Доступність посилання

ТОП новини

МВС і Генпрокуратура гальмували розслідування вбивств на Майдані?


Тіла вбитих активістів в готелі «Україна», 20 лютого 2014 року
Тіла вбитих активістів в готелі «Україна», 20 лютого 2014 року

Група при Раді Європи оприлюднила звіт щодо слідства у справі вбивств під час Євромайдану. Є багато запитань

Відсутність координації між правоохоронними структурами, підривні дії судів і загалом відсутність істотного прогресу у справі вбивства євромайданівців за понад рік розслідування – висновки Міжнародної дорадчої групи при Раді Європи, що намагалася зʼясувати обставини загибелі протестувальників узимку 2014 року. У деяких силових відомствах України вже обурилися з таких висновків і наголосили, що міжнародна група має застарілу і недостовірну інформацію. Деякі експерти тим часом висловлюють невпевненість щодо того, чи керівництво України взагалі має політичну волю розслідувати цей резонансний злочин.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відсутність належної співпраці між Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою й Службою безпеки України у розслідуванні вбивств євромайданівців – одна з ключових тез доповіді Міжнародної дорадчої групи. Її учасники висловлюють подив із цього приводу і нагадують про резонанс справи.

«Кількість слідчих, які займалися конкретно справою Майдану, група вважає абсолютно неадекватною. Той факт, що протягом року змінилося три генпрокурори, так само, як те, що від розслідування справи відсторонили двох керівників слідчої групи, мало серйозний вплив на прогрес, якість і ефективність розслідування», – заявив голова Міжнародної дорадчої групи Ніколас Братза.

Серед претензій групи – діяльність Міністерства внутрішніх справ. Згідно з висновками звіту, «є підстави вважати, що МВС у своєму ставленні до Генпрокуратури не було налаштоване на співпрацю і в деяких аспектах навіть чинило перепони».

У МВС уже назвали критику на свою адресу необґрунтованою. У реакції відомства, оприлюдненій прес-службою, наводиться перелік досягнень міністерства у контексті розслідування злочинів проти мітингувальників. У МВС висловили припущення щодо того, що Міжнародна дорадча група, ймовірно, мала недостовірну і застарілу інформацію, і заявили, що готові зустрітися з представниками групи й обговорити перебіг розслідування «у межах, допустимих для слідства».

До Махніцького і Яреми багато запитань

Не менше зауважень у групи і до діяльності Генпрокуратури, а саме – до її колишніх очільників Олега Махніцького і Віталія Яреми. Останній, за даними Міжнародної дорадчої групи, нібито взагалі блокував затримання декого зі співробітників «Беркуту», ймовірно причетних до вбивства протестувальників.

Також, за даними групи при Раді Європи, навіть наприкінці літа 8 із 12 ключових підозрюваних у розстрілі мітингувальників ще були в Україні. Але їх чомусь не затримали.

Віктор Шокін (©Shutterstock)
Віктор Шокін (©Shutterstock)

Ані Махніцький, ані Ярема зауваження на свою адресу не коментували. Чинний генеральний прокурор Віктор Шокін в інтервʼю агентству «Інтерфакс-Україна» зазначив, що, за його даними, процес розслідування загальмувався ще за очільництва першого після подій Євромайдану генпрокурора Олега Махніцького. «З того, що я подивився у справах, що мені доповідали, при Махніцькому не було взагалі ніякого прогресу», – сказав Шокін.

«Були моменти, які лежали на поверхні. Чому їх не використали – не можу сказати», – додав генпрокурор.

Снайпер на Інститутській цілить в людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Документи зникли, а винних не знайшли

Євгенія Закревська – одна з адвокатів родин героїв Небесної Сотні. Протягом усього минулого року вона неодноразово у своєму «Фейсбуці» висловлювала зауваження до перебігу слідства у справі вбитих мітингувальників. Адвокат вважає більшість зауважень Міжнародної дорадчої групи обґрунтованими.

Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

У коментарі Радіо Свобода Євгенія Закревська розповідає, наприклад, про те, як одного дня у МВС зникли важливі документи, що стосувалися службового розслідування дій тих правоохоронців, які могли бути причетними до розстрілів.

«Осіб, які були відповідальні за ці документи, ніхто не притягував до відповідальності. Яким чином це (зникнення документів – ред.) сталося, невідомо», – зазначає адвокат.

За словами Євгенії Закревської, деякі з людей, які працювали у МВС під час трагічних подій Євромайдану і яких могло зачепити службове розслідування, і далі працюють у відомстві, і не можна виключити, що вони мають змогу негативно впливати на слідство.

Водночас, на думку адвоката, перебіг слідства у справі останнім часом дещо налагодився. Зокрема завдяки тому, що наприкінці минулого року у структурі Генпрокуратури створили управління спеціальних розслідувань.

Невідомо, з якими матеріалами працювала МДГ – Замятін

Аналізуючи публічний аспект перебігу слідства у справі загибелі євромайданівців, експерт політико-правових програм Центру Разумкова Віктор Замятін каже, що не певний, чи найвище керівництво держави має політичну волю довести це розслідування до кінця. Він, однак, також не радить сприймати звіт Міжнародної дорадчої групи за істину в останній інстанції.

Віктор Замятін
Віктор Замятін

«Ми не знаємо, які матеріали були у розпорядженні цієї комісії, яких матеріалів бракувало, які матеріали надавали МВС і ГПУ, яких не надавали. Цього всього у відкритому доступі немає», – звертає увагу експерт.

Серед моментів звіту Міжнародної дорадчої групи, які викликають запитання, – зокрема й висновок звіту про те, що участь так званої «третьої сили» у розстрілі мітингувальників 20 лютого малоймовірна. У лютому цього року голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що має докази причетності до розстрілів російських снайперів. Водночас у Міжнародній дорадчій групі заявили, що доказів цього від українських правоохоронців не отримали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG