Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко 9 травня буде у Мінську, а не у Москві


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко поїде до Москви для участі у відзначенні 70-ї річниці завершення Другої світової війни у Європі 7 та 8 травня, але не братиме участі у параді до Дня перемоги, який має відбутися там 9 травня.

18 квітня в інтерв’ю російській агенції ТАСС Лукашенко повідомив, що 9 травня він буде на параді у Мінську.

Традиційно Білорусь була близьким союзником Росії, але упродовж останнього часу білоруський президент Олександр Лукашенко критикував політику Москви щодо України.

Разом з тим Лукашенко критикував і політиків, які відмовилися їхати до Москви через ситуацію в Україні, зазначивши, що така позиція є неправильною.

Участь у параді до Дня перемоги 9 травня у Москві підтвердили представники 25 країн.

Запрошення відзначити День перемоги – 9 травня – у Москві прийняли два президенти країн-членів Європейського союзу – Чехії Мілош Земан і Кіпру Нікос Анастасіадіс. 6 квітня президент Сербії Томіслав Ніколич вирішив, що сербські військові візьмуть участь у параді на честь 70-річчя закінчення Другої світової війни в Москві.

Керівники Великої Британії, Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Франції, Німеччини, США до Москви 9 травня не приїдуть.

Як заявляв міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, до Москви на відзначення 70-ліття Перемоги у Другій світовій війні були надіслані запрошення 68 лідерам країн світу. Запрошення прийняли 32 лідери, серед них переважають президенти і прем’єри країн Азії і пострадянського простору. Зокрема, запрошення прийняв керівник Північної Кореї Кім Джон Ин, для якого це буде перший закордонний візит на посаді найвищого керівника країни.

XS
SM
MD
LG