Доступність посилання

ТОП новини

Європейські регулятори оприлюднять звинувачення для «Газпрому» у монополізмі


Висунення офіційних звинувачень російській компанії-гіганту може ще більше погіршити відносини Європи і Росії

Після багатьох місяців розслідування європейські регуляторні органи мають представити 22 квітня офіційне звинувачення «Газпрому», якого європейські компанії звинувачують у монополізмі. Висунення офіційних звинувачень найважливішій російській компанії може ще більше погіршити відносини Європи з Росією. Водночас це матиме значення не лише для бізнесу «Газпрому» в Європі, але і для України.

ЗАВАНТАЖИТИ

Європейські антимонопольні органи можуть змусити «Газпром» не лише заплатити штраф, але і зажадати від російської компанії змінити стиль роботи і зробити його більш прозорим. Ці висновки матимуть значення не лише для бізнесу «Газпрому» в Європі, але і для України.

Політика ціноутворення «Газпрому» викликала нарікання європейських компаній, які вважають, що своїми високими цінами російський газовий монополіст знищував конкурентів. Доходи «Газпрому» є головним джерелом поповнення бюджету, тож очікується, що вердикт антимонопольних органів ЄС призведе до нового витку протистояння заходу з Москвою, яке нині було продиктовано головним чином агресією Росії щодо України.

Як зазначає газета New York Times, будь-яка організована спроба змусити «Газпром» змінити свою бізнес-модель розглядається у Москві, як новий фронт у протистоянні, яке в Росії бачить, як «економічну війну» проти своєї країни, розпочату минулого року санкціями, пов’язаними з Україною.

Європейські антимонопольні органи можуть позбавити російське керівництво можливості використовувати ціну газу в політичних цілях для вбивання клину між європейськими країнами. А це важливо для України, для якої збереження європейської єдності у питанні санкцій щодо Росії може стати питанням життя і смерті.

Те, що «Газпром», маючи справу зі спільним європейським ринком, може втрати можливість контролювати, куди в кінцевому результаті потрапить його газ, в Європі та у США розглядають як важливий чинник європейської енергетичної безпеки. Виконавчий директор дослідницької та консалтингової компанії East European Gas Analysis, що базується у США, Михайло Корчемкін говорить, що економіка і політика тісно переплелися у цій справі, і спроби обійти Україну в постачанні газу в Європу, ймовірно, ні до чого не призведуть.

«Турецький потік» можна легко зупинити забороною на продаж «Газпрому» послуг на побудову підводних газопроводів. «Газпром» замовив цю послугу в компаній з Італії та Швейцарії. Обидві ці країни наклали санкції на Росію і можуть легко їх розширити, внісши у список санкційних товарів баржі-трубоукладники», – пояснює енергетичний експерт та колишній працівник «Газпрому» в інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода.

Сам «Газпром» шукатиме компромісу з ЄС

Європа є найважливішим ринком для Росії, звідки надходить половина доходів компанії «Газпром». Але залежність Європи від російського газу постійно зменшується. На думку Корчемкіна, суперечка з «Газпромом», швидше за все завершиться компромісом, як це було під час подібних суперечок європейських антимонопольних органів з європейськими енергетичними компаніями. І зацікавлений у цьому компромісі буде перш за все, сам «Газпром».

«Європа дуже швидко зменшує споживання газу. Навіть за умови збереження частки «Газпрому», обсяг постачання приречений на скорочення. Тому головним завданням «Газпрому» є не допустити падіння поставок швидшого, ніж європейського ринку в цілому. Тому, я думаю, що в результаті «Газпром» і ЄС домовляться, і «Газпром» виконає вимоги Європейської Комісії», – прогнозує експерт.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG