Доступність посилання

ТОП новини

За стандартами ООН 80% населення України живе за межею бідності


В Африці поріг бідності 1,25 долара на день, в Україні – півтора долара

Київ – Прожитковий мінімум в Україні наближається до порогу бідності африканських держав, констатують експерти. Якщо співставити прожитковий мінімум українця із стандартами Організації Об’єднаних Націй, то вийде, що за межею бідності проживає більше 80 % населення країни. Як наслідок, люди погано харчуються, а відтак мають проблеми зі здоров'ям. Фахівці радять для покращення ситуації: реформувати податкову систему щодо ввезення і реалізації продуктів, а також компенсувати вартість ліків для населення.

80 відсотків населення України живе за межею бідності – ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання та продукти харчування менше 5 доларів на день, а на місяць менше 150 доларів, то вона живе за порогом бідності, розповідає народний депутат Андрій Шипко.

Тобто в Україні, за курсом Нацбанку, мінімальна зарплата мала б становити приблизно 3750 гривень, зауважує нардеп. Якщо в африканських країнах поріг бідності 1,25 долара на день, то в Україні прожитковий мінімум на день становить півтора долара.

«Сьогоднішні 1176 гривень прожиткового мінімуму в Україні – це близько 50 доларів на місяць, тобто півтора долари в день. Що таке прожитковий мінімум? Це не тільки харчування, це і проїзд в транспорті, і побутові послуги, і комунальні послуги, і одяг. Зовсім не враховують у прожитковий мінімум медичні послуги та освіту. Якщо проаналізувати ці чинники, то можна зрозуміти, що українці в більшості своїй знаходяться за порогом абсолютної бідності», – говорить Шипко.

Прожитковий мінімум не дозволяє повноцінно харчуватися – дієтолог

Низький рівень доходів не дозволяє українцям повноцінно харчуватися, констатує дієтолог Галина Анохіна. За її словами, раціон населення України є незбалансованим. Здебільшого це жирово-вуглеводне харчування: українці споживають багато хліба, картоплі. Але продуктів тваринного походження у раціоні обмаль – м'яса, яєць, печінки, риби. Така ситуація згубно впливає на здоров’я, особливо на дитяче, зауважує Галина Анохіна.

Наше населення давно знаходиться у стані прихованого голоду. Через це ми можемо втратити підлітків і дітей
Галина Анохіна

«За нинішнім споживчим кошиком можна сказати, що наше населення давно знаходиться у стані прихованого голоду, а дехто навіть і цього не може купити. Через це ми можемо втратити підлітків і дітей. При такому поганому харчуванні ми будемо мати дуже великі проблеми, які не можна буде виправити. Помилки, допущені у дітей у період до 14-16 років, не можна виправити ніяким хорошим харчуванням», – наголошує Анохіна.

«Жінки не хочуть народжувати дітей через невпевненість у майбутньому»

Чинне законодавство не спонукає жінку народжувати дитину, вважає Галина Суменкова, мати 5 дітей. За її словами, сьогодні українка не може бутивпевнена в тому, що купить пелюшки, візочок та розрахується за пологовий будинок. Багатодітна мати переконана – не може бути сильною держава, яка йде до Європи, тоді, коли звичайні сім’ї зубожіли.

Кожна жінка, яка бачить дві смужки на тесті, поряд з радістю відчуває шок – а що ж треба продати?
Галина Суменкова

«Кожна жінка, яка бачить дві смужки на тесті, поряд з радістю відчуває шок – а що ж треба продати? Сусідка моя продала земельний батьківський пай у селі, хтось продає весь майбутній урожай домогосподарства. Ми з чоловіком продали нашу стареньку машину. Це для того, щоб прийти народити в пологовий будинок і вийти з нього, купивши дитині все необхідне», – говорить Суменкова.

Для подолання проблеми держава має затвердити поняття «межа бідності», а значить встановити поріг неоподаткування на рівні 5 доларів на день (3750 грн на місяць) на кожного члена сім'ї, говорять експерти. Для покращення умов життя українського населення також пропонують знизити податок на ввезення і реалізацію продуктів з 20 до 7 відсотків. А також розробити і впровадити повномасштабну програму з реімбурсації (компенсації вартості ліків для населення).

Не можна обмежувати бюджет тих, хто на межі бідності – Пинзеник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:16 0:00

Щонайменше чверть населення в Україні є бідними – Черненко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:32 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG