Доступність посилання

ТОП новини

Росія змінює тактику в Україні (світова преса)


Зміна тактики спрямована на те, щоб зменшити військову присутність Росії, тим самим переконавши Захід скасувати свої санкції – Associated Press

Після підписання другої Мінської угоди Росія має менше військових в Україні, ніж до початку режиму припинення вогню, однак вона посилює підготовку сепаратистів, щоб ті могли користуватися складною російською зброєю та захищати територію, яку контролюють, повідомляє журналіст Associated Press. Незважаючи на режим припинення вогню, війна в Донецьку триває, пише журналіст Agence France-Presse. Президент Чехії Мілош Земан і прем’єр-міністр країни Богуслав Соботка не можуть дійти згоди щодо особи, яка обійме посаду посла Чехії в Україні, повідомляє журналіст Hospodářské Noviny.

Після підписання другої Мінської угоди Росія має менше військових в Україні, ніж до початку режиму припинення вогню, однак вона посилює підготовку сепаратистів, щоб ті могли користуватися складною російською зброєю та захищати територію, яку контролюють. НАТО, як і незалежний російський вчений із Лондона, припускають, що Росія має декілька сотень військових інструкторів на сході України, повідомляє журналіст міжнародної новинної агенції Associated Press Наталія Васильєва.

«Спостерігається певна зміна тактики, яка, здається, спрямована на те, щоб зменшити військову присутність Росії, тим самим переконавши Захід скасувати свої санкції. Відвідування полігонів журналістами Associated Press і їхні інтерв’ю з десятками сепаратистів вказують на те, що російські збройні сили очолюють деякі з основних наступів сепаратистів, але швидко відступають, щоб їх не помітили», – пише Васильєва.

Журналіст Том Парфітт: «Дядя Вовка нам допомагає». Скрупульозна стаття Наталії Васильєвої про роль російської армії на сході України»

Загалом, за час роботи журналістів агенції на сході України, пише авторка статті, вони бачили іноді до 80 бронемашин на день, які приїжджали, в основному, з російського напрямку, везучи військових і тягнучи артилерію. «Їхнє справжнє походження неможливо було встановити, але сепаратисти наполегливо не рекомендують журналістам фотографувати подібні конвої або стежити за ними», – пише Васильєва.

Agence France-Presse: «Крихкий режим припинення вогню є гірким жартом для багатьох на сході України»

Незважаючи на режим припинення вогню, війна в Донецьку триває, повідомляє журналіст міжнародної агенції новин Agence France-Presse Беатріс Ле Боек. Вулицями їздять вантажівки, які перевозять броньовані машини, а проросійські сепаратисти ходять у супермаркет з автоматами Калашникова та боєприпасами. «Це нова реальність», – пише журналіст.

Вночі через комендантську годину Донецьк стає містом-примарою. А в Київському районі міста, що по дорозі до аеропорту, місцеві мешканці називають припинення вогню «гірким жартом», пише Ле Боек. «У центрі Донецька, можливо, все в порядку, але тут нас досі обстрілюють. Як тільки стемніє, вони починають стріляти», – сказала мешканка Київського району Людмила Чередник.

Президент Чехії Мілош Земан і прем’єр-міністр країни Богуслав Соботка не можуть дійти згоди щодо особи, яка обійме посаду посла Чехії в Україні, повідомляє журналіст чеської газети Hospodářské noviny Катержина Сурманова. Президент пропонує кандидатуру Антоніна Мургаша, який зараз працює речником Alta, найбільшого машинобудівного експортера Чехії до країн колишнього Радянського Союзу.

«Проблемою є начебто існуючі незвичайні контакти Мургаша в Україні, часто згадується його зв’язок з Рінатом Ахметовим. Те, в чому міністерство закордонних справ вбачає проблему, Земан бачить перевагу Мургаша», – повідомляє журналіст.

Однак Соботка наполягає на кандидатурі Бедржиха Копецкего, досвідченого дипломата, який працював в Узбекистані, Польщі та Казахстані.

Мандат чинного посла Івана Почуха закінчується влітку, і чеська влада не продовжить його. «Земан вважає його занадто антиросійським. Крім того, йому заважає те, що Почух начебто не приділяв достатньо уваги волинським чехам», – написала журналіст.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG