Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз пішов у наступ на російський «Газпром»


Керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер, архівне фото
Керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер, архівне фото

Тиск ЄС на «Газпром» здешевить газ для України – експерт Фабіо Дженоезе

Брюссель – Євросоюз пішов у наступ… Звинувачення Єврокомісії на адресу «Газпрому» в порушеннях правил конкуренції, несправедливих цінах та зловживаннях своєю монополією нині у Брюсселі були висунуті Москві офіційно. За правилами ЄС, російській газовій компанії загрожує штраф, сумою 10 відсотків її річного прибутку на території ЄС. Тим часом, в Росії кажуть, що звинувачення несправедливі й що вирішуватимуть ці проблеми на двосторонніх міжурядових рівнях.

Три роки розслідувань дій «Газпрому» не залишили у Євросоюзу сумнівів: на думку експертів, з боку росіян чинилося блокування реекспорту газу країнами, які його вже купили, у деяких контрактах ціни газу прив’язувалися до ціни нафти, «Газпром» використовував своє становище для тиску на європейські компанії, а також Москва блокувала альтернативні джерела постачання енергії.

У середу, 22 квітня, ці звинувачення «Газпрому», що їх вважають, так би мовити, найважливішим козирем у колоді карт ЄС, стали офіційними.

«Газпром» розробив стратегію поділу спільного ринку ЄС, – говорить єврокомісар із конкуренції Марґрет Вестаґер. – Він чинив штучні перепони для постачань газу з одних держав Центральної та Східної Європи до інших, перешкоджаючи конкуренції. Зберігаючи національні газові ринки розділеними, «Газпром» дозволив собі встановлювати несправедливо високі ціни, зокрема в Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Болгарії».

Європейські оглядачі звертають увагу на те, що не випадково, що звинувачення пролунали саме тепер, у розпал протистояння між ЄС та Росією через її агресію в Україні. У європейських дипломатичних колах заявили, що «ЄС нині пішов у наступ із тих міркувань, що Росія перебуває у слабкій позиції».

Це наблизить газові ціни для України до європейських – експерт

Експерт із енергетичної політики при Європейському центрі політичних досліджень Фабіо Дженоезе каже, що мова йде, насамперед, про тиск на «Газпром», аби примусити його поводитися чесно та за європейськими нормами. Водночас, для України у цьому теж є вигода, бо для неї нарешті можуть відкритися на повну потужність реверсні газові шляхи, що суттєво зменшить ціни.

«Газ, який, наприклад, продали Польщі згідно з «газпромівськими» нормами, не міг повертатися назад в Україну, а це суперечить європейським правилам, – вважає Дженоезе. – Тож, коли справу доведуть до кінця, газ нарешті зможе вільно надходити реверсними шляхами з Польщі чи інших держав. Це дуже позитивно вплине на тристоронні переговори між ЄС, Києвом та Москвою, а отже, Україна матиме ціни на газ значно ближчі до європейських».

Тим часом, як у Росії є 12 тижнів на реакцію на європейські звинувачення, аналітики вже підрахували, що у разі доведення порушень, «Газпрому» доведеться сплатити чималий багатомільярдний штраф.

Водночас, сама компанія «Газпром» вже заявила, що ці звинувачення необґрунтовані, й що сподівається вирішити «газові проблеми» на міжурядових рівнях.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров, зі свого боку, каже, що ці давні газові контракти, про які йде мова, були укладені у повній відповідності тим законам, що діяли раніше. Тож, на його думку, нові європейські правила не можуть ретроспективно зачіпати те, що створювалося за їхньої відсутності». Тим часом, акції «Газпрому» після брюссельських звинувачень істотно втратили у ціні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG