Доступність посилання

ТОП новини

Ринкова ціна газу зробить «Нафтогаз» непотрібним – Коболєв­


Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»
Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»

Коли в Україні буде ринкова ціна на газ, тоді потреба у «Нафтогазі» зникне, вважає голова правління української компанії Андрій Коболєв.

«Наразі головна функція «Нафтогазу» – купувати газ дорожче, продавати дешевше і компенсувати це з якихось інших джерел: або транзиту, або бюджету, або промисловості, або ще чогось. Якщо ця потреба зникне, потреба в «Нафтогазі», щонайменше у такому стані, зникне стовідсотково», – сказав Коболєв в ефірі Радіо Свобода.

На його думку, якщо буде ринкова ціна, тоді буде кілька постачальників газу, які утворять ефективний ринок. Однак, зараз встановити ринкові ціни на газ – це рішення «не зовсім просте і приємне», вважає Андрій Коболєв.

«Споживач міг би обирати постачальника газу. Звичайно, це чудова сентенція, але який постачальник газу захоче продавати газ удвічі дешевше ринкової ціни? Я думаю, ніхто не захоче. Це не тому, що хтось блокує можливість споживача отримувати газ у будь-кого. Цього будь-кого не існує. А от якщо буде ринкова ціна, одразу з’явиться черга постачальників», – наголосив Коболєв.

За словами керівника «Нафтогазу», реверсне постачання палива з країн Європи – єдина причина, чому «Газпром» знизив для України ціну на газ. Він зазначає, що Україна має продовжувати збільшувати реверсні потужності постачання газу.

«Газпром» і «Нафтогаз» домовилися, що ціна на газ для України у наступні три місяці з урахуванням знижки у 100 доларів становитиме 247,18 доларів за тисячу кубічних метрів.

XS
SM
MD
LG