Доступність посилання

ТОП новини

Повернення вкрадених активів: хто і що гальмує?


Віктор Янукович та Микола Азаров. Архівне фото
Віктор Янукович та Микола Азаров. Архівне фото

В Україні досі ще немає судових вироків у жодній справі з повернення з-за кордону незаконно привласнених активів доби Януковича

Євген Солонина, Олена Лановенко

Київ – Українські суди не винесли жодного вироку, який дав би змогу повернути активи, виведені за кордон попередньою владою. Це визнають і експерти, й журналісти, і самі ж представники Генпрокуратури, які відповідають за розслідування злочинів команди Віктора Януковича. У посольстві США проблему вбачають і в технологічному відставанні українських слідчих, і в корумпованості правоохоронних органів та судів. Натомість у Генеральній прокуратурі України наголошують: після ухвалення закону про заочне кримінальне переслідування справи підуть швидше.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна наразі не може повернути активи, виведені за кордон урядовцями та оточенням екс-президента Віктора Януковича, оскільки українські суди ще не винесли жодного вироку щодо цих рахунків, бізнесу та нерухомості. Про це заявив заступник генерального прокурора Віталій Касько під час міжнародної конференції з повернення вкрадених активів, яка пройшла 27 квітня у Києві.

«Нам усім хотілося би повернути активи, які були набуті злочинним шляхом, і частина з яких нині за кордоном. Однак в українському правовому полі термін «злочинні активи» означає, що їхнє незаконне походження підтвердив вирок суду. Нині жодна резонансна справа щодо повернення активів до суду не передана», – зауважив Віталій Касько.

Він пояснює це як нереформованістю української судової системи, так і певними недоліками його власного відомства. Головною ж перешкодою з українського боку для повернення активів Віталій Касько називає те, що донедавна українське законодавство не передбачало заочного кримінального переслідування, а більшість власників незаконних активів, знаючи це, переховувалися від суду в Росії.

Від початку року Україна арештувала активів на… 5 тисяч гривень?

Тим часом Євросоюз продовжив на рік санкції проти майна 18 осіб, представників попередньої української влади. Серед них – екс-президент Віктор Янукович та його сини Олександр і Віктор, останній з яких нещодавно загинув. Проти частини оточення екс-президента, зокрема, проти Андрія Портнова, санкції в ЄС не продовжили.

Ми змогли повернути державі колишні маєтки Януковича – «Межигір’я», «Сухолуччя», щотижня якісь активи ми забираємо в родини Клюєвих
Віталій Касько

Генпрокуратура готує матеріали для заочного кримінального переслідування Віктора Януковича та його оточення, а тим часом державі повернули частину від тих активів екс-президента і його бізнес-партнерів, які залишилися в Україні, повідомив Віталій Касько.

«Ми змогли повернути державі колишні маєтки Януковича – «Межигір’я», «Сухолуччя», щотижня якісь активи ми забираємо в родини Клюєвих. Це і земельні ділянки, і родовища», – звітує представник Генпрокуратури.

Севгіль Мусаєва-Боровик
Севгіль Мусаєва-Боровик

На це головний редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик зауважила: український уряд, прокуратура та інші правоохоронні органи працюють неприпустимо повільно. За її словами, за три місяці поточного року до бюджету України повернули корупційних активів на мізерну суму: 5 тисяч 14 гривень та 5 копійок.

Для порівняння, уряд Арсенія Яценюка планував залучити до бюджету цього року 1,5 мільярда гривень доходів від конфіскованого майна.

Водночас Державна служба фінансового моніторингу нарахувала з початку року сумнівних банківських транзакцій (які можуть мати корупційну природу) на суму 300 мільярдів гривень, підсумовує Мусаєва-Боровик. Пізніше публікація зі схожим змістом вийшла на «Українській правді».

Соболєв: потрібні закони для повернення активів – звертайтеся, або використовуйте чинні!

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Зі свого боку, керівник парламентського комітету з протидії корупції, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв закликав представників Генпрокуратури та новоствореного Антикорупційного бюро «не пояснювати причини поразки, а говорити про те, як перемогти».

«Я добре знаю керівників ГПУ, Мін’юсту й Антикорупційного бюро, і ви мене знаєте. Якщо вам бракує якихось законів для ефективної роботи – приходьте до парламенту, ми ухвалимо! А доки вони не ухвалені, використовуйте по максимуму чинне законодавство. Низка зарубіжних фахівців підтверджують, що діючих законів достатньо для того, щоб досягнути прогресу в поверненні незаконно привласненого українського майна», – вважає Соболєв.


Для прискорення процесу він закликає ГПУ та інші правоохоронні органи звільнити слідчих, які не змогли довести до кінця «антикорупційні» справи.

Для повернення активів до України з-за кордону держава потребує і політичної волі, й технологій, і сучасного обладнання, зауважив, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, юридичний радник посольства США в Україні Джеффрі Коул. Але, на його думку, ключовою умовою для повернення вкрадених грошей є подолання корупції у прокуратурі та в судах.

Ми бачимо значний прогрес: міністерства та прокуратура викорінюють корупцію з-поміж своїх працівників. Але багато в чому треба діяти агресивніше!
Джеффрі Коул

«США допомагає Україні у справі повернення активів: конкретними діями, інформацією, технологіями. Так, окрема група ФБР у Вашингтоні опікується цим питанням, щодня працівники бюро контактують з українськими правоохоронцями. Але треба боротися і з нинішньою корупцією, зокрема в судах. Бо інакше Україна не отримуватиме міжнародної фінансової допомоги, якої вона зараз потребує. Так, ми бачимо значний прогрес: міністерства та прокуратура викорінюють корупцію з-поміж своїх працівників. Але багато в чому треба діяти агресивніше!» – наголошує Джеффрі Коул.


За його словами, представники США працюватимуть над тим, щоб Україна якнайшвидше змогла повернути «ті активи, з якими це зробити найпростіше», і могла рухатися далі.

Журналіст-розслідувач порталу «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап вважає абсурдною заяву Генпрокуратури про те, що Віктор Янукович не зберігав грошей у закордонних банках. Такі заяви, як і зволікання слідства з поверненням коштів, виведених із України попередньою владою, дають підстави підозрювати в корупції керівників правоохоронних органів, які прийшли після Майдану, наголошує Дмитро Гнап.

Хтось із оточення Януковича чи безпосередньо він міг пообіцяти «новому» керівництву Генпрокуратури, я маю на увазі, передусім, Махніцького і Ярему, частку за «неактивну» роботу в цьому напрямку
Дмитро Гнап

«Кошти не повертаються саме через те, що хтось із оточення Януковича чи безпосередньо він міг пообіцяти «новому» керівництву Генпрокуратури, я маю на увазі, передусім, Олега Махніцького і Віталія Ярему, частку за «неактивну» роботу в цьому напрямку. Громадські активісти, журналісти зібрали безліч доказів стосовно повернення цих коштів. Але прокуратури європейських країн повідомляли про те, що Генеральна прокуратура України особливо і не наполягає на їхньому поверненні, вчасно не подає документи. Останній випадок, коли в кінці листопада розморозили рахунки Сергія Арбузова (колишній віце-прем’єр – ред.), це підтверджує», – пояснює свою думку Дмитро Гнап.

Журналіст, на відміну від Генпрокуратури, переконаний, що колишній президент України Віктор Янукович зберігає кошти в офшорних банках у Ліхтенштейні та Швейцарії. Він додає, що грошей у нього «у триста разів більше, ніж Павло Лазаренко (екс-прем’єр України – ред.) накрав».

З-поміж представників медіа та експертів, які досліджують злочини попередньої влади, панує думка, що в разі повернення вкраденого майна з-за кордону Україна практично не потребуватиме фінансової допомоги. Їхні опоненти, зокрема, в ГПУ, наголошують: повернення активів – тривалий процес, – і наводять приклад справи екс-прем’єра Павла Лазаренка, злочини якого понад 10 років розглядають суди США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG