Доступність посилання

ТОП новини

Перевірка керівника Донеччини Олександра Кіхтенка – намагання звільнити колаборанта?


Олександр Кіхтенко
Олександр Кіхтенко

Кабінет міністрів ініціював створення міжвідомчої комісії з перевірки Донецької військово-цивільної адміністрації та її голови

На засідання Кабінету міністрів з окремою доповіддю у середу приїхав голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко. Його розмова з міністрами та їхнім очільником відбувалась за зачиненими дверима. Втім, одразу після засідання стало відомо: Кабмін створив спеціальну комісію для перевірки діяльності Кіхтенка і адміністрації загалом.

ЗАВАНТАЖИТИ

Перед засіданням Кабміну голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Кіхтенко дещо неохоче роздавав коментарі журналістам. Разом з тим, він повідомив, що не бачить підстав для свого звільнення і це питання вважає некоректним.

«Я думаю, що ці звинувачення не мають під собою жодної підстави, тому що, якщо ставити питання про відставку, потрібно вивчити діяльність ДонОДА, дати оцінку, заслухати звіт і якщо він буде незадовільний, тоді можна буде ставити питання про відставку», – сказав чиновник.

Втім, вже після своєї доповіді, в якій зокрема йшлося про соціально-економічний розвиток регіону та стан фортифікаційних споруд, Олександр Кіхтенко почув, що уряд бажає перевірити його діяльність і діяльність очолюваної ним адміністрації шляхом створення спеціальної міжвідомчої комісії.

Ця комісія включатиме в тому числі і представників СБУ. Термін діяльності комісії 14 днів
Данило Лубківський

«Ця комісія включатиме в тому числі і представників СБУ. Термін діяльності комісії 14 днів. Після цього буде заслухано доповідь голови комісії щодо діяльності як керівника, так і адміністрації загалом на предмет кількох показників. Зокрема, йдеться про соціально-економічний стан, підтримку тимчасово перемішених осіб, стан фортифікаційних споруд», – поінформував радник прем’єр-міністра України Данило Лубківський.

Ілліч розбрату і «невдале» інтерв’ю

На посаду голови Донецької ОДА 59-річного Олександра Кіхтенка призначив Петро Порошенко своїм указом 10 жовтня минулого року. Представляючи нового керівника області, президент сказав, що нова кандидатура – «це правильне поєднання, яке сьогодні потрібне Донбасу: і генерал, і губернатор». (Олександр Кіхтенко справді є генералом: зробив кар’єру в лавах Внутрішніх військ і вже у 2005-му був командувачем. Військове звання генерала армії України отримав від Віктора Ющенка).

Петро Порошенко поставив перед наступником бізнесмена Сергія Тарути (обіймав цю посаду до того) чітке завдання: «мир і спокій». Натомість Кіхтенко вже «засвітився» у щонайменше двох неприємних для себе ситуаціях. Зокрема, керівник Донеччини вже встиг заробити собі характеристику «прихильника пам’ятника Леніна в Краматорську» (він виступав за «цивілізований демонтаж» після рішення міської ради, а не знесення активістами, яке відбулось 17 квітня).

Через це, в тому числі, звільнився його радник, депутат Краматорської міської ради Володимир Ржавський. Як пояснив сам Ржавський, він звільнився «у зв’язку з непідтримкою головою Донецької обласної державної адміністрації проукраїнської та державної позиції президента України».

Деякі пункти пропуску в день збирають мільйон гривень. Подивіться на його заступників – це колишня Партія регіонів. Регулярно їздять до Донецька
Володимир Ржавський

«Та корупція, яка курується керівництвом, я не кажу що персонально губернатором, а замами чи помічниками замів, досягла неймовірних масштабів. Щоб ви розуміли: деякі пункти пропуску (між окупованою і неокупованою територіями – ред.) в день збирають мільйон гривень. Подивіться на його заступників – це колишня Партія регіонів. Там немає жодної патріотично налаштованої людини. Його заступники регулярно їздять до Донецька. Звичайно, їх там допитують, вони привозять туди інформацію», – сказав у коментарі Радіо Свобода Ржавський.

Ще один розголос Олександру Кіхтенку принесло інтерв’ю виданню «Дзеркало Тижня», де він нібито закликав відновлювати економічні зв’язки з окупованими територіями. Тоді Кіхтенко сказав, що «виходить зі власного розуміння того, що повинні працювати шахти, заводи, всі підприємства регіону». «Щоб люди могли зберегти своє робоче місце, отримувати зарплату і забезпечувати свої сім’ї», – зазначив він. За словами Кіхтенка, для нього окуповані і звільнені території Донецької області є «неподільними».

Арсен Аваков
Арсен Аваков

На такі заяви відреагував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. На своїй сторінці у Фейсбуці міністр озвучив плани щодо відставки Кіхтенка.

«Ратувати за підтримку окупаційного режиму, коли весь світ запроваджує санкції?! Фінансувати режим терористів «економічними зв’язками»? Це позиція – вибираю слово м’якше... – колаборанта!» – обурився керівник МВС.


Збирати підписи за відставку новопризначеного чиновника взялися і у Верховній Раді. Зокрема, депутат від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук.

Разом з тим, якщо через два тижні комісія представить щодо керівника Донеччини негативний звіт, відставка Олександра Кіхтенка на області ніяк позначиться, вважає його колишній радник Володимир Ржавський, адже, на його думку, люди, що раніше носили гроші в губернаторський кабінет і кабінети його заступників для кришування контрабандних потоків між окупованими і неокупованими територіями, носитимуть їх і надалі. Просто іншій людині – такий невтішний висновок робить чиновник.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG