Доступність посилання

ТОП новини

Україна потребує не лише протитанкових, а й протикорабельних ракет – експерт


Прибуття партії броньованих американських автомобілів, 25 березня 2015 року
Прибуття партії броньованих американських автомобілів, 25 березня 2015 року

«Знищувати морські цілі з допомогою гармати – це утопія, адже з гармати поцілити в корабель майже неможливо» – Згурець

В Києві перебуває делегація Конгресу США – республіканці Вільям Торнберрі, який очолює Комітет збройних сил, та Кевін МакКарті, лідер республіканців у ніжній палаті Конгресу. На думку українських експертів, американці поки продовжують вивчати ситуацію – постачання летальної зброї найближчим часом не очікується.

ЗАВАНТАЖИТИ

Постачання американської допомоги українській армії триває, всього кілька днів тому збройні сили отримали 10 броньованих автомобілів Humvee. Раніше на передову відправляли штатівські контрбатарейні комплекси.

Втім, нещодавно Конгрес США закликав президента Барака Обаму надати Україні ще й летальну зброю – відповідну резолюцію підтримали обидві палати Конгресу.

Петро Порошенко оглядає американські Humvee, передані Україні
Петро Порошенко оглядає американські Humvee, передані Україні

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець повідомив, що списки постачання летальної зброї, які запропонували в Конгресі, включають в себе, у тому числі, засоби ураження. Зазвичай експерти говорять про відомі протитанкові комплекси Javelin.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

«Поки що я говорю насамперед про Javelin, хоча насправді цей список може бути розширений, зокрема, протикорабельними ракетами Harpoon, які можуть бути потрібні для знищення цілій на морі, наприклад, під Маріуполем. Знищувати морські цілі з допомогою гармати – це утопія, адже з гармати поцілити в корабель майже неможливо», – сказав Згурець Радіо Свобода.

Експерт вважає, що постачання подібних систем може дійсно дати підстави звинуватити США у підживлюванні конфлікту – аналогів такої зброї в Україні немає. США також не можуть надати Україні артилерійські боєприпаси – через різницю калібрів гармат.

«2-3 міліметра вирішують можливість чи неможливість використання. Ми можемо говорити про засоби, які є достатньо автономними – ракети, системи захисту, системи зв’язку та бронемашини різного класу», – наголосив Згурець.

США ще не знають, чи постачання летальної зброї спровокує Путіна – народний депутат

За словами першого заступника голови парламентського комітету з питань безпеки і оборони Семена Семенченка, наразі американські партнери тільки вивчають ситуацію, і саме для цього американська делегація приїхала до Києва.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

«В них є такі питання – чи зможуть українські військові скористатися цією зброєю, чи не потрапить ця зброя до терористів і наскільки надання цієї зброї може вплинути на ескалацію конфлікту з боку Росії. І якщо з перших двох питань є порозуміння, то з третього їхні думки розділилися», – сказав Семенченко.

Він також розказав, що зараз в Україну привозять нелетальну зброю, зокрема, безпілотні літальні апарати, про які домовилися ще влітку минулого року. За словами депутата, який їздив до Пентагону та Конгресу лобіювати поставки зброї, такий тривалий термін є типовим для американської системи.

На думку колишнього командира добровольчого батальйону «Донбас», з усіх зразків летальної зброї Україна більш за все потребує протитанкових та снайперських комплексів.

Втім, обидва експерта вважають за необхідне розвивати власний український ВПК. Семен Семенченко розповів, що над цим зараз працює парламентський комітет, а Сергій Згурець наголосив, що реальна тактична користь американської зброї може бути мінімальною в умовах низької кваліфікації персоналу.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG