Доступність посилання

ТОП новини

Злочини Майдану: до Суркова претензії є, а до Кернеса, Медведчука і Бондаренко – немає


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та Владислав Сурков. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та Владислав Сурков. Архівне фото

Помічник Путіна під час розстрілів Майдану жив у СБУ і навідувався в Адміністрацію президента – Наливайченко

«Права рука» Путіна, Владислав Сурков жив на базі СБУ під час розстрілів протестувальників у лютому 2014 року в Києві і був частим гостем Адміністрації президента. Тим часом, оновлені Служба безпеки та Генпрокуратура не мають претензій до олігарха Ріната Ахметова та мера Харкова Геннадія Кернеса. А Європейський союз уже в червні може скасувати санкції проти екс-регіоналів – Сергія Клюєва, Дмитра Табачника і Олени Лукаш. Про це розповіли представники СБУ та Генпрокуратури, звітуючи про розслідування злочинів Майдану.

ЗАВАНТАЖИТИ

Помічник російського президента Владислав Сурков у дні лютневих розстрілів протестувальників на Майдані жив у Києві на базі СБУ. Про це розповів глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко. Він додав, що слід розслідувати участь у злочинах не лише української, а й російської влади. Сурков, за його словами, міг безпосередньо впливати на рішення, які тоді ухвалювали у силових структурах та Адміністрації президента.

Сурков жив у СБУ, коли розстрілювали майданівців - Наливайченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Водночас, Наливайченко підтвердив слова генпрокурора Віктора Шокіна про те, що розстрілами на Майдані керував саме екс-президент Віктор Янукович.

«Зараз слідство з’ясовує, чому 20-21 лютого Сурков проживав разом із колишнім главою СБУ Якименком на одному з об’єктів спецслужби, чому разом із ним користувався урядовим зв’язком, виїжджав у тодішню Адміністрацію президента та вчиняв інші дії з позиції людини, яка завжди перебувала поруч із главою СБУ», – додає Наливайченко, наголосивши, що офіційних візитів високопосадовців Росії до України тоді не було.

Бої на Інститутській: силовики відстрілюються і тікають
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00


Раніше в лютому Наливайченко повідомив, що снайперами, які розстрілювали як мітингуючих, так і «беркутівців», керував саме Владислав Сурков. Глава СБУ стверджував, що це на допитах розповідали співробітники спецпідрозділу СБУ «Альфа». Тоді ж представник МЗС Росії назвав звинувачення проти Владислава Суркова «повною нісенітницею».

Із СБУ звільнили 4,5 тисячі працівників

Співпраця з «правою рукою» Путіна – не єдине, у чому звинувачують колишніх працівників СБУ. Зокрема, Наливайченко повідомив, що наразі відкрито 157 кримінальних проваджень проти працівників відомства: серед них і ті, що працювали за часів Януковича, і ті, які влаштувались у відомство вже після Революції гідності.

Глава СБУ додає, що працює над очищенням кадрів. За його словами, кількість співробітників уже зменшилася на 12% – із 31,5 тисячі до 27 тисяч співробітників. Водночас, відомство оновилось на 70%.

«Жодного не залишилося в колегії або в керівництві з областей людей, щодо яких були б сумніви», – резюмує Наливайченко.

Перевірки та скорочення здійснюються в рамках закону про люстрацію, яка передбачає перевірки у відомстві працівників усіх рівнів.

«Беркутівці» продовжують тероризувати українські міста» – Наливайченко

Водночас, каже Наливайченко, «беркутівців» перевіряти й притягати до відповідальності значно складніше, аніж людей, що працюють із ним під одним дахом СБУ. Він запевнив, що про їхню участь у побиттях, викраденнях та убивствах людей взимку того року не забули. «СБУ працює», – запевняє голова відомства.

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

Разом із тим, Наливайченко повідомив, що злочинці-силовики і далі влаштовують диверсійні дії. Служба безпеки має інформацію, що низка співробітників харківського «Беркуту» після розформування підрозділу вступила до злочинних угруповань, зокрема до організації «Оплот». Ці бандформування, каже він, «продовжують тероризувати українські міста, вчиняти злочини і теракти з використанням вибухівки». Він також додав, що «Оплот» залишається «небезпечною терористичною організацією», а її керівник Євген Жилін переховується у Росії і керує звідти.

«Там також сидять інші громадяни України, які продовжують проводити навчання терористів і передачу готівки та вибухівки для вчинення терактів на території області», – додав Наливайченко.

Служба безпеки спільно з прокуратурою затримала упродовж 12-13 квітня у Харкові групу диверсантів із 11 осіб. Їхнім координатором, як відомо, був вже згаданий керівник харківської організації «Оплот» Євген Жилін.

СБУ і Генпрокуратура не мають претензій до Ахметова

Якщо проти «Оплоту» у відомства є докази, то «серйозних зауважень» до олігарха Ріната Ахметова ні СБУ, ні Генпрокуратура не мають. Водночас, у січні Генпрокуратура допитувала Ахметова у справі фінансування тероризму, а також цікавилась його причетністю до подій на Майдані.

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

«Немає кримінальних проваджень в СБУ (стосовно Ахметова – ред.). Більше того, все що є, перевіряється у рамках загального кримінального провадження Генеральної прокуратури. Ми знаємо, що там теж поки що немає ніяких серйозних зауважень», – резюмує Наливайченко.

Утім, є низка політиків, які відзначились сепаратистськими заявами упродовж останніх півтора року і до яких претензії СБУ все ж має. За словами глави СБУ, наразі зареєстроване провадження щодо Миколи Левченка, Олександра Єфремова та Михайла Добкіна. За його словами, доказова база, напрацьована СБУ разом із Генпрокуратурою, була інтерпретована судом і не взята до уваги – робота триває.

«Генпрокурор дав доручення якісно доопрацювати матеріали, які дозволили б законно в суді відстояти позицію щодо необхідного кримінального переслідування осіб, які стояли за організацією сепаратистських акцій», – заявив Наливайченко.

Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

А от що стосується Геннадія Кернеса – рішення суду щодо його затримання немає. Наливайченко пояснює це тим, що забракло доказової бази, тож суд не ухвалив рішення про арешт. «Має бути продовжена слідча робота та збір доказів», –додає очільник СБУ.

Немає підтверджень і причетності Віктора Медведчука до злочинів тодішньої влади під час Майдану, каже Наливайченко. Він додав, що Медведчук зараз працює в групі зі звільнення полонених на сході України.

Азаров фінансує протестні акції в Україні

Микола Азаров
Микола Азаров

Не приходить на допити, хоч мав би, екс-прем’єр-міністр України Микола Азаров, який зараз переховується в Росії. Його СБУ, окрім іншого, звинувачує у фінансуванні постановочних акцій протесту, спрямованих на створення сприятливого інформаційного тла для російських медіа. Серед останніх проектів Азарова, каже Наливайченко, акція під посольством США у Києві, що відбулась у вівторок.

«Гроші передавалися кур’єрами так званим сотникам і тисячникам у Києві. Ось у чому ми вбачаємо небезпеку від колишніх високопоставлених чиновників. Вони не заспокоїлися, вони гризуть країну далі і своїми брудними грошима не дають жити своїй країні», – каже Наливайченко.

Раніше радник голови СБУ Маркіян Лубківський заявляв, що не лише Азаров, а й екс-регіонали Олег Царьов та Володимир Олійник також дають гроші на акції з дестабілізації ситуації в Україні.

Чим закінчиться суд над «Вєстями»?

Це видання підтримує сепаратизм, діяло в незаконний спосіб, має непрозорі, брудні джерела фінансування
Валентин Наливайченко

Чекає на рішення суду і газета «Вєсті», яка, стверджує Наливайченко, підтримує сепаратистські ідеї. Глава СБУ просить медіа та депутатів надавати додаткові докази на користь цього.

«Триває судове засідання та судовий розгляд справи, для якого СБУ надала всі матеріали разом з Міністерством юстиції. Ми маємо позицію, що це видання підтримує сепаратизм, діяло в незаконний спосіб, має непрозорі, брудні джерела фінансування», – каже Наливайченко.


Прокуратура міста Києва з вересня минулого року домагається через суд припинення випуску газети «Вєсти» і журналу «Вєсти. Репортер» через публікацію низки статей, що спрямовані на порушення територіальної цілісності України. Тоді ж головний редактор Ігор Гужва у себе на Facebook писав, що проти його видання «йде про фабрикування кримінальної справи».

Янукович міняв Конституцію із підробленими підписами депутатів

Про успіхи Генпрокуратури у розслідуваннях злочинів Майдану звітував і заступник генпрокурора Юрій Столярчук. Він заявив про фальсифікації при розширенні повноважень тодішнім очільником держави Віктором Януковичем через Конституційний Суд. Мова йде про додаткові повноваження після повернення до Конституції 1996 року. За словами Столярчука, Янукович за допомогою Конституційного суду підробив підписи низки депутатів.

Наразі новостворена Конституційна комісія працює над новою редакцією Конституції. Планується, що держава залишиться парламентсько-президентською. В Основному законі врахують децентралізацію влади і посилять покарання за сепаратизм.

У червні ЄС може зняти санкції з Клюєва, Табачника і Лукаш

Європейські лещата для екс-регіоналів можуть суттєво ослабнути. Столярчук повідомляє, що санкції Європейського союзу можуть бути зняті з низки чиновників режиму Януковича після 6 червня, якщо до того часу не будуть пред’явлені підозри. Мова йде про Сергія Клюєва, Дмитра Табачника і Олену Лукаш. Також додає, що Інтерпол відмовився оголосити в міжнародний розшук екс-главу МВС Віталія Захарченка.

Начальник управління зі спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк додає, що сину екс-прем’єра Миколи Азарова – Олексію висунули підозру в незаконному збагаченні, проте ЄС зняв санкції.

«Олексію Азарову повідомлено про підозру ще до зняття санкцій у незаконному збагаченні – невідповідність задекларованих коштів тим коштам, які виявлені в нього на закордонних рахунках. Але це не вплинуло на зняття санкцій», – каже він.

У Генпрокуратурі очікують відповіді від Інтерполу про оголошення в розшук Андрія Клюєва, Віктора Пшонки й Олександра Якименка. Інтерпол уже оголосив у розшук Віктора Януковича, Миколи Азарова, Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Едуарда Ставицького, Раїсу Богатирьову, Олександра Януковича й Сергія Курченка.

Треба зробити психологічну експертизу Олені Бондаренко – Чорновіл

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Інший екс-регіонал, а нині активний критик режиму Януковича Тарас Чорновіл вважає, що звіт СБУ та Генпрокуратури був «хаотичним, не дуже впевненим та недостатньо підготовленим». Водночас, він каже, що той факт, що до Кернеса та Медведчука у відомств немає претензій, свідчить: вони не готові сформулювати і довести чітко склад злочину.

«По Кернесу ж є одна окрема справа, пов’язана з викраденням, побиттям – там усе чітко. Але ж щодо організації, впливу на події, причетністю чи непричетністю до заколоту і посяганням на територіальну цілісність України – тут виникають питання, для яких треба досить серйозне слідство. А наші силові структури, мені здається, так не готові розслідувати», – зауважує він.

Чорновіл додає, що в СБУ зараз ефективно працює Антитерористичний центр – вони дійсно можуть усувати загрози. Однак саме слідчим, каже Чорновіл, часто бракує «старих трюків»: певного тиску чи домовленостей, щоб підозрювані дали свідчення проти серйозніших злочинців.

Олена Бондаренко
Олена Бондаренко

Олену Бондаренко, про яку Наливайченко не згадав у виступі, Тарас Чорновіл називає «натхненником злочинів». Аби її притягти до відповідальності, додає Чорновіл, слід провести психологічну експертизу, проаналізувати її висловлювання та заяви.

«Треба оцінити ту ж саму заяву, що занадто мало було задіяно сили у період, коли вже вбивали людей. Чи це просто тваринна якась жорстокість людини, але оціночні судження? Чи за цим стоять речі, які будуть складати факт злочину. Такі речі, наскільки я розумію, взагалі не досліджувалися. І це є колосальний мінус», – зазначив Тарас Чорновіл.

Наприкінці березня Олена Бондаренко залишила посаду голови Наглядової ради «Українського медіахолдингу» і пішла у відпустку.


На цю ж тему:

15.04.2015
Азаров і платні мітинги: чи можливо довести?

СБУ звинуватило Миколу Азарова в організації постановочних акцій протесту в українській столиці далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG