Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ЄС впливають на Росію і Європа перемагає – Шойбле


Допоки ЄС матиме краще економічне становище, Росія програватиме Заходу – міністр фінансів Німеччини

Росія та Захід перебувають у стані «систематичного конфлікту», в якому перемагає Європа, принаймні, допоки її економічна ситуація є кращою від російської, сказав міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле. Його заява суперечить словам президента Росії Володимира Путіна, що від європейських санкції його країна лише виграє.

Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле заявив, що протистояння Європейського союзу з Росією під керівництвом президента Володимира Путіна, набуває вигляду систематичного конфлікту. За словами міністра, перемогти зможе та сторона, яка матиме потужнішу економічну силу та більш значущу «м’яку владу».

Вольфґанґ Шойбле
Вольфґанґ Шойбле

Шойбле, який перебуває на посаді міністра фінансів із 2009 року, зробив цю заяву під час дискусії ключових питань економічної політики Євросоюзу та Німеччини зокрема в американському аналітичному центрі Brookings Institution 16 квітня.

Згідно з Шойбле, саме завдяки своєму кращому економічному становищу, Європа спроможна тиснути на Росію.

«Європейські санкцій точно мають вплив на Росію Путіна, але ми можемо дозволити собі запроваджувати ці санкції лише завдяки сильній економіці та допоки ми її маємо», – сказав він.

Ця заява міністра пролунала лише через декілька годин після «прямої лінії» Путіна з росіянами, під час якої лідер Кремля говорив про позитивні наслідки європейських санкцій для російської економіки.

«Власне виробництво, забезпечення продовольчої безпеки надзвичайно важливі. Але чи вдавалися б ми до таких дій у відповідь, якби не було санкцій? Ні. А зараз ми це зробили», – сказав Путін.

Він також розповів про своє сподівання, що процес імпортозаміщення, яким Росія тепер змушена займатися, призведе до розвитку високотехнологічних галузей економіки швидше, ніж це було раніше.

Путін провокує націоналістичні настрої

Під час дискусії у Вашингтоні, Шойбле також торкнувся теми націоналістичного руху в Європі, який, за його словами, поки що не становить великої загрози для ЄС. Проблема лише полягає в тому, що Росія намагається викликати у європейців націоналістичні почуття.

Я налаштований оптимістично
Вольфґанґ Шойбле

«Уряд Путіна спирається на провокації націоналістичних настроїв, які мають успіх у короткостроковій перспективі, але не довгостроковій. Що ж, я налаштований оптимістично», – підсумував німецький міністр фінансів.

Експерти дійсно говорять, що Росія підтримує окремі радикальні партії та організації в Європі. Зокрема, крайня права партія Франції «Національний фронт» у листопаді минулого року взяла позику на 9 мільйонів євро від Першого чесько-російського банку зі штаб-квартирою у Москві. Ці кошти партія збирається використовувати для політичної кампанії перед національними виборами у 2017 році.

Незважаючи на повідомлення преси про те, що партія отримала гроші з Росії в обмін на публічну підтримку її лідером Марін Ле Пен кримського «референдуму», після якого Росія анексували півострів, сама лідерка заявила, що це тлумачення є «божевільним».

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG