Доступність посилання

ТОП новини

Загадка Ахметова і низки малоймовірних самогубств (світова преса)


«Декілька людей, які знали найбільше про справи Ахметова, мертві, тож їх вже не змусять свідчити у суді»

Таємничі смерті як мінімум восьми чиновників режиму колишнього президента Віктора Януковича мають між собою дещо спільне – мільярдера Ріната Ахметова, пише журналіст Newsweek. Тим часом, «Партизани Харкова» розповіли, що їхньою метою є «звільнити мешканців міста», пише журналіст Time. A російський експерт на сторінках Moscow Times закликає до прямої співпраці Барака Обами з його російським колегою Володимиром Путіним стосовно ситуації в Україні.

Таємничі смерті як мінімум восьми чиновників режиму колишнього президента Віктора Януковича мають між собою дещо спільне – найбагатшу людину України, мільярдера Ріната Ахметова, якого називають «сірим кардиналом» колишньої Партії регіонів, пише журналіст американського часопису Newsweek Максім Такер.

«Нова українська влада розпочала низку кримінальних розслідувань щодо політичної активності партії, але тепер, коли декілька людей, які знали найбільше про справи Ахметова, мертві, їх вже не змусять свідчити у суді», – пише журналіст.

Зокрема, Станіслав Мельник, якого називали «охоронцем Ахметова» і який доглядав за активами «Систем Кепітал Менеджемент», холдингової компанії, створеної для керування інвестиціями мільярдера, начебто, застрелився у власному будинку 9 березня. Через три дні застрелився колишній член Партії регіонів і керівник Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, якого тісно пов’язували з Ахметовим певні бізнес-інтереси, пише Такер. Також пішли з життя Сергій Мельничук, Михайло Чечетов, Олексій Колесник, Микола Сергієнко, Сергій Вальтер і Олександр Бордюг. «Всі вони були призначені Партією регіонів, і всі були під слідством нового уряду», – пише журналіст.

Кореспондент «Бі-Бі-Сі» Том Беррідж: «Чудова стаття Максіма Такера про темний світ потужних українських олігархів»


«Без доказів на місці злочину неможливо дізнатися, чи Ахметов замовив вбивства колишніх союзників, чи зробив це хтось інший, чи ж дев’ятеро людей просто піддалися тиску перебування під слідством», – пише Такер. Крім того, на його думку, через високий рівень корупції в українській системі правосуддя правда стосовно цих смертей навряд чи стане відомою в найближчий час.

«Нашою метою є звільнити людей Харкова», – сказав лідер сепаратистського угрупування, яке називає себе «Партизани Харкова», Філіп Екозьян в одному з інтерв’ю з журналістом американського часопису Time Саймоном Шустером. «Ми будемо боротися, допоки теперішня влада не стане достатньо слабкою, щоб дозволити це», – додав сепаратист.

«Партизани Харкова» називають себе відповідальними за серію вибухів у місті за останній час. Лідер угрупування наразі мешкає у російському місті Рязань. Раніше він заробляв на життя, співаючи на весіллях, пише журналіст.

Під час інших інтерв’ю Екозьян розповів, що отримує фінансову допомогу від тих російських бізнесменів, які співчувають угрупованню і перераховують гроші на його банківський рахунок у державному банку Росії «Сбербанк».

Метою атак угрупування є: «паралізувати українську владу та надихнути місцевих жителів приєднатися до сепаратистського повстання проти неї», заявив Екозьян. Однак, між членами угрупування, здається, вже існує певний розкол. Більш радикальна група не проти того, щоб атакувати мирне населення, у той час як помірковані лідери навіть оприлюднили заборону атакувати громадян, зокрема, щоб уникнути негативної реакції щодо їхніх методів.

У кінцевому рахунку, Екозьян хоче, щоб у Харкові провели референдум щодо відокремлення від України. «Якщо більшість мешканців Харкова проголосує за приєднання до Буркіна-Фасо, то ми приєднаємося до Буркіна-Фасо. Але нехай вирішують люди», – сказав він в інтерв’ю.

Аналітик Метью Капфер: «Цього не вигадаєш: (Саймон) Шустер розмовляє з лідером проросійських «Партизанів Харкова», націоналістичним співаком на весіллях»


Незважаючи на твердження Москви, що Росія воює зі США в Україні, адміністрація американського президента Барака Обами уникає будь-якого двобою з Кремлем, пише на сторінках російської англомовної газети Moscow Times Володимир Фролов, президент LEFF Group, компанії, яка займається державними відносинами та піаром. Фролов закликає до прямої співпраці Барака Обами з його російським колегою Володимиром Путіним стосовно ситуації в Україні.

«Безпосередня участь США може бути необхідною, тому що Мінськ-2 досягнув небезпечної точки. Є ще шанс уникнути тривалого замороженого конфлікту на Донбасі. Але для цього Володимир Путін має прийняти бачення українського президента Петра Порошенка щодо політичних аспектів Мінської угоди в обмін на всеосяжну російсько-українську домовленість стосовно Криму. Для цього знадобиться американська гарантія «нечленства» України в НАТО», – пише Фролов.

Експерт визнає, що співпраця Обами з Путіним може й не бути успішною, однак це варто спробувати, хоча б, щоб заперечити російському президенту презумпцію невинуватості.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG