Доступність посилання

ТОП новини

Військові навчання НАТО для України такі ж пріоритетні, як отримання зброї – експерт


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Військові країн-членів НАТО упродовж року проводитимуть за участі українських вояків навчання на території України

Київ – Близько 3,5 тисяч військових зі США та інших країн-членів НАТО перебуватимуть цьогоріч на території України. Йдеться про багатонаціональні навчання, графік яких напередодні підписав президент. Навчання триватимуть як на Заході України – традиційно на Яворівському полігоні, – так і зокрема на півдні – на Одещині, Херсонщині і Миколаївщині. Експерт із питань військової реформи ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Денис Васильєв в ефірі Радіо Свобода заявив, що сама присутність військових НАТО – це не лише знак підтримки України як союзника в боротьбі з російською агресією, але й можливість отримати неоціненний досвід сучасного військового вишколу для української армії.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Що Ви думаєте про план багатонаціональних навчань, його ефективність, і чи покращить це українську обороноздатність?

– По-перше, я хотів би сказати, що це, безперечно, дуже позитивна новина, яку складно переоцінити в нинішніх умовах. Організація і проведення цих навчань матимуть два аспекти, один з яких – внутрішній, спрямований на підвищення обороноздатності наших підрозділів, на отримання досвіду від наших союзників, на зміцнення бойового духу, і другий аспект, мабуть, більш важливий – це зовнішній або міжнародний.

Підтримка висловлюється не у прямому військовому зіткненні, але, безумовно, в підтримці України не воєнним способом, але шляхом військових навчань, присутності на нашій території

Оскільки, хочу нагадати, зокрема НАТО ще минулого року, починаючи з 4 вересня, підписало заяву 28 країн-членів Альянсу, в якому вони вказували на те, що Росія здійснює безпосередню військову агресію на території України. Така ж заява була також підписана і в листопаді 2014 року, але як ми усі знаємо, реакція Заходу і НАТО минулоріч зводилась в основному до заяв і обурень. Зараз ми спостерігаємо дієву реалізацію політики НАТО, скеровану на спротив російській агресії передусім, на підтримку України як свого союзника. Підтримка висловлюється не у прямому військовому зіткненні, але, безумовно, в підтримці України не воєнним способом, але шляхом військових навчань, присутності на нашій території.

– За словам президента, військові, які візьмуть участь у навчаннях, можуть у майбутньому стати інструкторами для українських військових. Що на сьогодні для української армії важливіше – навчання чи надання зброї?

Денис Васильєв, експерт із питань військової реформи ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»
Денис Васильєв, експерт із питань військової реформи ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»

– Не можу сказати які з двох цих аспектів має пріоритет чи більшу вагу. Оскільки вчитися для нашої армії – це завдання №1 і отримати зброю також завдання №1. Ні для кого не секрет, що вся структура нашої армії, починаючи від законодавства, і закінчуючи бойовими, технічними прийомами, дісталися від Радянського союзу. Нам потрібні нові технології, новий інструктаж, нові підходи у війні. Нам потрібен безцінний досвід, оскільки, хочу нагадати, що навіть Кортес, маючи бойовий досвід, зумів з невеликим підрозділом бійців зміг здійснити масштабні завоювання на американському континенті. Тому в контексті досвіду значення навчань важко переоцінити, вони дуже необхідні.

– За графіком навчань, іноземні військові перебуватимуть на території України фактично рік. Чи можна цей формат сприймати за таку собі альтернативу миротворчому контингенту, про який Україна просила міжнародну спільноту, але позитивної відповіді не отримала?

Введення миротворчого контингенту буде пов’язане з дуже тривалою і великою бюрократичною процедурою, оскільки це рішення повинне ухвалюватись на дуже високому світовому рівні

– На мою думку, будь-який план, який має глобальний характер, повинен реалізовуватися за стадіями. Якщо подивитися з технічної точки зору –реалізації введення до нас миротворчого контингенту, то це правильний крок, але хочу пояснити правовий аспект – введення миротворчого контингенту буде пов’язане з дуже тривалою і великою бюрократичною процедурою, оскільки це рішення повинне ухвалюватись на дуже високому світовому рівні. Наразі реалізацію цього плану військових навчань дозволяє вже згаданий указ президента, і це можна цілком розцінювати як перший крок, початок реалізації плану.

– Російська сторона вустами російських дипломатів дуже пручалася українському проханню до світу про миротворчий контингент. З огляду на ці масштабні військові навчання, якими можуть бути заходи Кремля у відповідь, і чи не загострить це ситуацію на Сході?

Ситуація на сході України (режим воєнної агресії, інтенсивність ударів) диктується думкою однієї людини – Володимира Путіна. А його думка складається з внутрішньополітичної ситуації

– Я і раніше неодноразово казав про те, що на жаль, ситуація на сході України (режим воєнної агресії, інтенсивність ударів) диктується думкою однієї людини – Володимира Путіна. А його думка складається з внутрішньополітичної ситуації, тобто, щойно він вирішує, що йому треба підвищити всередині своєї країни рейтинг, він починає якісь заходи і дії. Якщо він вирішує, що все іде нормально, то і ми можемо сказати, що на Сході України все відносно спокійно. Тому нам складно говорити про стратегію, чи якусь логіку, бо я відповідально заявляю, що жодної логіки з боку Росії в глобальному сенсі немає.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG