Доступність посилання

ТОП новини

Медіа-експерти розповіли, як протидіяти російській пропаганді


©Shutterstock
©Shutterstock

«Росія використовує медіа-пропаганду для радикалізації суспільства та сіяння хаосу у світі»

Росія використовує медіа-пропаганду для радикалізації суспільства та сіяння хаосу у світі. Як працює пропаганда і як їй протидіяти, про це експерти у середу звітували у Палаті представників Конгресу США. Одним із найпотужніших інструментів впливу на людей по всьому світу вони називають телеканал Russia Today та проплачених Кремлем західних політологів. Журналісти та медіа-експерти наголошують, що проблема російської пропаганди є серйозною і цьому треба якнайшвидше протидіяти.

Голова комітету із закордонних справ Палати представників Ед Ройс вважає, що США повинні по-новому підійти до боротьби з російською пропагандою.

З часу Холодної війни російська пропаганда стала значно розумнішою. Їхні прийоми підривають довіру до українського уряду та допомогли закласти ґрунт для вторгнення
Ед Ройс

«Маю сказати, що з часу Холодної війни російська пропаганда стала значно розумнішою. … серед іншого, вона має на меті зруйнувати демократичну стабільність. Її елементи використовуються для сіяння насильства у Східній Європі. Їхні прийоми підривають довіру до українського уряду та допомогли закласти ґрунт для вторгнення (на українську територію – ред.)», – зазначає Ед Ройс.

Конгресмен Ройс має намір у Конгресі ініціювати законопроект, який передбачатиме протидію російській дезінформації. На думку законодавця, вплив російських медіа є значно небезпечнішим, ніж навіть військове вторгнення, так як пропаганда сіє радикальні настрої у всьому світі.

Журналістка і колишня телеведуча російського пропагандистського каналу Russia Today Ліз Вол з власного досвіду підтверджує ефективність російської брехні. Їхня методика роботи з аудиторією, каже вона, схожа на секту, де використовується психологічний вплив.

Використовуючи Інтернет, вони збирають навколо себе людей, які відчувають себе відділеними від суспільства
Ліз Вол

«Використовуючи Інтернет, вони збирають навколо себе людей, які відчувають себе відділеними від суспільства, дають їм відчуття приналежності до чогось, що вони чимось відрізняються. І це велика проблема, тому що це ефективно. Їм вдається викликати дискусію в Інтернеті, у соцмережах. Тобто Інтернет став середовищем, де люди, які не заслуговують довіри, але хочуть собі здобути славу, через дезінформацію, через теорії змови приваблюють величезну аудиторію», – розповідає Ліз Вол.

Якою б неправдоподібною не була новина, російським медіа вдається її зробити популярного за допомогою армії Інтернет-тролів, проплачених експертів та потужного фінансування, розповідають експерти. За словами британського журналіста та письменника Пітера Померанцева, ця інформаційна війна кардинально відрізняється від усіх відомих донині протистоян.

Можливо, в інформаційний вік, у 21-му столітті війну виграє не той, хто переміг на полі бою, а чиїй новині більше повірили
Пітер Померанцев

«Це нова ідея війни. Війна у традиційному розумінні – це продовження політики. Тобто політика закінчується, починається війна, далі війна закінчується і настає мир. Зараз ми говоримо про безкінечну інформаційно-психологічну війну. Це постійна дестабілізація, це абсолютне неприйняття ідеї глобалізації. Ви питаєте, чого Путін хоче? 21 століття він бачить саме таким: безкінечна підривна діяльність, дезінформація, економічні маніпуляції. І, можливо, він правий, можливо, в інформаційний вік, у 21-му столітті війну виграє не той, хто переміг на полі бою, а чиїй новині більше повірили», – каже Пітер Померанцев.

За його словами, протидіяти такій потужній машині пропаганди потрібно масштабними методами.

Чого російському суспільстві не вистачає – у них немає того центрального стержня, освіти, розуміння, вміння думати раціонально, критично оцінювати докази
Пітер Померанцев

«Чого російському суспільстві не вистачає – це не просто іншої точки зору, іншого телеканалу. У них немає того центрального стержня, освіти, розуміння, вміння думати раціонально, критично оцінювати докази», – додає Померанцев.

За словами американських законодавців, США самостійно не можуть протистояти добре фінансованій пропагандистській машині Кремля. Проте, разом з союзниками, каже конгресмен Еліот Енґель, це реально.

Держдепартамент США зараз відпрацьовує план, як реагувати на цю проблему. США повинні грати ключову роль у цьому питанні
Еліот Енґель

«Ми не можемо конкурувати з сотнями мільйонів доларів, які Кремль вливає у ці зусилля. Натомість ми повинні створювати співпрацю з іншими країнами. Держдепартамент США зараз відпрацьовує план, як реагувати на цю проблему, – говорить Еліот Енґель. – Ми маємо намір співпрацювати з адміністрацією, щоб розробити цей документ і дати йому хід, тому що Сполучені Штати повинні грати ключову роль у цьому питанні».

Законопроект щодо протидії російській пропаганді конгресмена Еда Ройса має на меті посилити діяльність американських міжнародних медіа у напрямку антипропаганди. На початку березня Євросоюз доручив зовнішньополітичному відомству до червня розробити європейську стратегію протистояння дезінформації Кремля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG