Доступність посилання

ТОП новини

Лазорко відмовився йти з «Укртранснафти» – Лещенко


Батальйок «Дніпро – 1» блокує будівлю компанії «Укрнафта», Київ, 22 березня 2015 року
Батальйок «Дніпро – 1» блокує будівлю компанії «Укрнафта», Київ, 22 березня 2015 року

Олександр Лазорко, якого відсторонили від виконання обов’язків голови правління «Укртранснафти» відмовився йти у відставку, а пішов на лікарняний, заявляє народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

«Коломойський продовжує війну з державою, а його миролюбна риторика не варто і гроша. Розкриваються нові подробиці. Виявляється, його ставленик в 100-відсотковій державній «Укртранснафті» Лазорко відмовився йти у відставку. Він пішов ... на лікарняний, залишивши замість себе свою багаторічну підпорядковану Парахоняк, яка працювала під його керівництвом ще на нафтозаводах Коломойського. Парахоняк продовжує гнути лінію «Привату». Від імені державної «Укртранснафти» вона подала у суд ... на свою материнську компанію «Нафтогаз України». 100-процентна державна «дочка» судиться з 100-відсотковою державною «матір’ю», – написав Лещенко на своїй сторінці у Facebook у понеділок, 30 березня.

«Менеджери Коломойського намагаються скасувати підсумки зборів акціонерів «Укртранснафта», щоб визнати неповноважним призначення двох нових членів наглядової ради «Укртранснафти», а потім – визнати незаконним рішення про відсторонення Лазорка, оскільки не буде кворуму. Кожен місяць перебування людей Коломойського в «Укртранснафті» коштує державі втрат 75 мільйонів гривень тільки на зберіганні технічної нафти. Це не рахуючи 2 мільярдів державних грошей «Укртранснафти», розміщених на рахунку в «Приватбанку», – зазначив Лещенко.

Інформації з інших джерел про ситуацію в «Укртранснафті» наразі немає.

У березні Верховна Рада ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства – знизила кворум для проведення загальних зборів акціонерів для всіх акцірнерних товариств, незалежно від їх виду власності до 50% + 1 акція. Держава володіє 50 + 1% акцій «Укрнафти», але регулярно мала труднощі з проведенням зборів акціонерів даної компанії (структури групи «Приват» Ігоря Коломойського, які контролюють 42% акцій «Укрнафти», найчастіше впливали на це). Ухвалення рішень щодо розподілу чистого прибутку і виплати дивідендів, щодо менеджменту були ускладнені. Підтримані парламентом зміни до закону про акціонерні товариства ці складності знімали. Невдовзі після такого рішення Верховної Ради 22 березня будівлю компанії «Укрнафта» у Києві взяли під охорону озброєні люди. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський, прибувши на місце події, пояснив це загрозою рейдерського захоплення.

А у на сто відсотків контрольованій державою компанії «Укртранснафта» на засіданні її Наглядової ради вирішили відсторонити Олександра Лазорка від виконання обов'язків голови правління. Перед тим міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин ініціював звільнення Лазорка за розтрати на зберігання технологічної нафти на потужностях групи «Приват». Лазорко не забажав залишати своє робоче місце та забарикадувався в кабінеті. До цього конфлікту особисто долучився Ігор Коломойський, особисто прибувши до офісу цієї компанії в Києві. Того дня, 19 березня, він завадив зміні керівництва «Укртранснафти».

Коли Коломойський вийшов із офісу «Укртранснафти», журналіст Радіо Свобода запитав його, що голова Дніпропетровської облдержадміністрації робить вночі в офісі державного підприємства. У відповідь на це Коломойський обматюкав журналіста і запитав, чому той не цікавиться, як у компанію потрапили російські диверсанти.

Минулого тижня Ігор Коломойський подав у відставку, яку президент задовольнив.

Корпоративний конфлікт навколо компаній «Укрнафта» та «Укртранснафта» аналітики називають серед причин відставки голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського.

XS
SM
MD
LG