Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери: законодавча база більше заважає, ніж допомагає


У Херсоні волонтери зібралися на форум, щоб обговорити здобутки і проблеми

Херсон – Українські волонтери на форумі в Херсоні заявили, що більш як за рік, що минув із початку конфлікту на сході України, уряд не зробив майже нічого для створення сприятливих умов для волонтерів, які допомагають армії та вимушеним переселенцям.

У форумі взяли участь представники Херсонської, Миколаївської, Львівської та Запорізької областей і Києва. Вони казали про те, що законодавче забезпечення волонтерської та благодійницької діяльності в Україні має численні недоліки, які треба якомога скоріше виправляти.

І українські благодійники, і міжнародні організації працюють у вкрай важких умовах
Ганна Гулевська-Черниш

«Під час розробки нормативних документів, які регламентують волонтерську діяльність, чиновники не радяться з громадськістю, і через це виходять такі закони і постанови, що частіше заважають, ніж допомагають. І українські благодійники, і міжнародні організації працюють у вкрай важких умовах. Наприклад, представники однієї з британських організацій, яка вже сто років допомагає дітям, розповідали, що не змогли відкрити рахунок в українських банках, тому що всюди вимагали паспортні дані засновників – незважаючи на те, що організація заснована на початку минулого сторіччя», – розповіла директор Українського форуму благодійників Ганна Гулевська-Черниш.

Вона зазначила, що волонтерські і благодійні організації мусять сплачувати чималі податки, зокрема, на нерухомість та на транспортні засоби.

Також, як казали волонтери, багато запитань виникає через позицію Міністерства оборони України. «Ми зупинили акції збору коштів на придбання автомобілів для військових частин, тому що вище військове керівництво вимагає від командирів здати увесь транспорт, який підрозділи отримали від волонтерів», – заявляє керівник волонтерської організації «Херсонська чайка» Ігор Осауленко.

Громадськість вплинула на державу

Голова правління Фонду громади міста Херсона «Захист» Лариса Польська зазначила, що тільки активне втручання громадськості завадило Державній фінансовій службі України відкрити публічний доступ до бази, у якій містяться дані про волонтерів, які допомагають армії.

«Оприлюднення таких даних зараз дуже небезпечне для людей. І нещодавні вибухи в офісах волонтерських організацій в Одесі – тому підтвердження», – наголосила вона.

Результатом Форуму волонтерів у Херсоні стало ухвалення резолюції, яку офіційно буде направлено прем’єр-міністрові України, міністрові фінансів України, голові Верховної Ради України, а також лідерам усіх парламентських фракцій. У резолюції волонтери вимагають якомога скоріше виправити недоліки в законодавстві про волонтерську діяльність і вносять низку пропозицій.

Нещодавно президент України Петро Порошенко провів зустріч з волонтерами, яких називають «волонтерським десантом» Міністерства оборони і які взяли на себе вирішення значної частини проблем матеріально-технічного забезпечення Збройних сил. Міністр оборони України Степан Полторак, який узяв участь у зустрічі, повідомив, що всі проекти реформ, напрацьовані з волонтерами, буде винесено на публічне обговорення, а кожен керівник проекту буде захищати свою реформу. Волонтери поінформували, що розробили понад 30 законодавчих ініціатив.

Також нещодавно волонтери Львівщини протестували проти внесених змін до закону № 1408 («Про волонтерську діяльність»), які передбачають стягування з волонтерів податку в розмірі 20% від наданої допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG