Доступність посилання

ТОП новини

Нова розробка «Антонова» Ан-178 може до літа піднятися в небо – авіабудівник


Літак Ан-225 «Мрія». Ілюстраційне фото. ©Shutterstock
Літак Ан-225 «Мрія». Ілюстраційне фото. ©Shutterstock

«По Ан-70 ми закінчили всі випробування з українськими військовими, літак прийнятий на озброєння» – конструктор

Київ – Державне підприємство «Антонов» завершило побудову нового транспортного літака Ан-178, а з 16 квітня планує почати випробування цієї машини, заявляють представники компанії. Водночас, за їхніми словами, триває переорієнтація тих проектів, що включали співробітництво із російськими авіабудівниками. Деякі експерти, тим часом, говорять, що без Росії як ринку збуту, українським літаковиробникам слід готуватися до «складних рішень».

ЗАВАНТАЖИТИ

До літа зможе піднятися в небо новий військово-транспортний літак Ан-178, анонсують на заводі «Антонов», що розробляв цю машину. Точно зараз говорити поки рано, це покаже етап льотних випробувань, говорить голова первинної організації профспілки авіабудівників на підприємстві Віктор Гуска.

Ця машина дуже потрібна державі, це перше, а також потрібна іноземним замовникам
Віктор Гуска

«Якщо там будуть якісь проблеми, то ми їх допрацьовуємо, і так плануємо, щоб влітку машина злетіла, бо ця машина дуже потрібна державі, це перше, а також потрібна іноземним замовникам», – зазначає він.

Водночас, є декілька моделей літаків, які «Антонов» виробляв спільно із Росією. Йдеться, зокрема, про вантажний Ан-70. Однак, за словами генерального конструктора підприємства Дмитра Ківи, зараз завод шукає можливостей не використовувати російських деталей і домовляється про нові ринки збуту на Сході та у Європі.

По Ан-70 ми закінчили всі випробування з українськими військовими і літак прийнятий на озброєння
Дмитро Ківи

«По Ан-70 ми закінчили всі випробування вже спільно з українськими військовими, з інститутом українським, і літак прийнятий на озброєння. Але вже без Росії. У нас є по кожному типу літаків програми імпортозаміщення. Не на всіх типах літаків завод може це швидко зробити. Але на більшості літаків, особливо тих, що у нас серійно виробляються, ми це робимо і міняємо», – зауважує авіаконструктор.

Літак Ан-70
Літак Ан-70

Тим часом, Росія продовжує виплачувати «Антонову» роялті за креслення, які раніше створили тутешні науковці і за якими там будують літаки, додає він.

Український авіапром очікує «період складних рішень» – Згурець

Жоден український літак наразі не продається на європейському ринку, оскільки він не пройшов відповідну сертифікацію. А на ринках Азії та Африки доведеться конкурувати із Китаєм та Бразилією, однак вони виграють у тому, що дозволяють купувати свою продукцію у кредит, говорить директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Аби бути рентабельними, українським авіавиробникам потрібно виробляти по 12 літаків на рік
Сергій Згурець

«Аби бути рентабельними, підприємствам української авіаційної галузі, українським авіавиробникам потрібно виробляти по 12 літаків на рік, – зауважує він. – У кращі роки ми робили 6 літаків, у деякі роки виробники взагалі нічого не виготовляли. Іти шляхом дотацій можливо, але я не впевнений, що хтось буде дотувати авіаційну галузь – як і аерокосмічну, що так само перебуває у схожій критичній ситуації, як і наш авіапром».

Тому зараз експерт прогнозує «період складних рішень», йдеться, зокрема, про реструктуризацію окремих із цих підприємств. За його словами, «Антонов» такого сценарію найімовірніше не уникне. Теперішнє керівництво авіавиробника, однак, інформацію про кризу чи банкрутство на підприємстві заперечує, хоча у профспілці авіабудівників кажуть, що до них зверталися з Мінекономрозвитку щодо передання «Антонова» у підпорядкування «Укроборонпрому», аби з’ясувати думку щодо цього трудового колективу.

Голова Громадської ради сприяння розвитку літакобудування та зміцнення обороноздатності Леонід Кравчук вважає, що навколо ДП «Антонов» зараз навмисне нагнітають ситуацію, аби змінити керівництво, проте називати конкретні імена, хто зацікавлений у цьому, відмовляється.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG