Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з молитвами протестують проти опери Вагнера і усувають директора театру


Під час репетиції постановки «Тангейзера» в Новосибірському театрі, архівне фото
Під час репетиції постановки «Тангейзера» в Новосибірському театрі, архівне фото

У Росії, в місті Новосибірську в неділю, 29 березня, відбулися мітинг і «молитовне стояння на захист почуттів вірних» проти постановки в місцевому театрі опери Ріхарда Вагнера «Тангейзер».

Учасники мітингу ухвалили звернення до президента Росії Володимира Путіна, в якому закликали його заборонити ображати релігійні почуття і святині.

Також у неділю, 29 березня, стало відомо, що міністр культури Росії Володимир Мединський звільнив із посади директора Новосибірського театру Бориса Мездрича через скандал навколо цієї постановки і призначив на його місце іншого.

Борис Мездрич
Борис Мездрич

Нині в Новосибірську триває судова тяганина навколо постановки режисера Тимофія Кулябіна, одна з декорацій якої зображала розіп’ятого Христа на тлі оголеної жінки, повідомляє російське агентство «Інтерфакс». Після початку скандалу цю декорацію прибрали, тепер на її місці ставлять чистий білий аркуш.

Тимофій Кулябін
Тимофій Кулябін

Митрополит Новосибірський і Бердський Російської православної церкви Тихін звернувся до прокуратури, сприйнявши цю декорацію як образу релігійних почуттів, прокуратура порушила за відповідною статтею адміністративні справи проти режисера постановки і директора театру, та суд припинив ці справи, не знайшовши складу правопорушення. До справи долучили експертизи релігієзнавців, які відзначили, що релігійні символи й атрибути використовувалися в художньому контексті і не можуть розглядатися як сакральні.

Однак прокуратура оскаржила це рішення, і тепер суд має розглянути ці скарги прокурора на початку квітня.

Новосибірська митрополія тим часом вимагає взагалі зняти цю постановку «Тангейзера» з репертуару театру і звернулася до Генпрокуратури, Слідчого комітету і Федеральної служби безпеки Росії з закликом «дати правову оцінку діяльності осіб, причетних до постановки».

XS
SM
MD
LG