Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль постачатиме зброю Україні – медіа


Акція на підтримку України. Тель-Авів, Ізраїль, січень 2015 року
Акція на підтримку України. Тель-Авів, Ізраїль, січень 2015 року

У Кремлі обурені неофіційною інформацією про те, що Ізраїль може допомагати Україні озброєннями

Київ – Ізраїль може почати озброювати Україну, яка стримує російську агресію на Донбасі, повідомляють ізраїльські медіа. Ця інформація вже викликала нервову реакцію Москви, попри те, що офіційних підтверджень Тель-Авів ще не надав. Волонтери та частина експертів стверджують, що нині подібних дій на користь України від Ізраїлю чекати не варто. Однак інша частина аналітиків не виключає і оптимістичнішого для Києва розвитку подій.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ізраїль може почати постачати зброю для української армії, повідомив ізраїльський військовий оглядач сайту NRG Амір Раппопорт, посилаючись на свої джерела в оборонних відомствах цієї країни. Такий крок на сьогодні ніде офіційно не обговорювали, ідеться лише про висловлену можливість, пояснює Раппопорт.

Подібні повідомлення з’явилися після того, як офіційний Кремль заявив, що розморожує угоду з постачання ракетного комплексу С-300 Іранові. Тель-Авів вбачає небезпеку з боку цієї країни, і виступає категорично проти озброєння Ірану.

Володимир Путін
Володимир Путін

Офіційних підтверджень теза про наміри Ізраїлю допомагати озброювати Україну наразі не отримала. Однак російська влада уже встигла її розкритикувати. Так, в інтерв’ю російському телебаченню президент Росії Володимир Путін назвав ідею постачати Україні ізраїльську зброю «контрпродуктивною».

«Це вибір ізраїльського керівництва, вони мають право робити те, що вважають за доцільне. Думаю, що це контрпродуктивно, якщо йдеться про летальну зброю. Це тільки призведе до додаткового протистояння. До збільшення людських жертв, а результат буде той самий», – заявив він.

У цьому ж інтерв’ю Путін зазначив, що вирішить, залежно від ситуації, визнаватиме чи не визнаватиме Кремль державами проросійські угруповання «ДНР» та «ЛНР», які Путін називає «самопроголошеними республіками», а в Україні їх визнано терористичними організаціями.

Марі Харф
Марі Харф

Причиною зняття Росією заборони на постачання Ірану С-300 могла стати не так геополітична гра, як важка економічна ситуація в державі та бажання російського керівництва її поліпшити, Про це під час щоденного брифінгу заявила офіційний представник Держдепартаменту США Марі Харф. При цьому вона висловила думку, що угода на постачання С-300 «не зможе суттєво вплинути на стан російської економіки».

Радіо Свобода звернулося до посольства Ізраїлю, щоб отримати підтвердження або спростування щодо намірів цієї країни допомогти Україні з озброєннями. Однак у посольстві не змогли дати відповіді до виходу цієї публікації.

Ізраїльські політики дійсно можуть заявляти в переговорах із Росією, що озброюватимуть Україну. Але не варто сподіватися, що в результаті політика Ізраїлю змінилася на більш проукраїнську, заявив Радіо Свобода український міжнародний експерт Богдан Яременко.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

«Позиція Ізраїлю розвивається у жорсткому зв’язку з позицією Росії. Минулого року Ізраїль припинив військову співпрацю з Україною через заявлений намір Росії озброювати рух «Хамас». Цього року ситуація змінилася через намір Росії постачати до Ірану комплекси С-300. Іран вважають одним із противників ізраїльської держави. Справа не в тому, що Ізраїль має намір допомогти Україні чи продавати їй зброю. Він вибудовує свої дії, враховуючи безпекову ситуацію в своєму регіоні», – пояснює експерт. І додає: якщо ситуація зміниться й Ізраїль постачатиме якесь обладнання Україні, то «громадяни довго не знатимуть подробиць, бо військова співпраця – справа професіоналів».

Подібні думки висловлюють і волонтери, які намагаються пролобіювати постачання до України ізраїльських безпілотників та іншого оборонного обладнання. Один із них, резервіст Армії оборони Ізраїлю та засновник однієї з українських волонтерських груп Натан Хазін взагалі говорить про проросійську позицію окремих ізраїльських посадовців, яка і спричинила, на його думку, нинішній нейтралітет країни щодо українсько-російського конфлікту.

«Ці обіцянки є формою політичного тиску, намаганням Ізраїлю вплинути на російські рішення про постачання комплексів С-300 Ірану. Насправді ж один із очільників Міністерства закордонних справ Ізраїлю, імовірно, має спільний енергетичний бізнес із Путіним. Ізраїль не намагається бути на боці України у цій війні. Військове обладнання держава Ізраїль не постачає, все воно надходить до України через волонтерів. Всі спроби налагодити це на державному рівні блокують», – зізнається волонтер.

Експерти: Україна може отримати ізраїльські безпілотники, а «Панцир» – навряд чи

Водночас, частина експертів налаштована більш оптимістично. Україна може отримати нелетальне військове обладнання від Ізраїлю, який має чимало високоякісних розробок у цій царині, вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. За певних обставин він не виключає і появу в Україні ізраїльської летальної зброї.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

«Не знаю, чи постачатиме Ізраїль летальну зброю, але дуже ймовірно, що це будуть безпілотники та дещо інше ізраїльської розробки. Однак летальне озброєння теж не варто виключати», – зауважив експерт. Він наголошує, що Україна дуже зацікавлена навіть у нелетальній зброї, оскільки ізраїльські розробки у цій царині є ефективними та високотехнологічними.

Наразі США, Канада, Великобританія та низка країн Євросоюзу надають Україні нелетальну військово-технічну допомогу, від транспорту і бронетехніки (без бойових модулів) до засобів захисту. Так, зі США Україна отримала, серед іншого, позашляховики та системи радіоелектронної боротьби, від Великобританії – бронеавтомобілі. Водночас Литва заявила, що передала Україні певні елементи озброєнь, які можуть бути летальними. Цей факт підтвердила й українська влада. Деталі цієї угоди наразі під грифом «таємно». Натомість очільники США та найбільших країн ЄС відтерміновують надання Україні бойової зброї, але не виключають, що підуть на це в разі ескалації конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG