Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська мова розвиває білоруський футбол


Нові футболки гравців національної збірної Білорусі
Нові футболки гравців національної збірної Білорусі

Цього року білоруський футбол починає набувати справді білоруського характеру

Ініцітор компанії «Діловодство білоруською» Ігор Случак каже про певний прогрес, який окреслився останнім часом у білоруському футболі. Зокрема, до нового сезону білоруською мовою надруковані офіційні календарі Білоруської федерації футболу, гравці національної збірної вперше побачили свої прізвища на майках в білоруській транслітерації, ініціативу «збілорушення» підхопили й окремі клуби.

«Жодної заборони на використання білоруської мови від Білоруської федерації футболу немає, хоча деякі люди приватно говорять, що раніше заборонялося писати на футболках білоруською, щоб витримувати єдиний російськомовний стандарт. Особисто я це підтвердити або спростувати не можу, але що стосується, наприклад, Федерації хокею Білорусі, то в їхньому регламенті конкретно прописано: прізвища гравців повинні писатися російською – і крапка. У футбольній федерації такого немає, – говорить Случак. – Можу сказати, що в цьому сезоні команди мають намір ширше використовувати білоруську. Раніше таким флагманом, безумовно, був ФК «Гомель», який ще з 2010 року почав пропагувати рідну мову. Водночас, здається, до 2011-го не було жодної команди, яка б писала прізвища гравців на майках білоруською. У цьому сезоні з'явилася мінське «Динамо», білоруськомовні футболки будуть в Жодинського «Торпедо», є надії, що таку практику продовжать «Гомель» і «Белшина».

Якщо деякі футбольні клуби чекають наказу згори, було б добре, щоб федерація спрямувала до штабів рекомендаційні листи. Не просто наказала використовувати білоруську мову, а пояснила менеджерам – вищий орган не проти білоруської мови

У різні роки до практики білоруськомовного написання прізвищ футболістів зверталася «Торпедо» з Жодино, але в попередні сезони перевагу було надано «другій державній» – російській. 6 квітня під час зустрічі штабу команди з Жолдино знову заявлено про білоруський вектор. Повернення до кращих традицій підтримали як гравці, тренери та спонсори з БілАЗа, так і вболівальники. Ігор Случак вважає це надзвичайно хорошим знаком: «Можу сказати, що, наприклад, в самих клубах, якщо порівнювати, скажімо, 2013-ий з нинішнім 2015-м, ситуація з білоруською мовою стала виглядати набагато краще. Хоча вона, звичайно, дуже і дуже далека від ідеальної, але те, що деякі клуби все ж приходять до білоруської мови, це вже великий плюс. Ну і ось, як бачимо, які моменти почала брати на озброєння федерація – використовувати білоруську мову в календарях, у формі національної збірної. Але я хотів би, безумовно, щоб цей розворот був більш відчутний. І якщо деякі наші футбольні клуби чекають якогось наказу згори, то, можливо, було б добре, щоб федерація спрямувала до штабів таких команд рекомендаційні листи. Не просто наказала використовувати білоруську мову, а пояснила менеджерам один момент – вищий орган не проти білоруської мови. На жаль, у багатьох людей ще залишилися застарілі комплекси, що, мовляв, білоруська мова якась не така, що вона не підходить для використання у спорті №1».

У багатьох ще залишилися застарілі комплекси, що, мовляв, білоруська мова якась не така, що вона не підходить для використання у спорті №1

Ігор Случак звертає увагу на той факт, що низка команд принципово відхрещуються від білоруської мови і вважає її «баластом» у своїй діяльності. На підставі тривалого листування з адміністраціями клубів пан Случак склав свій антирейтинг. Всупереч стереотипам, найбільш білоруськомовні футбольні клуби – не з західної частини Білорусі, а якраз зі сходу.

Цього року футбольний чемпіонат Білорусі зазнає ще однієї новації. Кілька років тому спортивні чиновники вирішили відмовитися від звичної формули за участю 16 команд і скоротили вищу лігу до 12-ти, розбивши «еліту» і аутсайдерів на шістки. Однак цього разу боротьбу за нагороди почнуть 14 колективів. Фахівці переконані: для популяризації внутрішньої першості необхідно повернутися до оптимальної чисельності клубів – все тих же 16-ти.

Мінське «Динамо» вітає з Днем рідної мови:

Повний текст матеріалу – на сайті Білоруськоїредакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG