Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни, які воюють за Україну, підривають пропаганду Кремля (світова преса)


Присутність бійців із Росії, які воюють на українському боці, дискредитує путінську пропаганду про переслідування російськомовних в Україні

Близько 100 росіян воюють на українському боці проти проросійських сепаратистів на Донбасі, пише журналіст Kyiv Post. У той же час, на боці сепаратистів воює принаймні один американець, повідомляє журналіст Vicе. Далеко від лінії фронту триває інша боротьба: все більше українських жінок страждають від домашнього насильства, пише журналіст Newsweek.

Близько 100 росіян воюють на українському боці проти проросійських сепаратистів на Донбасі, пише журналіст української англомовної газети Kyiv Post Олег Сухов. Деякі з них виступають проти режиму російського президента Володимира Путіна і борються з ним шляхом війни. Деякі – це націоналісти, які вірять, що Росія та Україна є братськими народами, а Путін – це смертельна загроза для обох. «Існування цих бійців дискредитує безперервну кремлівську пропаганду про те, що в Україні російськомовних громадян переслідують», – пише Сухов.

Один із цих бійців – Ілля Богданов – родом із російського Владивостока. Він розповів журналістові, що з 2005-го по 2014 рік був офіцером ФСБ. Наразі він воює на боці «Правого сектору» проти сепаратистів на Донбасі. За його словами, у «Правому секторі» є близько півсотні росіян, стільки ж – у батальйоні «Азов».

Якщо російські бійці повернуться додому, пише Сухов, проти них розпочнуть кримінальні справи. Однак, їм все ще важко легалізувати себе в Україні, адже нинішній закон забороняє надавати бійцям статус біженців, а процедура отримання громадянства є досить довгою та складною. (ПРИМІТКА: Верховна Рада України 24 квітня проголосувала у першому читанні за законопроект, який спрощує процедуру отримання українського громадянська іноземцями, які захищають Україну – ред.)

Kyiv Post: «Іноземці, які воюють і вмирають за Україну. Росіяни приєднуються до українців, щоб побороти Кремль на Донбасі»


На тлі останніх заяв російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова про присутність на Донбасі американських бійців, журналіст американського сайту Vice Саймон Островський розповідає про американця з позивним «Техас», який воює на боці угруповання «Донецька народна республіка».

За словами того чоловіка, влада США, як і України, це «нацисти», але в Америці «Техас» мав би боротися з «нацистським режимом» наодинці, на відміну від України, де він має однодумців.

Він не вважає, що зможе повернутися додому, де його, напевно, посадять у в’язницю за участь у бойових діях на Донбасі. «Після того, як ми звільнимо Україну, можливо, ми звільнимо Європу, а потім ми підемо на Захід», – сказав «Техас».

Так званий «речник» сепаратистського батальйону «Восток» із позивним «Кот» розповів журналісту, що у лавах батальйону окрім «Техасу» воюють ще й іспанці, й італійці. «Ті, хто відчуває найвищий рівень негараздів у власних країнах», – пояснив «Кот».

Vice: «Познайомтесь із техасцем, який воює за «ДНР». Серіал «Російська рулетка», частина 107»


Дедалі більше українських жінок потерпають від домашнього насильства. Частково провиною є посттравматичний стресовий розлад, від якого страждають бійці, які пройшли Донбас, повідомляє журналіст американського часопису Newsweek Фелісіті Кейпон.

Згідно з даними українського офісу міжнародного центру захисту прав жінок La Strada, щороку вони отримували у середньому понад п’ять з половиною тисяч дзвінків від жінок-жертв домашнього насильства, торгівлі людьми та дискримінації. На сьогоднішній день центр уже отримав 2000 дзвінків від початку року.

Журналіст пише, що активісти La Strada визначили нову категорію насильства над жінками: жорстоке ставлення з боку партнерів або чоловіків, колишніх бійців на Донбасі або тих, хто перебуває у відпустках.

Жертви насильства часто не хочуть просити допомоги у правоохоронних органів, розповіла журналістці співробітниця La Strada Альона Зубченко. «Жінкам, які звертаються в міліцію, часто відмовляють, адже міліція вважає «моральним злочином» звинувачувати колишнього солдата у насильстві… В очах міліції колишні бійці – це патріоти, які воюють за власну країну. Міліція не хоче реєструвати заяви про домашнє насильство, тому що вірить, що ці чоловіки вже достатньо страждали», – розповіла Зубченко.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG