олігархами. Тут більше піару та намагання показати, що влада почала серйозно боротися з корупцією. Але якщо на цьому боротьба сповільниться, наслідки для уряду будуть згубними, підсумовує аналітик.

І політологи, і частина депутатів парламентської більшості визнають: боротися з корупцією українська влада почала під тиском міжнародних фінансових донорів та західних урядів. Зокрема, Reuters повідомляє, що українського президента і прем’єра попередили: західні донори України можуть відкласти фінансову допомогу державі до кінця року, побоюючись, що корупція в Україні залишається «бездонною дірою», в якій можуть зникнути всі кошти.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG