Доступність посилання

ТОП новини

В Україні планують створити новий рід військ


Сили спеціальних операцій проводитимуть як бойову, так і інформаційну роботу

Юрій Примачук

Київ – Гібридна війна проти України показала необхідність реформи Збройних сил. Однією з них має стати створення сил спеціальних операцій, які зможуть діяти в умовах нетрадиційної війни. Попри давно анонсовані плани, створення служби лише починається.

Реформу, за якою і мають з’явитися сили спеціальних операцій, розробляли не лише українські експерти, а й фахівці з інших країн, які вже пройшли цей шлях і мають великий досвід, каже керівник Центру оборонної реформи Олександр Данилюк. У його організації зазначають: ці сили мають бути не просто частиною Збройних сил, а окремою структурою у складі Міністерства оборони, і мати особливий статус. Зараз же навіть спеціалісти іноді плутають це поняття зі силами швидкого реагування чи зі спецназом.

«Спецназ – це не сили спеціальних операцій, це виконавці частини спецоперації, – каже директор військово-політичного сектору Центру оборонної реформи Роман Машовець. – Сили спеціальних операцій займаються інтелектуальною роботою, збором і обробкою інформації, виробленням певного плану і координацією з усіма іншими задіяними відомствами». Для цього їм пропонують надати можливості для розвідки, психологічних операцій і не лише. Його співробітники мають діяти у глибокому тилу противника і використовувати тактику диверсійно-розвідувальних груп.

Якщо реформи будуть втілені, нова організація матиме департаменти інформаційно-психологічних операцій (який візьме на себе інформаційну війну) та інформаційно-аналітичний центр, що матиме право формувати агентурну мережу задля збору відомостей.

«Це не дублювання функцій Міністерства інформації, а прихована робота: розвідка, розповсюдження чуток, робота через неконтрольовані Україною ЗМІ», – пояснюють у Центрі оборонної реформи.

Сили спеціальних операцій матимуть технічну підтримку: власні засоби радіоелектронної боротьби і розвідки, і, власне, групи бійців спецпризначення. Окремий центр візьме на себе управління нетрадиційними методами війни – тобто роботу з партизанами і підпільниками на окупованих територіях.

Окрім власного штату (орієнтовну кількість персоналу, витрати і вимоги до кандидатів тримають у таємниці) ця структура могтиме залучати на час операції спеціалістів з інших відомств. Це дозволить економити бюджетні кошти.

Інструктори та інвестори вже є

«У нас уже готовий відповідний законопроект, – каже директор правового департаменту Центру оборонної реформи Станіслав Бондаренко. – Ми співпрацювали з фахівцями Командування сил спеціальних операцій США, військовими експертами, які підтримали саме таке бачення. Проект пройшов усі експертизи, ми консультуємося з фахівцями і профільним комітетом. Але рішення має приймати президент, як верховний головнокомандувач. Чекаємо, щоб він вніс закон».

Загальне командування новою структурою ляже на президента. Адміністративне керівництво візьме на себе міністр оборони, а керувати операціями буде командування сил спеціальних операцій, яке пропонують зробити окремим від Генерального штабу (у штабі буде лише представник).

«Є думки, що треба робити інакше, але якщо створювати щось на базі десантних військ, то треба визнати, що ми хочемо сили швидкого реагування, а не спеціальних операцій. Однак у документах, підписаних раніше президентом, була ідея створення саме структури для спецоперацій, а не просто елітного бойового підрозділу» – каже Олександр Данилюк. У Міністерстві оборони не заперечують.

Завдання цих сил – не лише військові операції, а й боротьба за серця і розум людей
Сергій Кривонос

«Я підтримую ідею, що сили спеціальних операцій – це як частини інформаційно-психологічних операцій, так і спецназ, – каже начальник Управління спеціальних операцій Генштабу Сергій Кривонос. – Згоден, що завдання цих сил – не лише військові операції, а й боротьба за серця і розум людей. Бо підтримка дій нашої армії дуже важлива, і жодною зброєю цього не досягти». До того ж, аналогічну тактику на Донбасі вже використовує Росія.

Однак фінансова складова проекту поки непевна. За словами Олександра Данилюка, Великобританія на аналогічну службу виділяє 25% військового бюджету. Чи запланує Україна такі витрати – поки не відомо. Зате будівництво навчального центру для службістів готові взяти на себе приватні інвестори. Є також спеціалісти з європейських країн, які готові працювати інструкторами. Однак керуватиме базою все-таки держава

Натомість у Центрі оборонних реформ оптимістичні щодо підбору персоналу. «Є багато професіоналів, які мають відповідні вміння, але їх не призвали, а ми могли б їх залучити», – каже Данилюк.

Операції проводитимуть і у мирний час

«Ми наполягаємо, що спеціальні операції проводяться не лише у стані війни. Це постійний аналіз інформації з різних каналів суспільства, аби вчасно бути у потрібному місці у потрібний час і мати ті сили і засоби, які будуть потрібні. Це дуже дорого, але допомагає відповідати на загрози з меншим кровопролиттям», – вважає Роман Машовець.

«Коли були події у Слов’янську, Україна не могла швидко залучити армію, не було правових підстав. А сили спеціальних операцій могли б виконати завдання швидко і реагувати на всі загрози – і без воєнного стану», – каже Станіслав Бондаренко. Аби не виникало побоювань, що ці сили залучать для придушення мирних акцій протесту, їхнє використання буде узгоджуватися з РНБО, хоча наказ віддаватиме президент.

«Це добре, що формуються такі структури, хоча насправді деякі із озвучених функцій уже виконуються нашими силовими структурами, просто це не озвучують. Слід вирішити, у якій це буде формі. Адже у нас є підрозділи, які виконують функції сил спеціальних операції. У такому разі – чи перейдуть вони до нової структури, чи будуть створюватися нові?» – розповів Радіо Свобода експерт інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

За словами експерта, автори мають рацію щодо необхідності змінити правове поле задля діяльності сил спеціальних операцій, а також слід внести відповідні зміни до військової доктрини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG