Доступність посилання

ТОП новини

У міліції знову катують та вимагають гроші – активіст


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Черкащанин заявляє, що з нього вибивали зізнання у Придніпровському райвідділі міліції

Черкаси – В Придніпровському райвідділку Черкас катували 22-річного Андрія Лисенка. В такий спосіб, каже хлопець, міліціонери вибивали зізнання про крадіжку велосипеда. Після розголосу справи зʼясувалося, що випадки катування у цьому райвідділі міліції – непоодинокі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

22-річний черкащанин Андрій Лисенко два тижні тому купив у шкільного знайомого велосипед, щоб їздити на роботу за місто. Транспортний засіб виявився несправним, тож хлопець спершу відремонтував його та лише кілька днів покористувався. А потім родині терміново знадобилися гроші і Андрій вирішив продати велосипед.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Оголошення виставив в інтернеті і за кілька днів отримав дзвінок від потенційного покупця. Зустрілися у п’ятницю увечері в районі залізничного вокзалу. Поки двоє чоловіків оглядали велосипед, невідомі повалили Андрія та одягли йому на руки кайданки.

«Потім посадили в невідому машину, не показавши жодних документів, що вони є правоохоронцями. В машині одразу натягнули шапку на очі, щоб я не бачив, куди ми їдемо. Як потім з’ясувалося, у 303-й кабінет Придніпровського райвідділу УМВС. Там хотіли, щоб я зізнався, що крав велосипеди», – говорить хлопець.

Побої на руках Андрія Лисенка
Побої на руках Андрія Лисенка
Побої на руках Андрія Лисенка
Побої на руках Андрія Лисенка

Черкащанина звинуватили у крадіжці велосипеда

У цьому Андрія Лисенка звинуватили на підставі заяви іншого жителя міста про крадіжку його велосипеда. Дата звернення збіглася із тією датою, коли Андрій купив транспортний засіб у шкільного знайомого. У міліції за фактом викрадення відкрили кримінальне провадження. Співробітники карного розшуку на сайті оголошень знайшли велосипед, схожий на поцуплений. Його якраз продавав Лисенко.

Однак хлопець каже, що йому ситуацію не пояснювали. Натомість просто вимагали зізнання. Але не у крадіжці – хоч саме за цією статтею відкрили кримінальне провадження. А у грабежі, що передбачає серйозніше покарання. А підпис, розповідає Андрій Лисенко, вибивали.

«Вони поклали мене на підлогу спиною вниз, при тому наручники позаду. Розсунули руки і вставили крісло, щоб нічого не можна було зробити руками. Тоді одягли пакет на голову і почали душити, перекривати дихання. Били електрошокером спершу через штани, а потім і їх закотили. І в пах били. На руці лишилися сліди від наручників і синець від стільця. Потім я сказав, що усе підпишу, мені байдуже що саме. Головне, щоб більше не мучили. Бо думав, що вже не виживу», – говорить Андрій.

Сліди від електрошокера
Сліди від електрошокера

У Придніпровському райвідділі хлопця протримали три години. Практично одразу після звільнення чоловік, який представився господарем вкраденого велосипеда, попросив Андрія про моральну компенсацію у сумі 5 тисяч гривень. За це він обіцяв, що хлопець не фігуруватиме у справі.

Передати йому гроші Андрій Лисенко мав наступного ранку у самому райвідділі міліції. Однак замість цього хлопець написав заяву про катування під час допиту.

Міліціонерів, які допитували хлопця, усунули від роботи

В обласному управління МВС розпочали службове розслідування щодо перевищення повноважень працівниками карного розшуку Придніпровського райвідділу Олексієм Лисенком та Владиславом Трохимцем.

«Вони відсторонені від займаних посад і матеріали передані до прокуратури Черкаської області для ухвалення рішення згідно з чинним кримінальним законодавством. Моя реакція і реакція керівництва управління буде принциповою щодо представників міліції, які застосовують незаконні засоби впливу, незалежно від їхніх заслуг та цілей. Жоден злочин, який потрібно розкрити, не вартий того, щоб застосовувати заборонені засоби», – говорить начальник обласної міліції Владислав Пустовар.

За його словами, за три місяці до обласного управління надійшло 18 звернень від громадян щодо незаконного застосування засобів фізичного впливу в Черкаській області. Місцевий громадський діяч Сергій Гончар, який є родичем постраждалого хлопця і який надав справі розголосу, говорить, що за останні дні до нього звернулося чимало громадян, з яких вибивали зізнання у цьому ж райвідділі.

«Там система, вони, як правило, самі створюють ось ці ситуації, самі їх розігрують і насамкінець вимагають гроші. От родичам сказали дати 5 тисяч, одна людина мені говорила, що з неї взяли 4 з половиною тисячі, іще одна дала 5 тисяч. Тобто, десь однакові суми – 4-5 тисяч. Я розумію, що люди бояться, люди не звертаються і люди домовляються. І за рахунок того, що всі хочуть домовитися, моделюють таку ситуацію і розігрують її», – говорить Гончар.

Сина черкащанки торік катували у Придніпровському райвідділі. Обіцяли доєднати до справи ще й «висяки»

Одна з тих, хто вирішив не домовлятися, була черкащанка Наталія. Минулого року її сина Вадима звинуватили у крадіжці ланцюжка у його дівчини. Узяли хлопця зранку в кімнаті гуртожитку і до Придніпровського райвідділу повезли в чому спав. Дорогою погрожували доєднати до справи ще пару «висяків», а в самому райвідділі вимагали підписати зізнання про крадіжку. Серед правоохоронців, які допитували сина Наталії, був і працівник міліції, якого відсторонили після розголосу справи Андрія Лисенка.

«Я його питаю: що сталося, що ти підписував. А він каже, що вони його били і погрожували ще з машини. В основному били по нирках і в шлунок, у черевну порожнину. Він, правда, після того днів три чи чотири не їв, не пив. Так, синяків не видно, але весь час скручений сидів», – говорить Наталія.

Сина жінки затримали, як і Андрія Лисенка, у п’ятницю напередодні вихідних. Слідчий, якому передали справу, одразу порекомендував матері хлопця не залучати адвоката. І запропонував вирішити усі питання грішми. На папері написав суму у 4,5 тисяч гривень, згадує Наталія. Однак жінка вирішила звернутися до СБУ. І під час передачі хабара слідчого затримали.

Зізнання необхідне міліціонерам, щоб заробити на цьому – правозахисник

За словами регіонального координатора уповноваженого з прав людини в Черкаській області, представника Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Володимира Батчаєва, застосування фізичного та психологічного тиску під час допитів поширене не лише в Черкасах, а й по всій Україні. Після ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу, який нібито унеможливив використання катування, ситуація кардинально не змінилася.

«Якщо ми проаналізуємо конкретний випадок, то тут міліціонери використали катування для отримання зізнання. Однак воно їм необхідне не, як раніше, до ухвалення нового кодексу, щоб направити ці матеріали до прокуратури і щоб потім це зізнання врахували, а для того, щоб мати можливість заробити на цьому. Якби вони навіть довели цього хлопця до суду і він під час засідання оголосив, що зізнання отримано із застосуванням насилля, суддя мав би відреагувати, тобто не брати до уваги це зізнання», – пояснює він.

На думку Батчаєва, нині правоохоронці під час допитів застосовують три різновиди насилля: невмотивоване, у вигляді помсти та з метою наживи. У третьому випадку міліціонери змушують потерпілого викупити, вибиті під час допитів, зізнання. Люди на це часто погоджуються через незнання закону або ж через страх перед правоохоронною системою.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG