Доступність посилання

ТОП новини

Страшний сон Путіна: десантники США прибули в Україну


Американські військові під час спільних навчань України і США «Репід Трайдент-2014». Яворівський полігон, вересень 2014 року
Американські військові під час спільних навчань України і США «Репід Трайдент-2014». Яворівський полігон, вересень 2014 року

Військові зі Сполучених Штатів, Канади і Британії привезли «Хаммери» та бронежилети

290 американських десантників у п’ятницю вранці прибули до західноукраїнського містечка Яворів. Їхня нова робота – тренувати українських військових за стандартами НАТО до кінця року. Приїхали не з порожніми руками: привезли «Хамери», бронежилети та спорядження. Росія вже обурюється і попереджає: американська армія лише дестабілізує Україну. Чого зможуть навчитись українські військові в американських колег?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Американські та українські військові пройдуть вже традиційне навчання, яке армія США проводить не перший рік зі своїми європейськими партнерами. Про це розповів журналістам посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

«І я знаю, що генерал Бен Годжес та інше керівництво нашої армії повністю віддані тому, щоби допомогти Україні побудувати сучасне військо, що відповідатиме стандартам НАТО», – каже він.

Американська армія тренуватиме українське військо за стандартами НАТО - Пайєтт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00


Навчання триватимуть увесь 2015 рік. За словами Пайєтта, у тренінгу візьмуть участь також канадські та британські інструктори. Утім, більше деталей про тренування буде відомо згодом.


Летальної зброї не привезли, лише знання і методику – Лисенко

Речник АТО Андрій Лисенко пояснює: американці надають саме методичну допомогу. Натомість, про поставки будь-якого американського озброєння мова не йде.

«Американські військовослужбовці є інструкторами, мають величезний бойовий досвід. Тому будуть навчати наших військових додатковим навичкам, які будуть корисні у прямих зіткненнях», – каже Лисенко.

Раніше глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував, що участь у навчаннях братимуть 290 американських десантників та 900 бійців Нацгвардії. Заняття мають початись 20 квітня у Львівській області на Яворівському полігоні.

Американці везуть українцям бронежилети і прилади нічного бачення

Джон Кірбі
Джон Кірбі

Спершу тренування планувались на березень, утім їх перенесли, побоюючись зірвати Мінські угоди про перемир’я. Тоді ж речник Міноборони США Джон Кірбі пояснював, що американська тренувальна місія працюватиме в Україні в рамках Резервного фонду глобальної безпеки, аби «посилити внутрішні оборонні можливості української армії». Він також додавав, що інструкторами будуть, переважно, військові 173-ї повітрянодесантної бригади «Солдати неба», яка до відправлення в Україну дислокувалась в італійському місті Віченца.

Пентагон у березні інформував, що тренувальна місія передбачає, окрім іншого, й оснащення українських солдатів нелетальним військовим обладнанням. Мова йде про військове спорядження, бронежилети, прилади нічного бачення і тактичні радіостанції. За даними Пентагону, вартість тренування та всього обладнання під час цієї місії для американського бюджету загалом обійдеться у 19 мільйонів доларів.

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Росія вже обурилась цим американсько-українським тренуванням. Зокрема, Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Володимира Путіна, каже: прибуття американських десантників в Україну загрожує подальшою дестабілізацією ситуації в країні. Він додає, що «присутність таких фахівців із третіх країн не сприяє врегулюванню конфлікту й формуванню сприятливої атмосфери».

Тренінг покращить бойовий вишкіл і додасть досвіду – експерти

Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

Інструктори, які приїхали тренувати українців, мають досвід ведення збройної боротьби саме в її сучасних формах. Мова йде про те, що американські, канадські та британські військовослужбовці «мають досвід протидії гібридним наступам» в Іраку, Афганістані та Сирії. Таку думку висловив екс-міністр оборони України та полковник запасу Анатолій Гриценко.

За його словами, ці тренування стануть реальною допомогою. Зокрема, вдосконалять «бойовий вишкіл українських солдатів і офіцерів». Гриценко пояснює: в арміях, які представлені інструкторами, «сержант – це не старший офіцер, а фактично людина, яка керує підрозділом і є лідером»

Росія відчуватиме, що в своїй подальшій агресії матиме протидію
Анатолій Гриценко

«Плюс, політичний аспект. Це все-таки якщо не союзництво, то принаймні, Україна може спертися. А Росія відчуватиме, що в своїй подальшій агресії матиме протидію», – каже Гриценко.

Американський досвід буде цікавим Україні з точки зору взаємодії різних тактичних підрозділів, а також індивідуальної підготовки вояків, вважає військовий експерт Сергій Згурець. Також цінним є те, каже він, що американська сторона привезла військову техніку на кшталт бронеавтомобілів «Хамер», які оснащені для 95-ї аеромобільної бригади.

«Є думки щодо створення на базі «Хаммерів» окремих мобільних підрозділів, які можуть оснащуватися американською системою зв’язку і таке інше. Я думаю, що цей досвід або підходи можуть бути так само узгоджені в процесі спільної підготовки», – каже експерт.

Окрім того, додає Згурець, перебування американських військових, безумовно, є ознакою політичної підтримки України.

Далі буде ескалація конфлікту?

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

Після приїзду американських військових можна чекати активізації подій на Донбасі. Таку думку висловив політолог Геннадій Друзенко. За його словами, так Росія відреагує на тренінг, а також убивства проросійського журналіста Олеся Бузини та екс-регіонала Олега Калашнікова. Україна ж зараз «зв’язана по руках і ногах» через те, що має дотримуватись Мінських угод, каже експерт. За його словами, він «не дуже розуміє, навіщо тут американські десантники, кого, чому і як будуть тренувати».

«На мою думку це абсолютно хибний крок, бо насправді треба вміти надавати по зубах тим, хто тебе атакує, а не привозити і робити показухи в тилу. Я думаю, що багато частин, які пройшли ту війну, можуть потренувати американських десантників», – каже Друзенко.

На його думку, все це скидається набагато більше на політичні танці, ніж на реальну допомогу Україні. Друзенко каже, що перед ним запитання: що такого вміють американці, чого українці не вміють. «Особливо, якщо вони нам не дають зброї», – резюмує політолог.

Раніше Конгрес США ухвалив резолюцію, в тексті якої міститься заклик до президента США Барака Обами відправити озброєння Києву. За це рішення висловилися 348 конгресменів, проти – 48.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG