Доступність посилання

ТОП новини

Корупція в європейській Болгарії


Протестувальник у Софії під час демонстрації проти призначення олігарха Деляна Пеевського головою служби національної безпеки Болгарії, червень 2013 року
Протестувальник у Софії під час демонстрації проти призначення олігарха Деляна Пеевського головою служби національної безпеки Болгарії, червень 2013 року

У 2014 році 55% тендерів в Болгарії відбулись з порушенням чинного законодавства

Софія – Економічні проблеми, з якими стикається Болгарія, часто пояснюють непомірним впливом олігархів на прийняття рішень в економіці та політиці країни. На високий ступінь олігархізації країни не справив великого впливу навіть вступ до Європейського Союзу, членом якого Болгарія стала 2007 року. В Брюсселі приклад Болгарії наводять тоді, коли говорять про те, що до країн-кандидатів потрібно пред’являти жорсткіші критерії при вступі та прискіпливіше вимагати їхнього дотримання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Болгарські експерти вже давно визнали, що корупція стала складовою частиною державного механізму. Вона настільки глибоко «в’їлась» у систему функціонування держави, що болгари навіть жартують, що в країні немає мафії, тому що болгарська держава сама по собі – це мафія. Часті корупційні скандали, які відбувалися тут ще з 90-х і не припинялись в 2000-х, посіяли в болгарському суспільстві хронічну недовіру до владних інституцій.

Сваряться болгарські олігархи – платять європейці

Політична корупція в Болгарії вражає своїми розмірами. Останній яскравий приклад політичної корупції ще не закінчився, але викликав потрясіння в державі в 2014 році: за декілька місяців був доведений до банкрутства один з приватних банків Болгарії – Корпоративний торговельний банк, який перед тим за декілька років за активної підтримки усіх державних структур був перетворений в найбільший приватний банк країни.

Демонстрація проти призначення Деляна Пеевського головою служби національної безпеки Болгарії, Софія, 2013 рік
Демонстрація проти призначення Деляна Пеевського головою служби національної безпеки Болгарії, Софія, 2013 рік

Це сталося тоді, коли банкір та «найбільш впливовий болгарин» за версією журналу Форбс Цветан Василєв посварився з своїм колишнім другом і партнером Деляном Пеевським, а той за допомогою своєї медіаімперії, що контролює 85% медіа-бізнесу в Болгарії, ледь не знищив банк конкурента. Ситуація була настільки критичною, що Корпбанк Василєва перейшов під управління Центрального банку Болгарії, а Європейський Союз мусив надавати країні екстренний кредит, щоб утримати на плаву її банківську систему. Обидва олігархи звинувачували одне одного у замахах на вбивство.​

На півдні Європи – Болгарія серед лідерів корумпованих держав

Наприкінці 2014 року, відповідно до звіту Центру дослідження демократії (в рамках Ініціативи з розвитку і цілісності в Південно-Східній Європі) серед 10 країн регіону за рівнем корупції Болгарія досягла найвищого рівня за останні 15 років своєї новітньої історії. Лише одна держава на південному сході Європи виявилася більш корумпованою, ніж Болгарія це – Албанія.

Через системну корупцію в системі тендерів лише минулого року Європейська комісія припинила фінансування декількох програм: на 6 місяців було припинено фінансування за програмою «Навколишнє середовище», а потім і за програмою «Регіональний розвиток» у частині, що стосувалась розвитку міст та туризму. Наскільки є гострою проблема проведення публічних тендерів, свідчить одна цифра офіційної статистики: з усіх проведених у 2014 році тендерів в Болгарії 55% відбулись з порушенням чинного законодавства.

Найбільші апетити болгарські олігархи мають до енергетичного сектору. Адже там крутяться найбільші гроші. Практично четверта частина усіх публічних тендерів стосується саме сфери енергоносіїв, а отже, саме тут відбувається розподіл значних коштів платників податків.

Корупція в енергетиці – можливість для впливу Росії

Корупція в енергетиці робить Болгарію не лише вразливою для економічних криз, але і для іноземного впливу. Історія «Південного потоку» показала Європі, що російська мафія перетворила територію Болгарію на один із своїх плацдармів поза межами Росії і може диктувати свої закони болгарській владі.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Однією з причин такої «живучості» та недосяжності для закону політичної корупції в Болгарії є те, що кожна новообрана влада призначає «своїх людей» на ключові посади в управлінні держави. Тому будь-яке судове переслідування вищих і вже колишніх чиновників кваліфікується як «політичне переслідування» і ніколи не закінчується доведенням вини та покаранням. Гучні судові процеси тягнуться роками, а тих, кого ще нещодавно гучно арештовували і звинувачували, болгарські судді повністю виправдовують, їхні справи «заморожують» або взагалі закривають, як сталося, наприклад, з відомими болгарськими політиками Цветаном Цветановим, Мирославом Найденовим або Бойко Борисовим.

«Структура судової системи все ще не може гарантувати, що може швидко, справедливо та прозоро застосовувати законодавство», – говориться в доповіді про корупцію Вищої Судової Ради.

На переконання багатьох експертів, нинішня політична ситуація в Болгарії зумовлена небажанням політичних еліт боротися із монополістами та наскрізь корумпованою системою державного управління. Корупція суттєво знижує ефект від фінансової допомоги з боку ЄС. Також завершенню євроінтеграційного процесу заважають невирішені питання реформування судово-правових органів. Через це, зокрема, Болгарія до цього часу не може приєднатися до Шенгенської зони ЄС.

Без ефективної внутрішньої політики протидії корупції ця проблема в країні не може бути вирішена лише шляхом зовнішнього тиску, а відтак вона залишатиметься основним викликом для ефективної реалізації національних інтересів країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG