Доступність посилання

ТОП новини

Вояки України почали переймати військовий досвід армії США


Військовослужбовці 173-ї повітряно-десантної бригади тактичної групи армії США та українські нацгвардійці на церемонії відкриття спільних навчань «Фіарлес Гардіан-2015». Яворівський полігон, 20 квітня 2015 року
Військовослужбовці 173-ї повітряно-десантної бригади тактичної групи армії США та українські нацгвардійці на церемонії відкриття спільних навчань «Фіарлес Гардіан-2015». Яворівський полігон, 20 квітня 2015 року

На Яворівському полігоні розпочались спільні українсько-американські навчання, які триватимуть до листопада

20 квітня на Яворівському полігоні, що на Львівщині, розпочались спільні українсько-американські командно-штабні навчання із залученням американських військових – Fearless Guardian («Безстрашний захисник-2015»). Упродовж півроку американські військові тренуватимуть українських бійців Національної гвардії і представників військових навчальних центрів Збройних сил України. Президент Петро Порошенко відкривав навчання під проливним дощем. Чим особливий вишкіл, як вчитимуть американські десантники, і що хочуть опанувати українські бійці?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

290 десантників армії США, яких називають «небесними солдатами», навчатимуть 300 українських військовослужбовців упродовж восьми тижнів. Далі їх змінюватимуть нові групи. Таких етапів загалом буде три. 80% нацгвардійців побували у зоні бойових дій на Донбасі. Частина американських військових пройшла Афганістан. Відтак обмінюватимуться власним досвідом.

На Яворівському полігоні розпочались спільні українсько-американські навчання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Проживають військовослужбовці на Яворівському полігоні у центральному містечку в сусідніх будинках. Разом харчуються у їдальні, займаються, спілкуються у вільний час. Мовний бар’єр було враховано. Адже англійською говорять 15% нацгвардійців, є перекладачі, але серед американських десантників чимало осіб українського походження. Як, зокрема, Андрій Гордійчук, колишній киянин, який два роки служить в американській армії. Він разом із дружиною і трьома доньками проживає у Німеччині, де базується американський підрозділ. Польові умови, наголошує, скрізь однакові. Андрій Гордійчук вчитиме українських колег.

«Тренінг відбуватиметься за модульною системою, так звані групи, уроки різної тематики – медична, підтримання вогню, правильна стрільба, захист у бойових умовах, маскування, як правильно знайти захист. Це добра підготовка і для наших солдат, і для українських», – каже він.

Американські військовослужбовці акцентуватимуть увагу на підготовці сержантів для українського війська, в американській армії сержант відіграє важливу роль.


Старший прапорщик Олександр Бенедик хоче навчитись передусім тактики ведення бою, посилити свої професійні навики, хоча довший час провів у зоні бойових дій. Він переконаний, що добрий вишкіл допоможе врятувати власне життя і життя побратимів. Боєць вже ознайомився з програмою навчань.

«Модульна система, дуже добра, дасть багато позитивного, – зазначає він. – Спершу теорія кілька днів. Потім практичні заняття на полігоні, а це тактика дій, злагодженість. Думаю, хлопці максимально все вбиратимуть у себе. Бо на війні зрозуміли, що таке відповідальність і навики».

Система зв’язку залишиться в Україні

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Найважливіше для українських бійців – перейняти американський військовий досвід, особливо систему комунікацій. Про це наголосив у коментарі Радіо Свобода міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Українські бійці використовуватимуть під час навчань свою зброю, але вивчатимуть американську систему зв’язку. Американці привезли на Яворівський полігон автомобілі «Хамер», радіосистеми, зброю.

«У нас достатньо нашої стрілецької зброї, бронемашин. А ось питання комунікації, радіосистеми, системи виявлення будуть виконувати на зразках американців. І ці системи залишаться у нас», – каже міністр.

Окрім засобів зв’язку американська сторона після навчань передасть Нацгвардії військову форму, комплекти захисного спорядження, індивідуальні речі, прилади нічного бачення.

Президент Петро Порошенко вітав бійців на церемонії відкриття під проливним дощем, жартуючи, що це гарний знак. За його словами, допомогу з реформування української армії нададуть не лише США, але й інші партнери по НАТО. «Тут на Яворівському полігоні ми починаємо не крок перелому у війні, а наші ефективні дії для закріплення стабілізації ситуації і миру», – зазначив він.

Український президент наголосив, що міжнародні партнери сьогодні більше довіряють українській армії і йдуть на співпрацю. Бо армія очищається від корупції і зрадників. Петро Порошенко повідомив, що у найближчі дні у Широкиному на Донбасі почне працювати 24-годинний спостережний пост ОБСЄ, що забезпечить суворість виконання наказів з українського боку.

Навчання на Яворівському полігоні триватимуть до листопада. Однак вони не до вподоби Росії, яка гостро критикує тренування на полігоні за участю США, мовляв, це дестабілізує ситуацію в Україні. На такий закид Петро Порошенко відповів, що Україна має значно більше друзів, аніж ворогів.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG