Доступність посилання

ТОП новини

Із 1 квітня Росія постачатиме Україні газ за принципом take or pay – Новак


Міністр енергетики Росії Олександр Новак
Міністр енергетики Росії Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляє, що з 1 квітня Росія постачатиме Україні газ за принципом take or pay (бери або плати).

«Take or pay передбачений чинним договором від 2009 року, тому з 1 квітня згідно з договором він продовжує діяти. Цей механізм оскаржується українською стороною у Стокгольмському арбітражі. «Газпром» у рамках «зимового пакета» давав якусь знижку, грубо кажучи, домовлялися про відстрочку дії цього механізму, оскільки сторони у суді і не відкликають свої позови, то немає необхідності скасовувати цей механізм. Це чисто комерційне питання, і він буде розглядатися в суді», – сказав Новак журналістам у середу, 1 квітня.

За словами Новака, надання Україні знижки на газ у розмірі 100 доларів не потребує додаткового документального оформлення. «Ніяких додаткових документів немає необхідності підписувати. Хіба що можна говорити лише про якусь політичну згоду, протокол, який може бути підписаний. Звичайно, це можливо, тому будемо обговорювати», – наголосив Новак.

Говорячи про постачання газу на територію Донбасу, підконтрольну сепаратистам, Новак зазначив, що це питання обговорюється між «Газпромом» і «Нафтогазом».

Українська сторона наразі не коментувала ситуації щодо відновлення принципу take or pay, про що заявила російська сторона.

Сьогодні, 1 квітня, міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що Київ готовий купувати газ у російського «Газпрому» за умови, що його ціна буде близько 250 доларів за тисячу кубометрів.

Він нагадав, що «Нафтогаз» від 1 квітня тимчасово припинив закупівлю російського газу у зв’язку з тим, що закінчилася дія так званого «зимового пакета», який прописував умови поставки палива і його ціну.

Від 1 квітня перестає діяти так званий «зимовий пакет» домовленостей про постачання газу між «Нафтогазом» і «Газпромом», які були досягнуті минулої осені у тристоронньому форматі.

«Нафтогаз України» підтримав пропозицію Єврокомісії щодо продовження дії угоди так званого «зимового пакету» до кінця наступного осінньо-зимового періоду. Наразі сторони обговорюють таку можливість.

Наступний раунд тристоронніх газових переговорів щодо так званого «літнього пакету» – постачання російського газу в Україну після 31 березня – має відбутися в середині квітня.

XS
SM
MD
LG