Доступність посилання

ТОП новини

Лише подвійний дипломатичний удар Німеччини та Франції зміг дати шанс миру на Донбасі – французький дипломат


Арлем Дезір під час Маршу гідності в Києві, 22 лютого 2015 року
Арлем Дезір під час Маршу гідності в Києві, 22 лютого 2015 року

Берлін і Париж створять основу справжньої системи європейської оборони – держсекретар при МЗС Франції Арлем Дезір

Брюссель – Спільні дії Франції та Німеччини від імені ЄС допомогли долати внутрішню фінансову кризу континенту і утримують конфлікт між Україною та Росією від подальшої ескалації. Таку думку висловив Арлем Дезір, держсекретар із європейських справ при МЗС Франції. Сильні сторони об’єднаної Європи, а також її недоліки цей дипломат розкрив на конференції паризького Інституту міжнародних і стратегічних відносин.

Німецько-французький дует історично завжди виступав своєрідним двигуном Європейського Союзу. Нині ці дві країни є посередниками у переговорах так званого «нормандського формату», чотиристоронньої платформи, яка шукає шляхи врегулювання конфлікту між Україною та Росією. Держсекретар із європейських справ при французькому МЗС Арлем Дезір переконаний, що саме діючи разом, Париж та Берлін можуть дати поштовх для створення в ЄС потужної й впливової зовнішньополітичної та безпекової служби.

Коментуючи німецько-французькі зусилля у дотриманні мінських угод, він каже, що постійні контакти й минулі візити до Києва й Москви канцлера Німеччини Анґели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда від імені Євросоюзу таки дали, хоч і поки що нестабільні, але якісь результати. І це могли зробити тільки Німеччина та Франція.

Володимир Путін, Анґела Меркель та Франсуа Олланд під час зустрічі в Кремлі, 6 лютого 2015 року
Володимир Путін, Анґела Меркель та Франсуа Олланд під час зустрічі в Кремлі, 6 лютого 2015 року

Європейський різнобій долали Берлін і Париж

Погляди на Україну надто різні. Тож Франція і Німеччина, завдяки своїй історії, вазі у Європі та довірі з боку інших країн, стали головними акторами
Арлем Дезір

«Сполучені Штати не могли відіграти цю роль, бо їм Росія не довіряє та не дослухається до них, – каже він. – Водночас, якщо б довелося чекати, щоб уся європейська машина почала рухатися, то це також було б складно. Погляди на Україну надто різні: з одного боку, поляки та балтійські народи, які почуваються в найбільшій небезпеці. З іншого, є країни, що мають зв’язки і симпатію до Росії, скажімо, Греція. Тож Франція і Німеччина, завдяки своїй історії, вазі у Європі та довірі з боку інших країн, стали головними акторами. І водночас, беручи на себе таку ініціативу, ми заручаємося підтримкою інших європейців, для розвитку європейської єдності», – пояснює Дезір.

Він також додає, що попри різнобій, а подекуди й протилежність поглядів серед 28 країн-членів на українську кризу, завдяки зусиллям Берліна і Парижа кожне рішення врешті-решт ухвалювалося одноголосно. Тут йдеться і про санкції, накладені на Росію і щодо підтримки мінських угод і стосовно зв’язку між виконанням цих угод та продовженням або скасуванням санкцій.

Представник французького уряду також припускає, що з огляду на таку доволі скоординовану та проактивну позицію Німеччини та Франції, яка призводить до позитивних результатів, слід було б застосувати цей «подвійний» удар і щодо інших планів. Скажімо, створення справжньої європейської системи оборони, про яку з часу російської агресії щодо України у Євросоюзі почали міркувати серйозно.

Арлем Дезір
Арлем Дезір

«Якщо ми хочемо завтра мати справжню європейську систему оборони, то треба зосередитися на розвитку оборонної промисловості. Франція та Німеччина разом мають разом інвестувати – до чого, власне вже йде підготовка – у виробництво спостережних сателітів, наглядових безпілотників, в індустрію бронетанкової техніки. Будемо діяти поодинці – завтра на світовій арені, поряд з таким велетнем, як США, чи зростаючими потужностями Індії й Китаю, ми нікуди не прийдемо», – зауважив держсекретар із європейських справ при французькому МЗС.

Арлем Дезір переконаний, що європейцям треба припиняти турбуватися тільки про свої національні кордони й внутрішні проблеми, бо лише разом європейські держави можуть надати ЄС можливість впливати на майбутнє світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG