Доступність посилання

ТОП новини

Пластуни і піонери: реалії патріотичного виховання у Слов’янську


Члени організації «Пласт» у Слов’янську
Члени організації «Пласт» у Слов’янську

З часу звільнення Слов’янську від влади угруповання «ДНР» минуло дев’ять місяців

Роман Губа

З часу звільнення Слов’янську від влади угруповання «ДНР» минуло дев’ять місяців. У місті змінився міський голова, значно активнішими стали патріотичні сили. Водночас патріотичним вихованням дітей у місті організовано займаються лише дві організації, одна з яких – «Пласт», а інша схожа на піонерський рух.

Пластуни і піонери: реалії патріотичного виховання у Слов’янську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Марина Шелудешева
Марина Шелудешева

Марина Шелудешева очолює пластову станицю «Словʼянськ» із 2000 року. Каже, що під час минулорічної окупації сепаратистами більшість пластунів залишили місто. Після звільнення Слов’янська додому повернулися не всі. Зараз у пластовій станиці – 20 дітей.

«Хто зміг, той виїхав якомога далі від Слов’янська. Переважна більшість, 99% людей, виїхали. Дорослі люди своє ставлення до «Пласту» не змінили. Щодо дітей – вони залежать від своїх батьків. В основному вони покинули організацію. Половина з них переїхали в інші місця. Двоє переїхало в Росію. Один в Дагестан», – говорить Марина Шелудешева.

Станиця за свій кошт купує все необхідне: намети, спальники, каремати, туристичне спорядження. Іноді допомагає діаспора зі США та Канади. Нелегко полягає ситуація і з приміщенням. Марина Шелудешева розповідає: приміщення отримали безкоштовно, але воно потребує ремонту.​

Пластуни у Слов'янську
Пластуни у Слов'янську

«Пласт» у Словʼянську розпочав свою діяльність у 1998 році. Його засновник Вадим Овчаренко зараз очолює міський відділ освіти. Посадовець каже, що фінансово станицю підтримують фонди та батьки, але, на його думку, варто було б, щоб до цього долучилася і держава.​

Вадим Овчаренко
Вадим Овчаренко

«Молодіжна організація «Пласт» користується благодійними фондами, а також підтримкою батьків, які залучають своїх дітей до діяльності в цій організації. Хотілося б, щоб ця робота пожвавилася, щоб держава підтримувала програмами фінансування», – розповідає Овчаренко.

Учениця місцевого педагогічного ліцею Катерина Бартеньєва у «Пласті» трохи менше року, але вже є «виховницею», тобто займається з молодшими дітьми у пластовому гуртку.​ «Пласт» має складну і благородну мету – виховання добрих громадян, свідомих, активних членів української і світової спільноти. І все це робиться зручно для сучасних дітей», – каже пластунка.

Діти робочих

Водночас є у Словʼянську й організація, яка нагадує піонерський рух. В 12-й школі міста діє «Творча спілка хлопців та дівчат». Гертруда Гагацева, яка очолює школу понад 30 років, вважає, що досвід патріотичного виховання радянської доби може бути корисним і нині.

«Піонер – це не радянське слово. Це слово значить передова людина. Офіційно ми носимо назву творчий союз хлопців та дівчат. А ми вже різні заходи проводимо на різні теми», – зазначає директор школи.

«Творча спілка хлопців та дівчат»
«Творча спілка хлопців та дівчат»

Нещодавно спілка проводила заходи до дня народження учасника Другої світової війни, льотчика Миколи Семейка, іменем якого названа школа. Але організація цікавиться й українською патріотичною тематикою.

«У нас був день народження нашого випускника, двічі Героя Радянського Союзу, Миколи Семейка, ім’я якого носить школа. І було свято, присвячене саме автору українського гімну. Свято, до речі, пройшло прекрасно», – запевняє Гагацева.

Усього у «Творчій спілці хлопців і дівчат» Словʼянська – близько 380 дітей. Це – учні середньої ланки. Натомість не всі випускники школи кажуть, що від участі у спілці є користь.

«Це було просто якесь фрік-шоу. Нам роздавали червоно-сині галстуки, потім замість якого-небудь уроку вели в актовий зал, де після промови директора ми співали піонерських пісень», – розповідає випускник цієї школи Олексій Подать, який був членом спілки до 2010 року.

За його словами, на цьому діяльність організації закінчувалася. «Нічим особливим це не було, тільки носіння галстуків та співання пісень. Але загальна радянщина процесу відчувалася», – говорить випускник.

Директор школи Гертруда Гагацева
Директор школи Гертруда Гагацева

Начальник міського відділу освіти Вадим Овчаренко каже, що знає про діяльність «Творчої спілки хлопців і дівчат», але вважає, що існування такої організації, базованій на комуністичній ідеології, є неприйнятним.

На думку Вадима Овчаренка, процес розвитку патріотичних організацій у Словʼянську є дуже повільним. Овчаренко бачить вихід у створенні чіткої ідеологічній політики держави, спрямованої на молодь. А також спільній роботі вчителів-патріотів. І тільки тоді, на його думку, можна буде очікувати на результат.

Пластуни роздають Вифлеємський вогонь на Хрещатику
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

У Львові зібралися пластуни з усього світу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG