Доступність посилання

ТОП новини

Хто і для чого розхитує коаліцію?


Засідання Верховної Ради. Київ, 8 квітня 2015 року.
Засідання Верховної Ради. Київ, 8 квітня 2015 року.

Антон Геращенко назвав Тимошенко і партію «Свобода» агентами Росії, які ведуть «нахабну цинічну кампанію під замовлення Путіна»

Народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко звинуватив партію «Свобода» та лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко в розхитуванні політичної ситуації. Вони ж, натомість, спростовують це і заявляють: соратники Яценюка просто намагаються приховати його корупційні оборудки. Деякі експерти припускають, що подібні з’ясування парламентських стосунків відбуваються, аби зробити прем’єра Яценюка більш контрольованим.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Партія «Свобода», лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко та окремі депутати «Блоку Петра Порошенка» – зумисне розхитують ситуацію в Україні. Такі звинувачення пролунали від депутата «Народного фронту» Антона Геращенка, який разом із колегами з політсили блокували парламентську трибуну. Він пояснює це тим, що перелічені політики спекулюють на темі фінансових зловживань уряду, про які раніше заявив екс-голова Держфінінспекції Микола Гордієнко.

На думку Геращенка, ніхто з тих, хто звинувачує прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, не читали цих звітів. За його словами, коли члени коаліції на політичних ток-шоу розповідають по 7,5 мільярдів гривень збитку від зловживань, то забувають зауважити: «це цифри, які перевірені за час керівництва урядів Юлії Тимошенко та Миколи Азарова».

Геращенко: Тимошенко і «Свобода» – це агенти Кремля
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Там цифри щодо вишок Бойка, про які всі забули. Там цифри щодо розкрадань за час проведення Євро-2012
Антон Геращенко

​«Там цифри щодо вишок Бойка, про які всі забули. Там цифри щодо розкрадань за час проведення Євро-2012. За час керівництва Яценюка знаєте, яка цифра вивірена інспекцією? Аж 11 мільйонів гривень», – каже Геращенко.

За словами Геращенка, «свободівці» та особисто Тимошенко зумисне жонглюють даними, адже ведуть «нахабну цинічну кампанію, яку почали під замовлення Путіна». Він закликав їх об’єднатись із так званим «опозиційним урядом» та разом критикувати уряд, «який намагається вивести Україну з кризи».

Іллєнко: «Якби не «Свобода», не було б вашої влади зараз»

Андрій Іллєнко
Андрій Іллєнко

Андрій Іллєнко, один із нечисленного представництва партії «Свобода» в парламенті, з трибуни відкинув будь-які звинувачення у «грі на користь Кремля». Він заявив, що Геращенко «перекладає відповідальність на його політсилу, а це демонстрація слабкості. За словами Іллєнка, «Свобода» лише робить усе, аби побороти корупцію в державі. Депутат емоційно обурювався звинуваченням та стукав кулаком по трибуні упродовж доповіді.

«Зараз ви звинувачуєте, що «Свобода» щось не так робить? Та якби не «Свобода» – не було б вашої влади зараз. У «Свободі» 20 чоловік у Небесній сотні. Є хоч один від «Народного фронту», хто загинув на Майдані?» – обурювався Іллєнко.

Іллєнко: «Уряд просто намагається відволікти увагу від корупції»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


Також Іллєнко назвав «смішними» закиди про те, що його політсилу спонсорують олігархи Дмитро Фірташ та Сергій Льовочін. За словами депутата, представники «Народного фронту» намагаються відвернути увагу від мільярдних корупційних оборудок.

Кужель: «У чому ще винна Юлія Тимошенко, там Ейфелева вежа ще не падає?»

«Батьківщина» ж уже заявила, що вимагає зборів коаліції у четвер після ранкового засідання Верховної Ради «через заяви Геращенка». Члени партії називають закиди представника «Народного фронту» неправдивими і безпідставними.

Олександра Кужель
Олександра Кужель

Тим часом, член фракції «Батьківщина» Олександра Кужель назвала «соромом» заяву Геращенка про те, що лідер її політичної сили Юлія Тимошенко розхитує ситуацію в державі і «працює на Кремль».

«Виходить (екс- – ред.) міністр соціальної політики Денісова, яка була в уряді Юлії Тимошенко і слухає, як член її команди Геращенко говорить, що в уряді Тимошенко є зловживання. Знаєте, це просто цирк. Юрій Луценко сидить, (екс- – ред.) міністр МВС уряду Юлії Тимошенко. Оніщук, (екс- – ред.) міністр юстиції, зараз очолює Конституційну комісію у пана президента», – сказала вона.

Кужель також відповіла, що це все одно, що «казати, що пан президент працював міністром економіки в уряді Азарова, який сьогодні звинувачують у зловживанні».

«У чому ще винна Юлія Тимошенко, там Ейфелева вежа ще не падає, все нормально?» – емоційно додала вона.

Комітет Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією порекомендував парламенту створити тимчасову спеціальну комісію з питань розслідування фактів корупції в уряді. Саме цього і вимагала частина позафракційних депутатів та представники «Свободи», при цьому наголошуючи на необхідності усунення глави уряду Арсенія Яценюка від посади на час розслідування.

Яценюка хочуть не усунути з посади прем’єра, а взяти його під контроль – експерт

Конфлікти і з’ясування стосунків, які зараз відбуваються у парламенті, свідчать про те, що політики не мають відчуття політичної ситуації. Так вважає політолог Євген Магда та додає: депутати декларують, що керують країною, яка у стані війни, утім, не усвідомлюють цього.

Євген Магда
Євген Магда

Магда пояснює: Яценюка не хочуть усунути з посади прем’єра. Утім, такими публічними з’ясуваннями про походження корупційних зловживань його хочуть змусити «танцювали під лібретто інших людей».

«Тому що Україна отримала кредит МВФ. І в України є, як заявляв Яценюк, достатньо грошей на казначейському рахунку – можна собі дозволити демонстрацію любові до народу», – коментує експерт.

На його думку, міжпартійний конфлікт у Верховній Раді триватиме та негативно впливатиме на її роботу в цілому. Він пояснює це тим, що Тимошенко, наприклад, довго чекала шансу «розрахуватись» із Яценюком за те, що той разом із Турчиновим залишили «Батьківщину» та почали автономну політичну кар’єру.

«Свобода» ж, на його думку, активно заявляє про себе тому, що наразі ведеться розслідування зловживань із боку членів цієї партії, які входили до складу попереднього уряду. Окрім того, додає Магда, партія активно готується до місцевих виборів, де всі учасники коаліції конкуруватимуть між собою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG