Доступність посилання

ТОП новини

Більшість добровольців зможе отримати статус учасника бойових дій


Бійці добровольчого батальйону «Донбас» під час військових навчань неподалік від Маріуполя. 1 квітня 2015 року
Бійці добровольчого батальйону «Донбас» під час військових навчань неподалік від Маріуполя. 1 квітня 2015 року

А студенти, аспіранти і докторанти можуть повернутись із фронту до навчання

Парламент дозволив студентам, аспірантам та докторантам за бажанням повертатись із АТО у мирне життя. Окрім того, визначив, хто саме надалі зможе отримати статуси учасника бойових дій, учасника та інваліда війни. Найдражливішим для депутатів стало рішення, чи надавати такі статуси добровольцям, які так і не погодились увійти до Збройних сил.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Студенти денної форми навчання, а також аспіранти та докторанти, за бажанням, можуть припинити військову службу та повернутись до мирного життя. Таке рішення ухвалив парламент, прописавши зміни до закону, що регулює військовий обов’язок. За це в першому читанні проголосували 244 депутати.

Володимир Литвин
Володимир Литвин

Хоч ухвалений у липні закон і передбачає, що справа студентів – вчитись, а не воювати, утім близько 60 людей все ж мобілізували до того часу. Про це розповів депутат Володимир Литвин, коментуючи зміни. Водночас, за бажанням вони можуть продовжити службу.

«Тому пропонується ухвалити рішення: якщо добровільно бажають продовжити навчання, тобто залишити службу – щоби було таке право в Міністерства оборони і Генерального штабу», – заявив він.

Михайло Гаврилюк
Михайло Гаврилюк

Добре, що студентам дають змогу обирати, де їхнє місце – в аудиторії чи на фронті, вважає депутат Михайло Гаврилюк. На його думку, остання хвиля мобілізації відбувається як заплановано, тож увага парламентарів більше зосереджена на тому, щоби чітко прописати саме нюанси демобілізації військових.

«Кому пора призиватись, або хто був звільнений у запас – їх зараз викликають і призивають. А зараз ми ухвалюємо такі закони, згідно з якими люди звільнятимуться від призову до армії», – прокоментував Гаврилюк.

Подібний вибір надали і тим мобілізованим, у яких на утриманні перебувають діти-інваліди першої або другої групи, які не досягли 23-річного віку.

Рада узгоджує питання демобілізації військових – Гаврилюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00


Добровольці, що вступили до армії, отримають статус учасника бойових дій

Верховна Рада також надала пільги та соціальний захист добровольцям у зоні АТО. Водночас, чітко окреслила коло осіб, які мають право на статус учасника бойових дій, а також учаснику війни та інваліда війни. Зокрема, вперше прописали, що такі статуси можуть отримати і добровольці.

У першу чергу, це стосуватиметься тих чоловіків, що свого часу без мобілізації пішли на фронт, утім згодом увійшли до складу регулярної армії. Про це заявив голова комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков.

Окрім того, додає він, статус учасника бойових дій більше не можуть отримувати цивільні особи. Передбачається, що громадяни та організації, які безпосередньо допомагають армії на фронті, можуть отримати статус учасника війни – кількість пільг менша.

«Учасниками бойових дій будуть лише ті, хто воювали. Одним словом, ті, хто був із зброєю в руках», – додав Третьяков.

Дражливим питання для парламентарів стало набуття статусу тими добровольцями, що так і не погодились увійти до Збройних сил і воюють самі по собі. За словами Третьякова, «по-людськи всі розуміють, що вони заслуговують на пільги від держави, яка у злиднях». Утім: врешті вирішили, що статус отримають ті з добровольців, хто не вступив до лав армії, утім загинув чи отримав інвалідність, захищаючи Україну.

Згодом у кулуарах депутат Юрій Шухевич коментував журналістам, що подібні нюанси держава мала врегулювати, на його думку, вже давно. Першими на фронт пішли саме добровольці, а не офіційні силові структури. Як наслідок, додав він, люди, що захищають Україну, змушені доводити, що гідні пільг від держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG